Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 7 JULI 2000
 
 

Moderatledaren vill ha partiledarträff om Stasi
STOCKHOLM Statsminister Göran Persson bör ta initiativ till en partiledarträff om hur informationen till oppositionen om olovlig underrättelseverksamhet ska skötas.
  Det kräver moderatledaren Bo Lundgren.

  Justitieminister Laila Freivalds informerade på fredagen Bo Lundgren om forna östtyska Stasis verksamhet i Sverige. Anledningen var den senaste tidens medierapportering.
  Bo Lundgren och andra partiledare har tidigare kritiserat regeringen för att ha brustit i informationen till oppositionen. Efter mötet visste Lundgren inte om han var nöjd eller inte.
  - Jag är inte nöjd med att ha fått informationen först nu efter att i massmedia ha påtalat bristen på information. Jag kan inte bedöma informationens fullödighet, men regeringen borde ha informerat på eget initiativ, säger Lundgren.
  Moderatledaren anser att både regeringen och Säpo ska se över vilken information om den olovliga underrättelseverksamheten i Sverige som kan lämnas ut till allmänheten. En del av den information han fått av Laila Freivalds borde kunna lämnas ut, anser han.
  Han ville inte närmare kommentera vad för slags information han fått om den svenske Stasiagent "Koenig", som TT intervjuade i torsdags. Det är de politiska slutsatserna som är intressanta, enligt Lundgren.
  - Från politiska utgångspunkter är inte de enskilda personerna det intressanta. Det viktiga är de lärdomar vi kan dra av hur Sverige har hanterat möjligheterna att komma tillrätta med spioneri mot Sverige och tredje land sedan den så kallade östtyska statsbildningen rasade samman, säger Lundgren.
  En politisk slutsats han är beredd att dra är att preskriptionstiderna för spioneri mot tredje land är för korta. Enligt tillförordnande Säpochefen Kurt Malmström hade "Koenig" kunnat fällas för det om brottet inte varit preskriberat.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER