|
TROTSAR FARAN
Sofia Qvarnström och Cecilia Bergström går på kafé och dricker cappuccino eller kaffe i presskanna varje dag. De är inte särskilt oroade över kolesterol- Foto: LARS OTTOSSON
Forskarlarm om tickande kolesterolbomb Espresso, cappuccino och kaffe i presskanna har blivit högsta mode på landets kaféer. Nu varnar forskarna för att de ökar risken för hjärtinfarkt. Innekaffet slammar igen blodkärlen. En ny norsk studie visar att kolesterolhalten hos människor generellt sett är på väg uppåt. Professor Christian F Drevon vid universitetet i Oslo pekar ut de nya populära kaffesorterna som boven i dramat. Jag är bekymrad över den här trenden. Ökat bruk av ofiltrerat kaffe kommer att leda till större dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar om några år, säger han till norska tidningen Verdens Gang. Att filtrerat kaffe är nyttigare än ofiltrerat beror på att de farliga fettpärlorna fastnar i pappersfiltret. Espresso, cappuccino, caffe latte och kaffe i presskanna är sorter som i regel är ofiltrerade. Och det har blivit högsta mode att läppja på en kopp av de bruna och svarta läckerheterna på landets kaféer. Bättre med filtrerat Holländska forskare studerade två grupper av försökspersoner i tre veckor. Den ena gruppen drack filtrerat kaffe, den andra ofiltrerat. Försöket visade att de som drack ofiltrerat fick tio procent högre kolesterolhalt i blodet. Baserat på den här holländska studien så rekommenderar jag alla att välja kaffe som är filtrerat, säger Göran K Hansson som är professor i hjärt- och kärlforskning vid Karolinska institutet i Solna. Göran K Hansson vill inte uttala sig om det norska kolesterollarmet går att överföra till svenska förhållanden. Men generellt sett kan jag säga att livsstilen håller på att förändras åt det sämre hållet. Joggningsvågen är över och skräpmaten är populärare än någonsin.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se tips: 08-411 11 11 fax: 08-600 01 77 växeln: 08-725 20 00 |
|