Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 24 JULI 2000
 
 

Varför åtalas inte menederskan?

Text: Jan Guillou
Tyck till om Jan Guillous kolumn
Läs mer av Jan Guillou
Den misstänkta menederskan från styckmordsmålet är fortfarande på fri fot. Det beror på att en åklagare vid namn Bjarne Rosén inte ansett sig ha tid eller inte haft lust att åtala henne. Den polisutredning som klart och övertygande påvisar brottet har varit klar sedan snart ett år tillbaka. Det är ett halvår eller mer sedan den misstänkta menederskan formellt delgavs misstanke om brottet. Ändå händer ingenting.
   Bakgrunden är i korthet följande. När rättegången mot de två för styckmord misstänkta läkarna tydligt höll på att gå överstyr krävde debattören och sedemera hedersdoktorn Hanna Olsson att fler prostituerade måtte tas in som vittnen i målet och framhöll att det var ett uttryck för åklageriets manschauvinism att så inte redan skett.
  Kort därefter hörde en prostituerad kvinna av sig till åklagaren och berättade om sin dagbok, som på ett förunderligt klart och redigt sätt utpekade de två misstänkta läkarna.
  Kvinnan tilläts vittna i flera omgångar och det är dessa vittnesmål som nu är avslöjade som falsarier.
  Avsikten kan bara ha varit att få de två misstänkta läkarna fällda för mord.
  Den mened som begicks 1988 är nu preskriberad. Men det så kallade dagboksvittnet uppträdde i flera rättegångar och drog samma valser, sista gången 1991.
  Om åklagare Bjarne Rosén försöker vänta ut preskriptionstiden får han vänta en bit in på nästa år.
  Frågan är alltså vad som gör det så angeläget att inte beivra denna brottslighet.
  Åklagaren Bjarne Rosén har en radarkompis på TT och därför finns viss vägledning i TT:s analys av menedsvittnet. Nämligen att meneden inte skulle haft någon avgörande effekt eftersom läkarna ändå blev frikända. Det räcker emellertid knappast som skäl för att inte åtala.

E n annan förklaring skulle möjligen kunna vara att söka i den misstänkta menederskans svaga hälsotillstånd. Men om hon av den anledningen skulle ha kortare straff så är det faktiskt domstolen och inte åklagaren som ska rabattera.
  Bara åklagare Bjarne Rosén själv vet varför han visat sådan brist på initiativ under det senaste halvåret. Som utomstående kan man bara gissa hans motiv.
  Däremot kan man peka på vissa objektiva förhållanden som gör det särskilt smärtsamt att åtala den misstänkta menederskan.
  Det var åklagare Anders Helin som gick på meneden, vilket han inte borde ha gjort. Han är god vän till Bjarne Rosén som dessutom beskrivit honom som sin mentor (läromästare). Om den misstänkta menederskan åtalas och fälls framstår åklagare Anders Helin knappast som skarpsinnig och rättrådig.

Men det fördröjda målet döljer möjligen en ännu värre giftighet. Ty den avslöjade meneden är delvis skickligt konstruerad och med ett faktaunderlag som den prostituerade kvinnan inte kan ha haft tillgång till. Hon har således fått hjälp. Åtalas hon så borde hennes författare till meneden åka in. Hon själv skulle nämligen kunna få straffrabatt genom att ange den verkliga författaren.
  Vem av de olika förment feministiska aktivister som surrade runt styckmordsmålet det än var som tillverkade förfalskningen så är det smaskig jätteskandal på gång. Åklagare Bjarne riskerar onekligen att hamna i ett getingbo.
  Men som sagt. Bara Bjarne Rosén själv kan veta varför han är så ovillig att följa sin åtalsplikt. Struntsak är det ju inte. Ty, hur skulle man kunna föreställa sig ett menedsbrott som är större än detta? Avsikten var att försöka få två oskyldiga män dömda för mord. Nyligen åtalades en så kallad tv-kändis för att ha ljugit om att hon inte sett en misshandel. Hon fälldes av rätten. I jämförelse var det menedsbrottet en struntsak.

Snart är semestertiden över. Då får nog åklagare Bjarne kavla upp ärmarna och åtala den misstänkta menederskan. Eller, än jobbigare, ta itu med förklaringarna till varför just detta menedsbrott inte kan beivras. Båda metoderna att lösa problemet vore både underhållande och spännande.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER