Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 7 JULI 2000
 
 

CIA:s kupp kan hjälpa svenskarna
BERLIN. ”Operation Rosewood” är kodnamnet på CIA-kuppen som kan hjälpa svenska myndigheter att avslöja de Stasi-spioner som arbetade i Sverige.
  I det digra registret finns namn på alla de agenter som jobbade i Sverige.
  
– Vi i Tyskland har fått besked om att det inte kommer att bli överfört annat än namn på tyska medborgare från Rosewood till oss. Om Sverige vill ha information får de hämta det där det finns, säger Peter Busse, direktör i Stasi-arkivet som ska få information om vilka tyskar som spionerade mot Västtyskland.
  Det betyder att Säpo eller någon annan svensk myndighet får kontakta amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Och då få hjälp från Rosewood-registret.

Spionlistan till Moskva
  
Historien kring Rosewood skulle passa i vilken spionfilm som helst.
  I slutet av 1989 tog en Stasi-officer datamaterialet med namnen på alla DDR:s spioner och kontakter i utlandet till en KGB-kollega i Berlin-Karlshorst.
  Spionlistan skickades sedan med flyg till KGB i Moskva. Där såldes en kopia till CIA-folk för flera miljoner dollar.
  Med listan på 10 000-tals agenter och kontaktpersoner i USA och Europa, hade CIA ett fantastiskt vapen.
  Varken CIA:s ledare eller presidenterna Bush eller Clinton var villiga att låta sina västtyska vänner få del av spionlistan.
  Rykten säger att flera av de östtyska agenterna pressades att arbeta vidare med spionage – åt CIA.

Avtal om utväxling
  
Problemet med Rosewood, var att amerikanerna i spionlistan inte kunde se hur agenterna arbetat och vilka uppgifter de lämnat till Östberlin.
  Först när databanden från Sira dechiffrerats fick tyskarna något att byta mot spionlistan.
  Ett avtal om utväxling ingicks mellan tyska och amerikanska myndigheter i vintras. Tyskarna har redan fått flera cd-rom med kopior av Rosewood.

Förfrågan om namnen
  
Men från amerikanskt håll har man klargjort att Stasi-agenter från andra länder än Tyskland inte kommer att avslöjas för tyskarna.
  Stasi-arkivets talesman Johannes Legner bekräftade nyligen för Aftonbladet att ett skandinaviskt land redan bett CIA om att få namnen på de medborgare som finns i Rosewood. Det rör sig om Danmark eller Norge.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER