Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 14 OKTOBER 2000
 
 

DOKUMENT
PÅ SPANING Sara Österman och Björn Håkansson från Hembygdsförbundet inspekterar en gammal utgrävning tillsammans med markägaren Olof Jakobsson. I bakgrunden Kattlunds hus från 1000-talet.
Foto: MATS HEMLIN

Plundringar är även kända på flera platser i Bohuslän, Skåne, Uppland och på västkusten.
Grafik: PAUL WALLANDER

Lagen säger:
Du får inte använda metalldetektor utan Länsstyrelsens tillstånd. Det är emellertid tillåtet att äga och ha en metalldetektor.
Du får inte använda metalldetektor på fornlämnings-, bo- eller gravplatser.
Hittar du tecken på en fornplats måste du avbryta sökningen.
Är du på en fornplats med fornlämningar och blir gripen, kan du få böter eller fängelsestraff och förlora metalldetektorn.
  En tysk och en engelsk-svensk plundrarliga har fällts. Sedan dess har emellertid lagen ändrats och straffsatsen höjts till maximalt fyra års fängelse.

Ligor plundrar svenska fornminnen på guld- och silverföremål för oskattbara värden.
– En stor och viktig del av vår histora försvinner ur landet, säger Lillemor Arvidsson, landshövding på Gotland.
Nu bildar gotlänningarna bevakningsgrupper för att värna om öns unika skatter.
Aftonbladets Ulla-Lene Österholm granskar stölden
av vårt historiska arv.


Svenska fornminnen – en guldgruva för plundrare
I en åker i Vittene, Västergötland, fann man en av de största guldskatter som hittats i Skandinavien.
  Fyndet är 2 000 år gammalt, tiden för Jesu födelse.
  Vittene har varit som en magnet för illegala skattplundrare.
  – Ligor som plundrar våra arkeologiska platser och säljer fynden på illegala marknaden är bland de största hoten mot vårt kulturella arv, säger arkeologen Leif Häggström.
   Den första unika guldhalsringen fann man i västgötska Vittene 1995. När fyndet offentliggjordes fick platsen snabbt besök av plundrare.
  Människor som bor i området märkte att någon vid flera tillfällen mixtrat med rörelsedetektorn så att inte husets ytterbelysning tändes.
  Man har också sett hur några har rört sig sent på nätterna ute på fyndplatsen med ficklampor.

”Tjuvarna tog med allt de hittade”
   – Tjuvarna kunde röra sig fritt med metalldetektor och spade. Chansen att hitta fornfynd var stor. Jag tror personligen att de tog med sig allt de hittade och gick igenom det sedan, säger Leif Häggström, arkeolog och doktorand vid Institutionen för arkeologi, Göteborgs universitet.
  – Det här är fråga om en illegal verksamhet där plundrarna är både fräcka och cyniska för att få tag på attraktiva fornlämningar. Men de förstör också grävningarna, det som inte är av värde för dem kan vara det för oss.
  När arkeologer kom till fyndplatsen på våren upptäckte de ett femtiotal plundringsgropar.
  Saken polisanmäldes. Men man har ingen misstänkt och man vet inte vad tjuvarna hittat i jorden.

Hela fält plundrades systematiskt
  
Sedan dess har man genom åren hittat flera plundringsspår. Ibland ligger professionella skattsökare till och med före arkeologerna, de har både kunnande och en bra utrustning. Hela fält har systematiskt plundrats av tjuvar i jakten på guld och silver.
  – Förra sommaren gick vi över en åker med en metalldetektor och fick inte ett enda pip. På åkrarna finns det gott om metallskrot och man kan sällan gå en meter utan att hitta något, säger Leif Häggström, allt ger utslag.
  Häggström berättar att plundrarna gjort en rejäl arbetsinsats på 40 timmar.
  Och med ”is i magen” – fyndplatsen låg nära bebyggelse.

Gör tv-dokumentär av de unika fynden
  
Vittene är storslaget och rikt på föremål. Utöver den 2 000-åriga guldskatten, som numera finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm, har man bland annat hittat mynt, metallföremål, keramik från yngre järnåldern till sen medeltid.
  Historikern och författaren Maja Hagerman har fascinerats av utgrävningen i Vittene. Just nu arbetar hon med en tv-dokumentär om det unika fynden.
Ulla-Lene Österholm
Ulla-Lene
Österholm

  – Skatten är inte bara spännande och värdefull för oss utan öppnar också dörrar ut mot andra kulturer och skatter, säger Maja Hagerman.
   – Det finns samband mellan Vittene och resten av Europa. Vad var det som pågick för 2000 år sedan, vi står bara i början på den mångtusenåriga historien.

”Fornväktare” ska stoppa gravtjuvarna
Lillemor Arvidsson, Gotlands landshövding.
Gotlands folk har ilsknat till.
  Nu startar de en fadderrörelse som ska rädda öns ovärderliga skatter från rövarna.
  – Jag är upprörd på gotlänningarnas vägnar, de blir systematiskt bestulna på sitt kulturarv, säger landshövdingen Lillemor Arvidsson.
   Visby fornsal bygger upp fadderverksamheten. Enskilda personer går på kurs och få utbilda sig i arkeologi och vad fornfynd är.
  Fem socknar är klara, nio socknar väntar på sin tur att få egna ”fornväktare”.
  – Man får vara fadder för en eller flera fornfynd som man ser till, säger Björn Håkansson, ordförande i Hembygdsförbundet.
  
– Tillsynen är det viktiga, det är enda möjligheten att freda fornfynden. Ser vi något misstänkt kan det anmälas till polisen. Ju tidigare vi lyckas upptäcka plundringar eller försök till plundringar, desto lättare kan det bli för polisen.

Skrämde i väg plundrare
  
Gotland har i åratal drabbats hårt av internationella ligor som stulits öns historia. Ilskna gotlänningar har också skrämt i väg åtskilliga plundrare. Men de senaste tio åren har ligorna blivit försiktigare och opererar vid tre-fyratiden på mornarna när lokalbefolkningen sover.
  Majvor Östergren, chef för Visby fornsal, polisanmäler allt som upptäcks.
  De senaste två åren har Visby Fornsal gjort cirka sex anmälningar. Den senaste i våras när den vikingatida hamnplatsen i Lärbro återigen utsattes för plund-ring.
  – Dessa tjuvar har ingen känsla för historia, vi måste lägga pussel och det river bort spåren.
  – Men det är bara en bråkdel som vi upptäcker, det är jättesvårt att se spåren och polisen har inte resurser för att fortsätta spaningarna, säger Majvor Östergren.
  Skattplundrarna har inga problem att hitta rika fyndplatser eftersom handlingarna är offentliga. Och på dagarna kan de – tack vare allemansrätten – rekognoscera i lugn och ro.

”En del är själva samlare”
Vilka är plundrarna?
  
– En del stjäl för att de själva är samlare, andra jobbar organiserat i ligor för att tjäna pengar och sälja på svarta marknaden, säger Kenneth Jonsson, professor i numismatik, läran om mynt vid Stockholms universitet.
Var säljer de fornfynden?
  – Ofta plundras skatterna i ett land och säljs i ett annat. Vi har sett hur en vikingatida silverskatt från södra Gotland kom ut på marknaden i England.
  Forskare har också upptäckt stulna mynt i auktionskataloger och på nätet i USA och Japan.
  Arkeologen Monika Rasch, Historiska museet, är kritisk till att inget görs för att säkra de svenska fornskatterna:
  – Plundringarna är ett svart hål, vi kan aldrig säga vad som stulits.
  Fornskatterna är lätta att omsätta menar hon.
  – Guldringar kan smältas ner och mynten kan skickas per post från ett land till ett annat. Nu måste vi rädda det som räddas går, säger Monika Rasch.
Ulla-Lene Österholm



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER