Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 29 JULI 2000
 
 

403 BESTÄLLER PASSBILDER PÅ OCKUPANTER Svenska aktiva nazister har bara under de tre senaste månaderna beställt hem 560 passbilder från polisen. Bland annat har bilder på husockupanterna i Linköping beställts De flesta passbilder beställs i falska namn – men de skickas även kända nazister.
Foto: TOMMY MARDELL

Hundratals svenskar kartlagda av nazister
542 ADRESS 1 Bakom den ena postboxen finns Andreas Axelsson, dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander. 542 ADRESS 2 Bakom den andra postboxen finns Hampus Hellekant, dömd till elva års fängelse för mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg.
Passbilder skickas till de två morddömdas postboxar
Nazister beställer fler passbilder än någonsin för sin kartläggning av ”fiender”.
  Över 500 svenskar har kartlagts de senaste tre månaderna.
  Bakom två av postboxarna som används står två fängslade nazister:
Andreas Axelsson, dömd för polismorden i Malexander.
Hampus Hellekant, dömd för mordet på syndikalisten Björn Söderberg.

  I cirka tio års tid har svenska nazister systematiskt beställt ut passunderlag från polisen. Målet har varit att kartlägga – och skrämma – antinazister och andra ”fiender” som judar, homosexuella, vänsterfolk, journalister och politiker.


21-årig nazist granskas enligt ny lag – kan åtalas

TIDIGARE ARTIKLAR
Nazister beställer passuppgifter - polisen är maktlös 1 000 svenskar i naziregistren (14 april)

560 passbilder sedan april
  
Kartläggningen av kända och okända svenskar har blivit allt mer omfattande och kulminerade förra året.
  Aftonbladet kunde i våras avslöja att ett tusental bilder under 1999 beställts av organiserade nazister.
  Sedan slutet av april har nazisterna tagit hem omkring 560 passbilder från polisen. Aftonbladet har direkt kunnat koppla ett 60-tal av beställningarna (upp till nio passbilder per gång) till postboxar eller adresser knutna till nazistkretsar.
  Två adresser återkommer:
Box 365 i Stockholm. Postboxen tillhör Hampus Hellekant, dömd till elva års fängelse för mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. Boxen används också som adress till den nazistiska tidskriften Info 14 som uppmanat läsarna att kartlägga vänsteraktivister.
Box 168 i Kalmar. Postboxen tillhör Andreas Axelsson, dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander. Axelsson var ansvarig utgivare för nazisttidningen Stormpress vars sista nummer beslagtogs av polisen i oktober 1999 och vars adress var identisk med postboxen.
   Några få beställningar görs i kända nazisters riktiga namn, men de flesta passunderlag beställs i falska namnkombinationer. Den mördade fackföreningsmannen Björn Söderbergs efternamn återkommer gång på gång, liksom Aftonbladet-medarbetarna Peter Karlssons och Katarina Larssons namn.
  Frilansjournalisterna, som gjort flera avslöjande om svenska nazister, lever sedan tidigare med skyddad identitet.

Hängs ut på internet
  
Den 28 juni förra året, kort efter ett nytt avslöjande, exploderade familjens bil i Nacka och Peter och hans åttaårige son skadades. Bomben var placerad under bilen.
  Sedan dess har familjen upprepade gånger hängts ut på internet och deras namn missbrukas varje vecka för att få fram nya passbilder.
  – Det är en flathet att polisen inte griper in. I dag behöver man inte legitimera sig för att beställa passbilder, säger Katarina Larsson som tycker att det är obehagligt att nazisterna använt hennes namn för att hämta hem bilder på andra svenskar.
  – Hälften av beställningarna är falskt gjorda i våra namn. Det är jättejobbigt att ingen stoppar det, säger Peter Karlsson som menar att polisen lovat en strängare kontroll men inte hållit sitt löfte.
  – Det talades om att man från myndighetens sida åtminstone skulle informera de som fått sina passbilder beställda, som vid kreditupplysningar, men jag tror inte det görs alls.

”Någon borde reagera”
  
I slutet av mars i år inleddes en förundersökning för brott mot den nya personuppgiftslagen, pul, den första i sitt slag.
  En 21-årig helsingborgare hade då under ett år beställt 400 passbilder och hans bildbeställningar misstänktes ha hanterats på ett sätt som kunde röra sig om brott.
  – Någon borde reagera när massor av passbilder beställs till två kända nazister och mördares adresser, säger Peter Karlsson.
  Enligt vad Aftonbladet erfar är det ett tiotal nazister som aktivt ägnar sig åt kartläggningen.
Britt Peruzzi
Britt
Peruzzi

  Den senaste tiden har man bland annat begärt passunderlag på husockupanterna från Linköping och på personer knutna till syndikalisternas ungdomsförbund.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER