Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 10 SEPTEMBER 2000
 
 

”Familjen kommer att gå åt helvete”


Foto: SARA RINGSTRÖM

Namn: Alexander Bard. Ålder: 39. Bor: I Stockholm. Yrke: Bland annat artist, debattör och författare. Familj: Sambo Petra Östergren. Inkomst: 254 800 kronor (1999). Aktuell: Med boken ”Nätokraterna”.
... Alexander Bard, 39, som tillsammans med Jan Söderqvist kommit ut med boken ”Nätokraterna – boken om det elektroniska klassamhället”.
Vad handlar er bok om?
  – Vi har kartlagt de sociala konsekvenserna av internet. Hur samhället, identiteter och vår världsbild kommer att förändras av detta.
Till det bättre eller säm-
  re?
  – Det beror på vem du frågar om. Men det blir svårt för människor som inte har en stor social intelligens. De kommer att utgöra den nya underklassen.
Vilka andra förändringar
  kommer att ske?
  – Universiteten, nationalstaten och familjen kommer att gå åt helvete. Kriserna vi ser nu är bara början. Och den nya makteliten, den nya överklassen som vi kallar ”nätokratin”, kommer att tvinga sina idéer på samhället.
Vad har ni fått för respons på boken?
  – Fantastisk. Vi sålde ut första upplagan på två dagar och vi ska få boken översatt till engelska också. Så det ser väldigt bra ut. Internetsociologi är så nytt och det finns ett väldigt sug kring det här.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
  – Att det ska bli en debatt kring boken. Det finns en enorm naivitet kring internet i dag och ingen diskuterar de negativa förändringarna.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER