Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 11 AUGUSTI 2000
 
 

Tre döda när räddningshelikopter kraschade
GÄLLIVARE Räddningsledningen meddelade sent på fredagskvällen att alla tre kroppar av de omkomna i helikopterolyckan bärgats.
  – Det var mycket besvärligt, men alpin räddningstjänst har nu slutfört arbetet, säger Egon Palo vid Norrlands helikopterskvadron. Under lördagen kommer en inspektion av olycksplatsen att inledas.
SAMTLIGA BESÄTTNINGSMÄN DOG Det var en helikopter av denna typ som störtade.
Foto: KENNETH PAULSSON
  Kraschen inträffade 01.50 på fredagsmorgonen, en timme efter gryningen. Personal på glaciärforskningsstationen Tarfala, cirka tio kilometer från nedslagsplatsen, såg gnistregnet när helikoptern kraschade.
  Det var klar sikt och ljust när helikoptern kraschade mot ett berg natten till fredagen då tre besättningsmän dog.
  – Man kan inte ens tala om mörkerflygning, trots att det var mitt i natten, säger ställföreträdande flygchef Johan Bylund vid Norrlands helikopterskvadron i Boden.
  Vad som orsakade dödskraschen är oklart. Den inträffade 01.50 på fredagsmorgonen, en timme efter gryningen. Personal på glaciärforskningsstationen Tarfala, cirka tio kilometer från nedslagsplatsen, såg gnistregnet när helikoptern kraschade.
  – Det tyder ju på att även sikten i sidled måste ha varit bra, konstaterar Bylund.

Ingen hård vind
  Det hade tidvis blåst 15-20 sekundmeter, men när helikoptern lyfte vid 01.30 var det inte någon hård vind, enligt Johan Bylund som har sina funderingar om orsaken till olyckan.
  – Det kan ha varit en vindpust eller isbildning som gjort helikoptern svår att manövrera men det får haverikommissionen utreda, säger han.
  De omkomna männen är födda 1947, 1948 respektive 1959. Helikoptern, en räddningshelikopter av typen Superpuma, var stationerad i Luleå. Den ingick i den räddningsstyrka som skulle undsätta två män - 50 respektive 80 år gamla - som sedan i tisdags suttit fast uppe vid Kaskasapakte, norr om Kebnekaise.
  De nödställda nåddes på torsdagskvällen av en alpin räddningsgrupp, som kunde konstatera att männen var trötta och medtagna, men att de befann sig väl. Räddningsarbetet sköts dock upp på grund av det dåliga vädret. Men senare fattade räddningsledaren i samråd med helikopterns besättning beslutet att genomföra aktionen.

Svårt område
  Uppflygningen till platsen gick bra, men ett hundratal meter från de nödställda slog helikoptern in i en bergvägg och kraschade. Enligt Ulf Bohman, flygchef vid Norrlands helikopterskvadron i Boden är området problematiskt att flyga i.
  – Mycket beroende på vädersituationen, och det är ett av Sveriges mest alpina områden. Topparna ligger på över 2 000 meter.
  Alpinisterna som skulle räddas från fjället har välbehållna flugits ned med hjälp av en norsk räddningshelikopter.
Sent på fredagskvällen bärgades alla tre kropparna av de omkomna. Det var ett komplicerat företag eftersom terrängen är mycket svårtillgänglig.
  Under lördagen kommer en inspektion av olycksplatsen att inledas.
  Under fredagen tillsattes Sven Erik Sigfridsson, ställföreträdande generaldirektör för Statens Haverikommission, som ordförande för den grupp som skall utreda helikopterolyckan. Utredningen kan ta flera månader.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER