Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 6 JULI 2000
 
 

– Sverige var den viktigaste mötesplatsen när högtstående Stasi-officerare skulle möta sina utländska agenter på neutralt område, berättar den tidigare Stasi-majoren Dieter Wähnert.
Foto: ASBJØRN SVARSTAD

Spionen lever i skräck ”Koenigs” familj vet ingenting om hans tid som Stasi-agent
Gun Hellsvik: Offentliggör hans namn

”Svenskar är naiva”
Fd Stasi-major om spionaget
BERLIN. Han var den siste Stasi-chefens högra hand och han känner den legendariske Stasi-mannen Markus Wolf personligen.
  – Vi inriktade oss främst på den svenska fredsrörelsen och internationella konferenser när det gällde att skaffa information om Sverige, berättar tidigare Stasi-majoren Dieter Wähnert, 47, för Aftonbladet i en exklusiv intervju.
  
Dieter Wähnert har i dag nytta av sin tidigare spionkarriär. Han hjälper stora företag i Tyskland med säkerhetsfrågor rörande känslig information.
  Men då han började jobba med hemlig information var den av helt annan kaliber.
  På Haupverwaltung Aufklärung (HVA) tidigt på 70-talet jobbade Wähnert som klassisk spion.
  Först levde han som hemlig spion i västtyska Bonn i fyra år.
  Där satt han på kaféer och restauranger och bekantade sig med folk nära västtyska regeringen.

Insyn i spionaget mot Sverige
  
När han hittade högt uppsatta byråkrater med kommunistvänliga åsikter skickade han ”hem” personbeskrivningar till Östberlin.
  Meningen var sedan att Stasi via speciella kontaktpersoner skulle värva toppbyråkraterna.
  Senare blev han själv en del av Stasibyråkratin och hade insyn i bland annat spionaget mot Sverige.
– Från mitten av 1970-talet spelade Sverige en mycket viktig roll som mötesplats för vårt toppfolk och högt rankade DDR-agenter i utlandet.
   – Sverige var både geografiskt och politiskt ett mycket bra land, säger Dieter Wähnert.
  Stasi inriktade sig främst på fredsforskningsinstitutet SIPRI, på den svenska fredsrörelsen och internationella konferenser i Stockholm.
  – Det var helt klart KGB och ryssarna som stod för de massiva och omfattande spionaget mot Sverige. Vi i DDR kom i gång först efter att vi fick en ambassad i Stockholm på 70-talet. Men vi hade ingen stor rekrytorganisation.
– Vi tog tacksamt emot allt som kom till oss ändå, svenskarna hade en tendens att tala alltför öppet om hemliga saker. För att bevisa sin egen ”viktighet”, understryka landets neutralitet eller bara för att de var naiva.
   – Självklart sändes informationen vidare till Östberlin. Det var ett billigt sätt för oss att skaffa viktig information, berättar Dieter Wähnert.
   Men det fanns flera svenskar som hjälpte DDR mer aktivt.
  I en tänkt situation, då det skulle bli spänt mellan öst och väst och gränserna stängdes, var DDR tvungna att kunna kontakta sina egna agenter i utlandet.
  Det förbereddes genom att Stasi betalade svenska medborgare för att hyra ett öde hus eller torp åt dem och upprätta fasta telefonförbindelser, så att de kunde kontakta Östberlin.
  Sådana platser ordnade svenskarna också när Stasi skulle träffa agenter från Nato-länder.
  – Många svenskar har självklart också arbetat för Stasi med rena logistik-frågor.
  – De fick pengar för att transportera material från våra agenter i Sverige till bland annat DDR direkt eller till uppsamlingsplatser för information i Sverige.

”Alla finns inte i materialet”
  
– Sådana medarbetare finns inte registrerade i det material Aftonbladet granskat, liksom de personer som var ”Perspektiv-agenter”, unga människor som hade potential att få en framstående position i samhället eller politiken, och som skulle kontaktas då, berättar Dieter Wähnert för Aftonbladet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER