Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 5 JULI 2000
 
 

”DDR-agenten var svensk journalist”
STOCKHOLM Stasi-agenten "Koenig" arbetade som journalist, när han samlade in uppgifter från regeringen och partimöten på 80-talet.
  Justitieminister Laila Freivalds vill på onsdagen inte lämna ut några uppgifter om mannens identitet, men enligt polisuppgifter till TT så arbetade han som journalist.
  Folkpartiledaren Lars Leijonborg och moderatledaren Bo Lundgren har uppmanat regeringen att lämna ut mer information om ärendet. Freivalds anser dock inte att det behövs och har svarat Leijonborg i ett brev.
  - Om det hade varit så att det fanns en storspion i den socialdemokratiska toppen, då hade hans företrädare för länge sedan fått veta det, sa hon vid en pressträff på onsdagen.
  - Och hade det funnits en storspion som spionerat mot Sverige skulle han redan varit åtalad och dömd, antagligen redan under den borgerliga regeringstiden.

Avslöjar inte identitet
  Freivalds vill inte avslöja identiteten på "Koenig". Hon anser att en person som inte åtalats eller dömts ska slippa offentlighet. Freivalds vill inte heller svara på om "Koenig" var partimedlem, men uppger att mannen varken arbetade för partiet eller regeringskansliet.
  Enligt Laila Freivalds innehöll de rapporter "Koenig" lämnade till Östtysklands säkerhetstjänst Stasi, under 80-talet, inte någon information som skadat varken Sverige eller partiet. Hon påpekar att mannens verksamhet var riktad mot Västtyskland.
  Ändå fick DDR-agenten fram information om interna diskussioner i partiet och i regeringen. Aftonbladets granskning visar att spionrapporterna behandlade partistyrelsesammanträden, partitaktik inför val och interna motsättningar i regeringen.

Som en journalist
  Laila Freivalds uppger att "Koenig" gick till väga "ungefär som en journalist".
  - Han pratade med människor, ställde frågor till dem och fanns överhuvudtaget där och intresserade sig, säger hon.
  - De uppgifter han vidarebefordrade om socialdemokrater var inte av särskilt hemlig karaktär.
  Freivalds vill inte avslöja vilket yrke mannen hade.
  Vikarierande statsminister Lena Hjelm-Wallén var med i partiets topp, det verkställande utskottet" när "Koenig" bedrev sin verksamhet. Hon tycker att det känns obehagligt att någon samlade information för Stasi.
  - Att journalister lägger pussel är en sak, men att det därutöver rapporterats till en annan stat, det är obehagligt att veta att det har ägt rum, säger hon.
  Varken Hjelm-Wallén eller Freivalds säger sig ha träffat "Koenig".
  Mannen förhördes av Säpo 1994 och erkände olovlig underrättelseverksamhet. Det brottet var preskriberat. Spioneri mot Sverige kunde inte bevisas.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER