Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 16 JULI 1998
 

– Bonniers ska bli ännu större


FORTSÄTTER VÄXA Carl-Johan Bonnier bemöter kritiken mot Bonniers dominans på mediemarknaden med att vilja växa ännu mer.
Foto: LARS ROSENGREN


Dagens Nyheters chefredaktör Arne Ruth avgick i protest mot att familjen Bonniers ägande av massmedier ökar.
  Nu säger Carl-Johan Bonnier, koncernchef för Bonnierföretagen, att han vill att Bonniers ska växa ännu mer.
   – Man kan naturligtvis ha olika uppfattningar om utveckligen för ett företag. Börsbolaget Marieberg har ju utvecklats, och det är klart att mycket då fokuserats på de affärer som Marieberg har gjort, säger Carl-Johan Bonnier till Aftonbladet.
  – Samtidigt har Dagens Nyheter som dagstidning utvecklats publicistiskt. Och det måste man ju naturligtvis skilja på.
Anser du att Bonniers genom sina olika bolag är för dominerande på den svenska mediemarknaden?
   – Nej.
Kan man expandera ytterligare?
   – Bonniers har ju följt utveklingen, från bokförlag, tidskrifter, dagstidningar och så vidare, varefter mediemarknaden har utvecklats. Bonniers är inte större på den totala mediemarknaden totalt sett än för hundra år sedan.
Men kan Bonniers expandera ytterligare?
   – Ja, företaget måste ju utvecklas.
På vilket sätt?
   – Som alla företag utvecklas, man växer inom respektive verksamhet.
  Carl-Johan Bonnier tillägger att verksamheten först och främst ska växa utomlands.

Stöder Ruth
   I dag publicerar Dagens Nyheter en artikel signerad av anställda journalister på tidningens kulturredaktion. De stöder sin tidigare chefredaktör Arne Ruth och skriver att de:
   ”... känner oro för den utveckling som tvingat honom att lämna sin post.”
  I ett annat stycke heter det:
  ”Ekonomiska överväganden måste ställas mot publicistiska, omsorgen om företagets bärkraft vägas mot allmänhetens rätt till en mångfald av oberoende medier”
  I artikeln skriver kulturredaktionens journalister också:
  ”Vi delar Arne Ruths analys av det publicistiska ansvarets gradvisa förfall.”
  Kulturredaktionen utgår också från att den nye chefen också ska vara en av tidningens chefredaktörer.

79
Bo Strömstedt efterlyser dialektik.
Oroad över expansionen
   – Frågan är för tidigt väckt, det får styrelsen ta ställning till, säger DN:s styrelseordförande Bengt Braun till TT.
  Bonniers äger flera andra av Sveriges stora tidningar som Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenska Dagbladet och Dagens Industri. Nyligen blev Bonniers indirekt även störst i TV 4.
  TV 4-chefen Jan Scherman har flera gången kritiserat Bonniers mediedominans.
  – Jag har väldigt tydligt markerat att jag tycker att det är, och har varit, djupt oroande att Bonniers har dominerat och fortsätter att vara expansiva, säger han.
  – Arne Ruth har ju dessutom, mitt under Svenska Dagbladet-affären, väldigt tydligt visat hur ägarkapitalet och innehållet, eller utformningen av den journalistiska produkten, faktiskt hänger ihop.
  – Den som har den ekonomiska makten har ju styrmedlen.
Skulle du välkomna om Bonniers köpte in sig ännu mer i TV 4?
   – Nej, jag har varnat för det. Alla andra monopol, som gamla televerksmonopolet, har man ju kritiserat för att de inte gynnar konsumentintresset.
  – En koncentration på mediemarknaden kan inte gynna konsumentintresset.

Efterlyser dialektik
   Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt protesterade under sin aktiva tid, tillsammans med Arne Ruth, mot att chefredaktörena inom Marieberg riskerade att få mindre makt.
  – Det måste i ett tidningshus ständigt finnas en dialektik mellan bokstäver och siffror. Att den ständigt pågår är en förutsättning för tidningens liv och existens, säger Bo Strömstedt.
  – Mitt intryck är att Arne Ruth tycker att den dialektiken inte är så livlig som den borde vara, att bokstäverna ibland har fått bli siffrornas springpojkar.

Leif Kasvi
Aftonbladet i går:
Arne Ruth avgår i protest mot Bonniers. Slutar som DN:s chefredaktör.
Bonniers håller tyst - andra håller med. Journalistklubben stöder Arne Ruth.

”DN ljuger på sin ledarsida”

STOPPAS Advokat Peter Althin fick inte bemöta DN:s ledare.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Dagens Nyheter vägrar låta Aftonbladets advokat Peter Althin bemöta tidningens ledare om Aftonbladets frikända reporter.
  – Först ljuger de, sedan vägrar de att ta in rättelser. Inte bra, säger Peter Althin.
  – Vi får många invändningar på det vi skriver. Publicerade vi alla skulle vi starta en lavin, säger Nils-Eric Sandberg som skrev ledaren.


  Under rubriken ”Rysk roulett i Aftonbladet” angrep Dagens Nyheter i tisdags Aftonbladets ledning och pressetik.
  Aftonbladets advokat Peter Althin ansåg att ledaren var osaklig och innehöll sakfel. Därför begärde han plats för ett bemötande.
  En av de felaktigheter som Althin vänder sig mot handlar om initiativet till att hotbilderna kom att publiceras.

”Pinsam skribent”
   ”DN skriver att det var Aftonbladets reporter som kontaktade nazisterna och begärde att få hotbilder av dem. Så var icke fallet. Det var tvärtom så att en nazist kontaktade journalisten och erbjöd honom dels en videofilm från en misshandel i Gustavsberg i december i fjol, dels hotbilder avseende kända svenskar. Detta är elementa i målet. Om DN:s ledarskribent inte känner till detta är det pinsamt för tidningen. Om skribenten känner till fakta, men ändå väljer att förvränga verkligheten är det än mer pinsamt”, skriver Peter Althin, som också reagerade på DN:s beskrivning av de nu dömda nazisterna.

Våldsam inriktning
   ”Dagens Nyheter hävdar att nazistorganisationen bestod av några förvirrade ynglingar i 18 till 20-års åldern ”tydligen mest intresserade av publicitet”. Av organisationens programblad, som togs i beslag av polisen vid husrannsakan i en av de nu dömda nazisternas bostad, framgår tvärtom att nazistorganisationen hade en allvarligt menad våldsam inriktning. Att en stor liberal tidning lättvindigt underskattar hot från extremgrupper är anmärkningsvärt. Historien lär oss annorlunda.”

Stoppade artikeln
   Eftersom de flesta i Dagens Nyheters högsta redaktionsledning i går var på semester blev det den av Althin kritiserade ledarskribenten Nils-Eric Sandberg själv som fattade beslutet att inte tillåta någon debatt om sin egen artikel.
  – Artikeln är en replik från en person som inte är apostroferad, säger Nils-Eric Sandberg, veteran på DN:s ledarredaktion.
  – Artikeln tillförde inte något nytt. Det fanns inte heller några belägg för att ledarartikeln skulle vara osaklig, vilket Althin påstår.
   Ett resonemang som inte bevekar Peter Althin.
  – Att jag som tidningen Aftonbladets advokat inte anses vara en relevant person att bemöta osakliga påhopp på min klient är sanslöst. Att DN:s ledarsida får mycket kritik av sina läsare kan jag däremot livligt föreställa mig.

  Fotnot: Ordet apostrofera betyder enligt Svenska akademiens ordlista ”rikta sig till”.


Peter Althins stoppade inlägg finns i dag på Aftonbladets debattsida.

Fler nyheter