Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 6 JULI 2000
 
 

Bilden i medierna är fel säger ”Koenig” i TT-intervju
STOCKHOLM Den svenske stasiagenten "Koenig" är irriterad över massmediabilden av spionaffären.
  Det framgår av en intervju som TT gjort med honom.

  Mannen är i dag pensionerad och bor i Stockholm. Han framhåller själv att han är socialdemokrat. Han förnekar att han är stasiagenten "Koenig", men säger att han förstod att det skulle bli ett "jäkla tjattrande" när det framkom att "Koenig" arbetat som frilansjournalist.
  TT har från mycket säkra källor fått bekräftelse på att det var han som Säpo misstänkte på 1980-talet för att ha spionerat på Sverige för östtysk räkning.
  Misstankarna höll inte för åtal, och förundersökningen lades ned.
  Enligt tillförordnade säpochefen Kurt Malmström hade mannen däremot kunnat fällas för spioner mot tredje land - Västtyskland - men det brottet var redan preskriberat när säpo efter murens fall 1989 fick kännedom om det.
  Mannen blir inte särskilt upprörd när TT konfronterar honom med uppgifterna utan verkar snarare smickrad över att få tala om sig själv och sin politiska och journalistiska verksamhet. Han var verksam som frilansjournalist under 1970-, 1980- och 1990-talen, enligt egen uppgift.

Högsta ort
  - Vad som irriterar mig i själva massmediabilden är ju att det från bokstavligt talat högsta ort givits en ganska klar bild av att det här inte är något som handlar om Sverige och socialdemokratin, säger han.
  TT: Aftonbladet har skrivit att "Koenig" lämnat uppgifter om både regeringen och partiledningen till Stasi under 1980-talet.
  - Ja, den versionen har återspeglats i andra medier men det har ju från högsta ort sagts att när det gäller den här personen så är det icke fallet.
  TT:Säpochefen har sagt att misstankarna om spioneri mot Sverige inte har kunnat styrkas, men att det hade varit möjligt att fälla "Koenig" för spioneri mot tredje makt, men att det brottet var preskriberat.
  - Ja, men det är ju en helt annan historia.
  Mannen har inte haft några förtroendeuppdrag inom socialdemokratin. Däremot har han haft bra kontakter med framför allt partiledningen på Sveavägen i Stockholm och även med Stockholms arbetarkommun.

Pengar
  TT har talat med flera som arbetade i arbetarkommunen de här åren och alla minns honom. Flera beskriver honom som en frifräsare som ofta fanns runt partifolket.
  Ingen misstänkte något, men en tidigare ombudsman säger att han undrade över varifrån mannen fick sina pengar, eftersom han inte skrev särskilt mycket.
  TT: Hur försörjde du dig på den tiden som frilansjournalist?
  - Ja, jag hade en typisk ligga-lågt-period, jag jobbade som ett sådant här socialfall, vad heter det... lönebidrag. Journalistgrejen var grädden på moset för mig för det var ju pengar man fick utöver den här ganska låga lönebidragssysselsättningen. Jag var ingen stjärna.
  TT: Reste du mycket till Väst- och Östtyskland?
  - Det vill jag inte påstå, i den mån jag hade råd åkte jag tåg.
  TT:Till Öst- och Västtyskland?
  - Jag tycker att det är litet tråkigt att behöva prata om sådant här, faktiskt.
  TT: Är det tråkigt att prata om huruvida du har varit i Väst- och Östtyskland eller inte?
  - Det är tråkigt att prata om saker som är mer eller mindre privata, säger mannen.
  



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER