Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 15 OKTOBER 2000
 
 

Oskyldigt dömda – fria genom DNA

De friades genom DNA-test efter åratal i fängelse
Calvin Johnson dömdes till livstid för grov våldtäkt och avtjänade 16 år i fängelse innan ett DNA-test visade att han var oskyldig. A.B. Butler slogs i sju år för att få göra ett DNA-test. När han till slut fick ja visade testet att han var oskyldig. Carlos Lavernia dömdes till fängelse i 99 år för våldtäkt. I onsdags friades han genom DNA-test.
Roy Criner var dömd för våldtäkt och satt fängslad i tio år innan han friades genom ett DNA-test. John Willis dömdes till 145 års fängelse för våldtäkt och väpnat rån. Han avtjänade åtta år innan han friades genom DNA-test.
64 långtidsdömda släppta på kort tid – efter nya tester
NEW YORK. Calvin Johnson satt 16 år i fängelse för en våldtäkt han inte begått. Innan det moderna fingeravtrycket räddade honom.
  Tusentals andra oskyldigt dömda avtjänar långa straff i amerikanska fängelser.
  På kort tid har 64 fångar släppts sedan DNA-tester visat att de omöjligen kunde ha begått brotten.
   Omfattningen av en rättskandal med enorma proportioner håller långsamt på att gå upp för det amerikanska folket.
  Men det finns ett enormt motstånd mot att ta till sig tanken på att ögonvittnen pekat ut fel personer, att domare dömt oskyldiga människor.
  Calvin Johnson är svart. Juryn som 1983 dömde honom till livstids fängelse var helvit.

Dömdes – trots osäkert vittne
  
Han anklagades för en våldtäkt av en vit kvinna. Ur en pärm av fotografier pekade hon ut Johnson som förövaren. Men hon kunde inte peka ut honom i en vittneskonfrontation.
  Trots att Johnson hade tre vittnen som gav honom ett vattentätt alibi så ansåg juryn honom skyldig.
  Johnson lyckades till slut bevisa sin oskuld tack vare två advokater, Barry Scheck och Peter Neufeld. De båda har varit pionjärer när det gäller att använda DNA-tester för att fria redan dömda. Av de 64 dömda som friats i efterhand har hälften varit del av Schecks och Neufelds projekt.

DNA-testerna friar en av fyra

  Hela tiden har de mött ett mycket starkt motstånd från det amerikanska rättsmaskineriet. Bara New York och Illinois ger dömda fångar automatisk rätt att få DNA-tester utförda även om domen är flera år gammal. I majoriteten av delstaterna krävs hård press från försvarsadvokater och långa förhandlingar med åklagare innan DNA-testerna tillåts.
  
Åklagare tycker inte om att behöva erkänna att de åtalade fel person. Många vägrar att lämna ut materialet som krävs för att kunna jämföra DNA.
  – Tänk på alla tusentals andra oskyldigt dömda fångar som i dag avtjänar långa straff i våra fängelser, säger Scheck.
  De många oskyldigt dömda visar hur rasismen fortfarande lever vidare i det amerikanska rättssystemet, speciellt i Sydstaterna.
  – Svarta löper långt större risk att bli felaktigt dömda än vita, konstaterar Barry Scheck.
  Det visar också hur vanligt det är att ögonvittnen och offer pekar ut fel personer. I dag gör FBI DNA-tester i våldtäktsfall och mord som går till åtal. I 25 procent av fallen kan de direkt avföra den misstänkte trots vittnesuppgifter som säger motsatsen. I ett av fyra fall arresteras alltså fel person.

DNA – en unik uppsättning molekyler
DNA är kroppens eget fingeravtryck.
  Varje människa har en unik uppsättning av DNA-molekyler.
  Genom att jämföra hårstrån, saliv, sperma eller andra kroppsvätskor som hittas hos ett våldtäktsoffer med DNA-uppsättningen hos en misstänkt kan oskyldiga med hundra procents säkerhet elimineras.
  DNA-tester spelar en allt viktigare roll i modern rättsskipning.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER