Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 18 MAJ 2000
 
 

Han överlevde dödens läger

LIDER AV SVITERNA Muharem Nezirevic lider fortfarande av fysiska och psykiska skador han fick efter tiden i två olika koncentrationsläger i Bosnien 1992.
Foto: LARS OTTOSSON
Muharem Nezirevic reste tillbaka till Bosnien-krigets svåra minnen
Muharem är en av de få som överlevde dödslägret Omarska i Bosnien. Där män misshandlades och slaktades. Och unga flickor och kvinnor våldtogs.
  SVT 2 visar i kväll hans resa tillbaka.
  – Hjälp mig, säger han.
  
I januari i år reste Anita Jekander med journalisten och författaren Muharem Nezirevic till hans hemstad Prijedor i Bosnien. ”Muharems resa” är en känslomässig och stark dokumentär.
  Tv-filmen börjar i Prijedor, september 1990. Bergsklättrarföreningen har årsmöte, det är fest, kyssar, tal och skratt. Muharem är ordförande och få tänker då på vem som är serb, muslim eller kroat.
  19 månader senare bryter kriget i Bosnien ut. En serbisk junta tar makten. Många som var på festen arresterades, sattes i koncentrationsläger och är i dag döda eller på flykt.

”Spred propaganda”
  
Muharem Nezirevic arresterades för att han som radiojournalist vägrade sprida serbisk propaganda, dessutom har han ett muslimskt namn.
  När Muharem, en kamrat och tv-teamet nu ska besöka koncentrationslägret Omarska, vågar han först inte gå ur bilen. Han tror inte han kan stå på sina ben.
  – Vi var åtta personer som kom hit i en polisbil, vi höll varandras händer som barn, berättar han.
  Varje kväll öppnade vakten dörren till den cell där det kunde ligga 70 personer hopträngda på golvet och ropade namnen på dem som skulle komma ut. Det var en resa utan återvändo, men det kunde också vara en grym ”lek”.
  – Vi visste aldrig om vi skulle överleva.
  Han misshandlades grovt. Han visar huvudet som är täckt med ärr.
  – Men det var inte värst för mig, säger han och har nära till gråt.
  1996 vittnade han i krigsförbrytartribunalen i Haag om misshandeln och skriken från kamrater som slaktades.

Arresterad av grannen
  
Muharem Nezirevic, 56, kom i första gruppen kvotflyktingar till Sverige den 10 december 1992.
  Vi träffas på Sveriges Radio i Stockholm där han i dag är producent för de serbiska, bosniska och kroatiska nyhetsprogrammen.
Vad skulle hända om du flyttade tillbaka till Prijedor?
  
– Jag känner alla som fattade de grymma besluten. Och det var min granne som arresterade mig. Hur ska jag kunna återvända till såna grymheter, säger han.
  Han fruktar också för sitt liv efter vittnesmålen i Haag-tribunalen.
  – Jag hatar ingen, men jag vill ha svar på frågan ”varför”?

Tusentals mördades i koncentrationslägret
I koncentrationslägret Omarska dödades 3 220 oskyldiga fångar. Det fanns flera ökända dödsläger. Muharem Nezirevic satt både i Omarska och Manjaca. Bosniska regeringen uppger att 200 000 människor dog i kriget 1992-95.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER