Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 17 JULI 2000
 
 

Stänger ditt sjukhus i sommar?

658 SJUKHUSSEMESTER Många sjukhus drar ner under semestern. Här på Huddinge sjukhus finns 306 indragna vårdplatser fram till den 15 augusti.
Foto: HENRY LUNDHOLM
Nu är 40 procent av vårdplatserna borta
Sjukvården har också tagit semester. Fyra av tio vårdplatser dras in.
  Vårdavdelningar och mottagningar stängs helt eller delvis.
  Aftonbladet har kartlagt läget på ett 40-tal sjukhus landet runt.

Hela listan. Så är läget där du bor
  
Blir du sjuk i sommar får du räkna med många timmar på akuten. Situationen på många akutmottagningar runt om i landet är närmast kaotisk.
  – Vi klarar med nöd och näppe hålla näsan ovanför vattenytan. Än så länge har det inte hänt något allvarligt, men det är ju det alla är rädda för. Det är värsta sommaren hittills och nästa vecka blir det ännu värre, för då dras verksamheten ned ytterligare, säger Kristin Zenkert-Andersson, verksamhetschef på mottagningsenheten vid Ystad sjukhus.

Svårt för sommargäster
  
Ofta kommer patienterna till fel vårdnivå. Men i en turiststad som Ystad kan det vara svårt för sommargäster att veta var de ska vända sig.
  Runt om i landet får patienter med mindre akuta åkommor vänta till hösten. Det finns inte en chans att få sina leverfläckar bortskurna och planerade operationer skjuts på framtiden.
  – Det är ett dilemma i semestertider. Vi vill ha öppet så mycket som möjligt för patienternas skull, men vi vill stänga så mycket det bara går för personalens skull, säger Rolf Jansson, tillförordnad sjukhusdirektör på Västerås sjukhus.
  På hans sjukhus har man 711 ordinarie platser, på sommaren bara 521.
  – Vi har ett lågt antal platser i vanliga fall och i vissa perioder under sommaren har vi faktiskt mer att göra, så det kan bli ganska kämpigt.
  Där försöker man locka personalen att inte ta ut sin semester på sommaren genom att erbjuda en rad förmåner, som till exempel en extra månadslön.
  – Men det är ju naturligtvis inte bra egentligen. Personalen mår ju bäst om de få en sammanhängande semester på sommaren med familj och vänner.

Stänger för första gången
  
På grund av personalbrist har Västerås i år till och med tvingas stänga en avdelning de aldrig behövt stänga tidigare – observationsavdelningen. De som behöver hållas under uppsikt något dygn innan de släpps hem får ligga på de andra avdelningarna.
  Få kliniker stänger helt. Sjukhusen drar i stället kraftigt ned på stora delar av verksamheten, och många sjukhus samarbetar så patienterna i länet inte ska bli helt utan vård.



251 AKUTSTRESS Vårdchefen på Södersjukhuset i Stockholm, Sören Carlsson Sanz, jobbar på en av de hårdast belastade akutmottagningarna.
Foto: MATTIAS KARLSSON
”Undrar när vi ska tappa kontrollen”
Varje dygn kommer runt 300 patienter till Södersjukhusets akut.
  Ibland ännu fler.
  – Då är det hemskt. Man undrar hur långt det är kvar tills man tappar kontrollen, säger vårdchefen Sören Carlsson Sanz.
  
Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm är en av landets största och den är hårt belastad. Här sätts personalen på prov varje dag. Döden är ständigt närvarande. Larmet – som betyder att nu är någon med livshotande skador på väg in – går titt som tätt. Dygnet runt.
  Men Sören Carlsson Sanz tar det hela med ro. Med 30 års erfarenhet av akutvård har han lärt sig att inte låta sig stressas i första taget.

Många kommer i onödan
  
För patienter med mindre allvarliga åkommor kan väntetiden bli lång. Målsättningen är en väntetid på maximalt tre timmar.
  – Men det har vi ofta svårt att leva upp till. Och kommer det in personer med livshotande skador får de andra naturligtvis vänta.
  Ungefär 20 procent av de som uppsöker akuten borde i stället ha gått till vårdcentralen.
  – Många kommer hit helt i onödan och då uppstår flaskhalsar. Här ska egentligen bara akut sjuka och personer med livshotande skador tas om hand.
  Patientbesöken ökar med 6 000 per år, samtidigt som vårdplatserna på sjukhuset blir färre.
  Bara akutmottagningen fyller tre vårdavdelningar per dygn.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER