Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MAJ 2000
 
 

Välj rätt – få lång semester
Välj rätt yrke – få lång semester.
  En byggnadsarbetare får bara sina lagstadgade fem veckor medan en lärare kan se fram emot ett långt sommarlov.
  Aftonbladet har kartlagt de orättvisa semestrarna.


Sju veckor skiljer mellan de olika yrkena

Aftonbladet har kartlagt de ojämlika semestrarna
   Semester med långa lata dagar i hängmattan samt grillfester och ljumma kvällsbad kommer allt närmare för många svenskar.
  Fem veckors ledighet har alla anställda rätt till varje år, men många får betydligt mer än så.
  – Semesterlagen anger bara de minimiförmåner en anställd ska ha. Därför finns det många som har längre semester än 25 dagar, säger Arne Lundin, ekonomi- och personalchef på Tholin & Larsson som arbetar med information om semestrar och företagsskatter.

Lärarnas lov i en klass för sig
  
Extremfallet är lärarna som i fråga om ledigheter ligger i en klass för sig.
  – Våra lov sticker i ögonen på folk, men vi jobbar precis lika mycket som andra, säger Katarina Bolling, 37, lärare i svenska på Värmdö gymnasium.
  Förklaringen ligger i lärarnas veckoarbetstid som är längre än andras. De arbetar 45,5 timmar i veckan mot 40 timmar för de allra flesta.
  Elva av dessa timmar kan lärarna disponera fritt. De kan rätta prov och planera jobbet till exempel en söndag i stället för att sitta kvar efter lektionerna en vardag och göra det.
  – Man gör väldigt mycket jobb hemma. Sitter och rättar prov, ringer föräldrar och gör research inför prov, säger Helena Svensson, 28, lärare i svenska och franska på Värmdö gymnasium.
  De långa arbetsveckorna gör att lärarna under året bygger upp en arbetstidsbank som gör att de får betalt sommarlov, jullov, sportlov och påsklov.
  Men också våra folkvalda, riksdagsledamöterna, är en grupp med långa semestrar. Riksdagen är stängd i tre månader och dessutom under ytterligare några veckor under resten av året. Och då är ledamöterna mestadels lediga.
  Samtidigt finns det många yrkesgrupper som bara har sina fem lagstadgade veckor. Inget extra.

LO-förslag om extra semester
  Byggnadsarbetarna är ett sådant exempel.
  – En extra semestervecka skulle inte sitta fel, säger Oscar Almquist, 22, som jobbar på ett bygge på Strandvägen i Stockholm.
  Den senaste tiden har en extra semestervecka varit ett hett samtalsämne på många arbetsplatser.
  LO-ledningen förde nyligen fram ett förslag som går ut på att alla ska få fem extra lediga dagar, alltså en semestervecka ytterligare. Förslaget ska behandlas av LO:s kongress i höst.
Anette Holmqvist
Anette
Holmqvist

  
Tanken är att den extra semesterveckan ska införas successivt under fem år.

Så säger lagen
Arbetstagare har rätt till fem veckors semester varje år, varav fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni–augusti. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer hur semestern ska förläggas.
Under semestern ska arbetstagaren ha semesterlön om sådan tjänats in. Semestern grundas på den arbetade tiden under perioden 1 april föregående år till 31 mars påföljande år.
Arbetstagare får inte byta semester mot lön.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER