Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Måndag 19 januari 1998

Hotade av nazisterna
”JAG GER ALDRIG UPP” Alexandra Pascalidou har fått ta emot rasistiska hot under hela sitt liv. Men hon låter sig inte skrämmas. – Jag kommer aldrig att ge upp mot nazisterna, säger Alexandra Pascalidou efter de senaste trakasserierna mot henne och sambon Micke Alonzo.
Foto: PONTUS HÖÖK

Alexandra Pascalidou: Nu måste polisen göra något

NS-Stockholm, en nybildad nazistisk terrorgrupp, dödshotar kända svenskar i deras hem.
I onsdags kunde Aftonbladet publicera bilden på en beväpnad nazist utanför Stockholmspolisens informationschef Claes Cassels villa.
I dag avslöjas terrorgruppens nya offer: programledaren Alexandra Pascalidou, 27.


Alexandra Pascalidou och Micke Alonzo är terrorgruppen NS-Stockholms nya offer.
  En beväpnad nazist har hittat deras lägenhet.
  Trots att adressen är hemlig.
  – Nu måste polisen göra något, säger paret.
  Säkerhetspolisen har skyddat deras adress. De beställer aldrig taxi i sina egna namn. Tar inte bussen från samma hållplats två gånger i rad.
  Ändå står nazisten där. Och pekar med skarpladdad pistol mot deras bostad. Precis som han eller hans kamrat gjorde utanför polisens informationschef Claes Cassels villa i förra veckan.
  Och återigen ligger den nybildade terrorgruppen NS-Stockholm bakom hotet.

”Vi har utsatts för hot i flera år”
  – Nu måste polisen och andra myndigheter ta det här på allvar. Vi har utsatts för hot i flera år utan att någon ställts till ansvar, säger Micke Alonzo, 37.
  Båda bilderna finns på internet. Aftonbladet har fått bilderna från en uppgiftslämnare i utkanten av högerextrema kretsar.
  Helst vill inte Alexandra Pascalidou och Micke Alonzo tala om nazisthoten.
  – De som drabbas av detta utsätts ofta för misstänkliggörande och hån. Vissa antyder till och med att vi försöker bli kända genom hoten, säger Micke Alonzo.

Första hotbrevet när hon var nio
  Alexandra Pascalidou, 27, har varit hotad i hela sitt liv. Nio år gammal fick hon det första rasistiska brevet, riktat mot hela familjen.
  Men det är som programledare för TV:s Mosaik hon hamnat på nazisternas dödslista. De första åren var det dova röster som mordhotade henne per telefon. Samma budskap kom på posten.
  På senare tid har hoten trappats upp. I september hängdes ett porträtt av henne ut på internet. Framför fanns ett gevärsikte.
  Inför uppdraget som värdinna på TV:s uppesittarkväll före julafton växte brevströmmen till en flodvåg.
  Och nu – våldet knackar plötsligt på hennes och Mickes dörr.
  – Det är otäckt att de tagit reda på vår adress. Jag måste också få veta hur de kommit in i huset, säger Micke Alonzo.
  Paret är just hemkommet från en semesterresa till USA. Men har ändå hunnit orientera sig om NS-Stockholms terrorvåg. Framför allt hotbilden mot Claes Cassel, som Aftonbladet skrev om i onsdags.
  – Det är en svår fråga om man ska ge nazisterna denna uppmärksamhet. Men jag tycker att det är viktigt att folk ute i landet får veta att en liten grupp människor lever under hot.
  – Vi ska aldrig dölja att nazismen existerar, säger Micke Alonzo.
  Samma sak tycker Alexandra Pascalidou. Därför är hon irriterad på Polisförbundets ordförande Sven-Erik Karlsson. Han har varnat polismän för att framträda i tidningarna med namn och bild.

”Det är fel att polisen gömmer sig”
  – Det är fel att samhällets försvarare ska gömma sig när nazisterna hotar. Om inte polisen står emot nazisterna – vem ska då göra det?
  Paret tänker polisanmäla hotet. Och hoppas att bilden på den beväpnade nazisten utanför deras bostad blir en väckarklocka för politikerna.
  – Samhället måste nu ta de nazistiska grupperna på allvar. Det behövs lagar som förbjuder dem att existera, säger Micke Alonzo.
  – Sådant här sporrar mig ännu mer i mitt arbete. Jag kommer aldrig att ge upp mot nazisterna, säger Alexandra Pascalidou.

Hotade av nazisterna. Alexandra Pascalidou: Nu måste polisen göra något
Han är ledare för terrorgruppen. Robert Vesterlund, 21, är organisatören i NS-Stockholm
Psykisk terror är den nya strategin. Målet är att skrämma