Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 13 OKTOBER 2000
 
 

Kungen räddade fotomodellens liv

Jan Mårtenson kan bland annat titulera sig ambassadör, biträdande generalsekreterare i FN och deckarförfattare.
Foto: SOFIA EKSTRÖM
Förre kanslichefen Jan Mårtenson avslöjar dramat i sina memoarer
En ung kinesisk fotomodell har kung Carl Gustaf att tacka för sitt liv.
  Under en kvällspromenad med hunden hittade kungen henne i en snödriva – nästan ihjälfrusen.
  Det avslöjar kungens förre kanslichef Jan Mårtenson i en ny bok.
   Jan Mårtenson har en imponerande karriär bakom sig. Han kan bland annat titulera sig ambassadör, biträdande generalsekreterare i FN och populär författare till deckarna om Johan Kristian Homan.
  Nästa vecka kommer Jan Mårtensons memoarer, ”Att kyssa ett träd”, som bland annat handlar om tiden som kungens kanslichef.
  Den bild som tecknas av kungen är positiv. Han besitter ”ett rationellt, logiskt och pragmatiskt tänkande”, är rolig och slagfärdig liksom en god talare som bäst kommer till sin rätt i spontana sammanhang.

Då drog publiken en suck av lättnad
  
Kungen har dessutom lätt att finna sig i oväntade situationer. Som när han kom till en invigning klädd i smoking medan hela publiken hade kostym.
  – En av fördelarna med att vara kung är att man alltid är rätt klädd, sade kungen och
publiken kunde dra en suck av lättnad.
  I mitten av 1970-talet, före giftermålet med Silvia, firade kungen jul hos sin syster och svåger på Villa Beylon utanför Stockholm. Sent på kvällen skulle hunden Ali rastas.
  Under promenaden hittade Ali en ung kinesisk fotomodell i en snödriva. Hon hade tillbringat julen hos en bekant på Ulriksdals slott och gått ut för att lufta sig i en alldeles för tunn klänning. Det höll på att kosta henne livet.
  – Då hittar Ali flickan i en snödriva och kungen och han räddar henne från att frysa ihjäl. Att komma hem i vintermörkret med en lättklädd kinesiska i armarna förvånade övriga julgäster, to say the least! (för att uttrycka sig försiktigt), skriver Jan Mårtenson.
Att komma hem i vintermörkret med en lättklädd kinesiska i armarna förvånade övriga julgäster.
  Händelsen uppmärksammades i internationell press, vilket höll på att få ödesdigra konsekvenser.
  – Det (brevet) kom från Mohammed H. Han beklagade sig över att kungens hund hette Ali. Den ursprunglige Ali hade ju varit en mycket nära släkting till Mohammed. Att uppkalla en hund efter honom var en förolämpning mot världens muslimer.
  Jan Mårtenson svarade och hävdade bland annat att Ali var ett mycket vanligt hundnamn i Sverige. Det borde han inte ha gjort.
– Det förstod vi när ett alarmerande telegram kom från ambassaden i Pakistan där residenset omringats av rasande människor som skulle hämnas förolämpningen.
  
–Kungen insåg snabbt situationens allvar och Ali döptes per omgående om till Charlie, vilket meddelades ambassaden. När detta kungjorts vände massorna hem, glada och nöjda över detta tecken på kunglig visdom.
  Att kungen inte är främmande för att njuta av livet har man väl anat tidigare. Men många hade haft svårt att tro sina ögon om de stött på kungen på öländska
alvaret vid midnatt i augusti 1977.
  Där testade han tillsammans med goda vänner sin nya stjärnkikare. Isen till dryckerna förvarades i en hink i form av en hög hatt och kom från Londonklubben Talk of the town. Mårtenson betraktar tillställningen som trevlig.

När detta kungjorts vände massorna hem, glada och nöjda över detta tecken på kunglig visdom.

Avskedslunchen hade varit för enkel
  
Förhållandet mellan statschefen och regeringen kan vara knepigt. Det visade sig inte minst vid kungaparets och prins Bertils avskedslunch för s-regeringen efter valförlusten 1976.
  – Ett statsråd ringde och uttryckte regeringens förstämning över att lunchen varit lite enkel och att kungen inte hållit tal och avtackat den avgående regeringen och ledamöterna.
  Några månader sedan fyllde förre finansministern Gunnar Sträng år.
  – Mot bakgrund av de blandade känslorna från avskedslunchen föreslog jag att K (kungen) på något sätt borde uppmärksamma Strängs födelsedag, kanske med ett telegram eller ett foto. K bad mig gå upp till Sträng med ett signerat bröllopskort.
  Sträng blev glad och därmed var relationerna återställda.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER