Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 5 JUNI 2000
 
 

BILDEXTRA
Här stiger antiken upp ur havet
622 GUDOMLIGA FYND En 1200 år gammal grekisk gudinna som hittats i städerna på havsbottnen utanför Alexandria visades upp för pressen i lördags.
Foto: REUTERS

Jordbävningarna sänkte Herakleion
Herakleion var ett viktigt handelscentrum i det faraonska Egypten men upphörde att blomstra när Alexandria grundades av Alexander den store 331 före Kristus.
Herakleion gick under runt år 400 tillsammans med flera andra städer. Orsaken var flodvågorna efter en serie jordbävningar som dränkte städerna i havet.

Ruinerna av 2 500 år gamla städer hittades utanför Egypten
I lördags blev ett av de viktigaste marinarkeologiska fynden någonsin känt över världen.
  2500 år gamla ruiner av egyptiska städer har påträffats på Medelhavets botten.
  – Upptäckten är ett framsteg och den kommer att bli viktig i framtiden, säger docent Lana Troy, egyptolog vid Uppsala universitet.
  Man tror att forskarna funnit staden Herakleion och dess grannstäder. De försvann mystiskt för 1 600 år sedan. Tills nu har de legat gömda på havets botten, nära Egyptens kust, cirka 5 kilometer norr om Alex-andria. Mellan sex och tio meter under havsytan har forskarna upptäckt ruiner, kompletta avloppssystem, gator och en sju meter hög faraostaty.
  Det är ett internationellt fors-karlag som gjort fynden. Ledda av den franske marinarkeologen Franck Goddio har de sökt de sjunkna städerna i två år.
  Om vi får tro de antika grekiska historieskrivarna så var städernas invånare kända för sin dekadenta och luxuösa livsstil. Nu blir det forskarnas uppgift att undersöka om berättelserna överensstämmer med verkligheten.
  Lana Troy är Sveriges ledande experter på området. Hon är imponerad av upptäckten.
  – Vi vet att det finns sjunkna städer på andra platser i Egypten. Inte bara i Medelhavet, utan även i Röda havet och Nilen. Städerna var centrala för den egyptiska kusthandeln. Problemet är att vi hittills har saknat fysiska bevis på hur folket levde på de här platserna. Upptäckten är delvis ett genombrott, säger hon till Aftonbladet.

  Kan undersöka med ny teknik
  Om det är Herakleion, Canopus och Menouthis som påträffats återstår att se. Men de fynd som gjorts tyder på det.
  – Massor av intressanta fynd görs ständigt i Egypten. Men den här upptäkten är särskilt spännande för att den visar hur ny teknik gör det möjligt att undersöka platser vi känt till men som hittills varit otillgängliga, säger Lana Troy.
  Först lokaliserades det undersökta området. Sedan lades ett rutnät upp för området med hjälp av datorer. Magnetvågor skickades ner mot havsbottnen och registrerade ruinernas konturer. Bilden av den sjunkna staden växte fram bit för bit.
  Till sist kunde dykare gå ner och gräva fram föremålen.
   Även om det inte är Atlantis forskarna funnit är de nu åtminstone säkra på hur de här städerna gick under. En serie jordbävningar och flodvågor raserade och dränkte dem under havsytan. Platon som skapade myten om Atlantis, gjorde det cirka 750 år innan.

fredrik.nilsson@aftonbladet.se

146 Ett huvud av guden Serpis finns med bland fynden som dykarna har kunnat plocka upp.
Foto: REUTERS
145 Guldmynt från den byzantinska tiden har legat på havsbottnen i över tusen år.
Foto: REUTERS


177 Dykare har kartlagt och grävt ut de sjunkna städerna på mellan fem och tio meters djup.
Foto: REUTERS
177 Välbevarat huvud av en kungafigur.
Foto: REUTERS