Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 15 MAJ 2000
 
 


Dalai lama kommer till Sverige i veckan.
Här i väst har han blivit en religiös superstar – med ett kristallklart budskap:
  ”Människan är god. Meningen med livet är lycka.”
Men i stället för det enkla och goda ältar vi i västerlandet ondskan. Vår kultur är fixerad vid den, vår historia har styrts av den och våra medier vräker sig i ondska.
Det här reportaget tänker vältra sig i godhet.
Aftonbladets Jan Helin och fotograf Urban Andersson reste helva vägen till Himalayas fot för en stund hemma hos hans helighet den 14:e Dalai Lama.

634 TILL SVERIGE I DAG För fyra år sedan fyllde Dalai lama Globen till sista plats. Nu är världens mest inflytelserika andliga ledare här igen - Konserthuset i Stockholm är utsålt inför hans föredrag.
Foto: URBAN ANDERSSON

Världens religiöse superstar talar ut om våldsfilmer, rikedom, nazister – och om sina hudproblem

Vägen till Dalai lama är en inte oviktig del av mötet med honom.
  Långsamt nattåg norrut, över Indiens heta slättland.
  Resan går genom en fattigdom så desperat att den ser dig i ögonen, sträcker fram sina trasiga händer och håller upp sina vanskapta barn mot dig i vädjan om din medkänsla, i vädjan om en slant för att minska lidandet.
  Synen av Himalaya på morgonen tar andan ur vem som helst. Tre timmar med bil upp i bergsmassivet bor Dalai lama.
  Hans Helighet (Dalai lamas titel) lever i exil här, i bergsbyn Dharamsala.
  Hans riktiga hem ligger egentligen på andra sidan Himalaya. På den högplatå som heter Tibet och för många västerlänningar blivit en sinnebild för inre frid och meditation.
  I verkligheten är Tibet sedan 1950 ett av Kina ockuperat land med arbetsläger för oliktänkande, tortyr och ett kommuniststyre som vill utplåna mångtusenåriga buddhistiska tankar och traditioner.
  Tankarna flyger lätt över de snöklädda bergen runt Dalai lamas exiltempel. På de leriga gatorna runt templet trängs snoriga tiggarbarn med stenrika amerikaner som kommit hit i jakt på meningen med livet.
  Vill man vara elak och västerländsk kan man säga att Hans Helighet i templet har en affärsidé som går ut på att ha ett svar på den frågan. Svaret är ett enda ord:
  Lycka.
  Men det vore förgäves att resa så här långt från vårt västerland där lycka stavas BMW för att gå omkring och vara cynisk.
  Vår definition av lycka kan ju vara fel.
***
  Dalai lamas hem omges av ett himmelskt lugn, en ren, avskalad, avskild miljö med panoramafönster och terrasser ut över Himalaya.
  Här ägnar sig Dalai lama åt sitt stora intresse, att odla blommor. Här tänker han sina kloka tankar och mediterar sig till inre frid. En period på året reser han alltid runt jorden och träffar världsledare och andra spännande människor som fascineras av honom.
  Hans Helighet möter oss med lätta steg och ett skratt som börjar i djupaste bas nere vid tårna och liksom rullar genom hela gubben och fyller varenda vrå i rummet.
  
   Fullständigt avväpnande.
  Tibetanerna har gett honom smeknamnet Kundun. Det betyder närvaro.
  Och trots att han är mycket mån om att framställa sig som en enkel munk, ingen hokus pokus och ingen magi, så inger han omedelbart en mycket tydlig, mycket märklig konkret känsla av just närvaro.
  Hans ord beskrivs av buddhister som frön med växtkraft. Enkla vid en första anblick, omvälvande över tid.
  Vi sätter oss i hans audienssal.
Den starkaste och tydligaste drömmen vi drömmer i mitt land i dag är att bli rik snabbt, utan att arbeta för det, på lotteri eller aktier. Vad tycker Hans Helighet om ett samhälle som skapat sådana drömmar?
  – Hmm. Rik utan hårt arbete. Mycket få individer som har en väldig, väldig tur kan uppnå det. Men annars måste jag säga att det är helt... ologiskt. Ha, ha, ha.
  – Ett meningsfullt, hälsosamt och lyckobringande liv måste skapas via arbete. Inte nödvändigtvis mycket hårt arbete. Men det viktiga är att människor är sociala djur. Att finnas i ett harmoniskt socialt sammanhang leder till mycket större lycka än att bli framgångsrik på det du sa.
Logiken är helt central inom buddhismen. I Dalai lamas utbildning är logik ett huvudämne från svensk lågstadieålder. Dalai Lama har i dag en doktorsexamen i logik och är en av världens mest skolade filosofer.
Men jag tror att jag behöver pengar för att bli lycklig. Menar Hans Helighet att pengar inte alls är viktigt för lycka?
  – Självklart är pengar mycket viktigt. Men ännu viktigare är att verkligen förstå att pengar i sig inte kommer att ge dig genuin lycka.
  – Vi kan se mycket rika människor, miljardärer, som lever rika liv, men de är inte alls säkert lyckliga.
  – Å andra sidan finns det människor som är materiellt fattiga, men deras familjer är alltid fulla av hopp och glädje.
Ja, men den fattiga lyckliga familjen skulle väl inte bli mindre lyckliga om de fick pengar?
  – Materiell framgång och andlig framgång måste kombineras och balanseras.
  – Andlighet betyder egentligen bara varmt hjärta. Att ha en känsla för gemenskap, en känsla av att bry sig om andra, det är den sanna meningen med och själva substansen i andlighet.
  
Dalai lama har aldrig i sitt liv hanterat pengar. De rikedomar som hör till hans ämbete förvaltas av hans sekretariat. Hans inkomst är ett underhåll på tio kronor om dagen som betalas av den indiska staten. Trots sin totala fokusering på andliga värden har Dalai lama sagt: ”Jag misstänker att jag är ganska spendersam till min natur.”
Hur tränar man sig i andlighet?
  – Vare sig du tror på någon religion eller inte – var en trevlig person mot andra, handla så att ditt hjärta känns varmt. Om du har möjlighet, skaffa dig tillräckligt med pengar och tillräckligt med materiella bekvämligheter, men skaffa inte mer.
  – Det tror jag leder till lycka, själva meningen med livet.
Men varför inser vi inte detta med hjärtat, varför fortsätter vi jaga materiell lycka?
  – I länder som Indien och Kina är den materiella nöden så stor att många människors hela sinne är upptaget med det materiella, eftersom behoven är trängande.
  – I Amerika och Europa finns mer chanser för människor att inse sina inre värden.
  – Ett problem är möjligen att era tidigare generationer i väst behövde utföra mycket hårt arbete. Den fokuseringen har sedan överförts till senare generationer, fast de egentligen inte måste arbeta lika hårt och tjäna lika mycket pengar.
  – Jag tror också att västvärldens media är ett problem i detta som ständigt producerar en otillräcklig, ofullständig bild av världen. Onda gärningar får en extremt stor vikt, medan goda gärningar som speglar djupa mänskliga värderingar i stor utsträckning saknas. Trots att det är värderingar som i sig är den ultimata källan till lycka.
  
738 POPSTJÄRNAN Dalai lama hälsas av en jublande folkmassa när han besöker en operafestival i Dharamsala. I publiken trängs tibetaner med rika amerikaner som söker livets mening.

Kämpar för fritt Tibet
Dalai lama är Tibets religiösa och politiska överhuvud.
Den nuvarande Dalai lama föddes 1935 i Amdo i östra Tibet. Hans namn är Tenzing Gyatso.
Vid två års ålder identifierades han som återfödelsen av den nya Dalai lama och bars traditionsenligt i bärstol till huvudstaden Lhasa och Potala-palatset.
Enligt tibetansk buddhism är Dalai Lama en inkarnation av Buddhas medkänsla eller barmhärtighet.
1959 gick Dalai lama i exil i Indien efter Kinas invasion av Tibet 1950.
För sin ickevåldskamp mot Kina har han vunnit respekt som politisk ledare i hela världen.
I dag förespråkar Dalai lama ett självstyrande Tibet.
Varför är det så? Västvärlden och mitt land verkar vara besatta av ondskan. De flesta i min ålder anser det självklart att koppla av genom att se människor mördas på film. Jag har säkert sett tusentals människor mördas på film. Tror du det har påverkat mig som person?
  – Jag tror det har påverkat dig. Din känslighet reduceras. Du får inte den naturliga känslan av ånger och sorg när du ser någon som lider eller dör om du ständigt ser bilder av människor som torteras eller lider.
En skrämmande stor skara unga män i mitt land i dag blir nazister, förenade i hat mot invandrare. Samtidigt sluter sig invandrarkillar samman i kriminella gäng. Vad säger det om mitt land?
  – Generellt finns i dag för mycket känslor inblandade vad gäller ens eget samhälle. En trångsynt nationalism. Det skapar en massa onödiga problem.
  – Jag tror detta händer på grund av avsaknad av medvetande om två saker:
  Ett: alla mänskliga varelser är samma bröder och systrar. Vi måste dela denna lilla planet.
  Två: i moderna tider beror det svenska folkets framtid väldigt mycket på andra nationer och andra världsdelar. Om något händer på en annan kontinent så kommer det att påverka din egen kontinent.
  – Därför är en tanke om en nation och en framtid som bygger på oberoende från andra samhällen ett misstag.
  – Den omedelbara situationen som uppstår när en invandrare kommer från ett annat land kanske skadar ditt eget arbete i begränsad omfattning. Men i det långa loppet leder bara det synsättet till negativa känslor, brist på tillit och i slutändan hat.
Dalai lama stiger upp klockan 04.00 varje morgon. Han övar andlighet genom bön, meditation och studier av buddhistiska skrifter minst fem och en halv timme om dagen. Det enda media han aldrig missar är BBC:s internationella nyhetssändning klockan 06.30.
Men om det är så att människan innerst inne är god och känner sig bra när hon gör goda saker. Varför söker sig så många unga män ändå till ondskan?
  – Det är ganska naturligt. Ha, ha, ha. Ända sedan mänsklighetens begynnelse har vi haft en potential till ondska. I en massa mänskliga idéer, hopp och förväntningar finns en potential till ondska och det har alltid funnits skadliga personer som utnyttjat det för kortsiktig vinning.
  – Så kommer det även vara i framtiden. Så länge som människor lever kommer det att finnas skadliga människor.
Går det inte att göra något åt?
  – Det enda sättet är sann utbildning, träning av medvetandet och också träning av hjärtat. Utbildning i dag fokuserar för mycket på hjärnan och för lite på hjärtat.
Hans Helighet föreslår en andlig revolution, varför?
  – Revolution och revolution, jo jag vet att jag skrivit så i min bok. Men ja, jag hade redaktörer som översatte mig så. Jag såg att det stod revolution och ville ändra till dramatiska förändringar, men det passerade visst ändå... ha, ha, ha.
När och var börjar revolutionen?
  – Lugn unge man. Det finns ingen särskild dag utsatt. Det är individuellt. I ditt eget hus, i dig själv, genom träning av medvetandet. Att förstå lidandets natur och lyckans natur. Det är revolutionen.
  
Dalai lama är vidöppen mot andra religioner. Han säger att mänskligheten kan klara sig väl utan religion. Ett av hans mest kända råd om buddhismen lyder: ”Om dessa läror är till nytta för dig - tillämpa dem. Om de inte är till nytta för dig - då behövs de inte.”
Hans Helighet skriver om hur vi genom att praktisera god etik kan göra livet lite lättare och lyckligare. Hur ska vi göra detta i vardagen?
  – Jag vet inte. Jag är bara en simpel munk. Ha, ha, ha. Jag tror varje individ har sin egen idé om hur man gör detta i sitt eget liv.
  – Om jag går till min egen erfarenhet så har jag kommit fram till att nuet är mycket viktigt. Självklart kan vi lära mycket av historien och vi kan planera för framtiden med hjälp av det. Men det allra viktigaste är nuet.
  – Hela framtiden beror på nuet. Därför ska nuet göras meningsfullt och rätt.
Vad är rätt, vad är meningsfullt?
  – Rätt betyder vilken mänsklig aktivitet som helst som bringar lycka eller tillfredsställelse till dig själv och – viktigt – till andra. Det är rätt.
  – En mental eller fysisk aktivitet som bringar obehag eller smärta till en själv eller andra. Det är fel. Orsaken till detta är ganska enkel: Alla, oavsett religion, kön och ursprung, vill undvika lidande och uppleva lycka.
Jo men det låter...
  – Så ett lyckligt liv handlar i vardagen om att hålla god motivation och koncentration på om mina handlingar bidrar till gott eller ont.
Räcker det? Låt mig...
  – Därefter måste vi ägna oss åt känslan att bry sig om andra, medkänslan. Detta är mycket, mycket viktigt.
  – Ibland måste jag använda hårda ord mot någon annan. Men jag vet ju hur det känns när någon använder hårda ord mot mig; man får en obekväm känsla, negativt. Ibland måste man använda hårda ord, för att bli av med sin ilska. Men jag försöker alltid analysera, är de här hårda orden verkligen nödvändiga? Vanligtvis leder det till att jag lägger band på mig, för han eller hon som jag är arg på har också rätt att inte känna den där obekväma känslan.
  – Att försöka känna medkänsla med någon man är arg på är oftast klargörande.
  
Före intervjun har Dalai lamas medarbetare varnat för att om han blir inspirerad pratar han länge och är svår att avbryta. De säger att ”Hans Helighet tar inte illa upp om man försöker avbryta honom, men få ha lyckats”.
Jo, men...
  – Den lättaste vägen att inse värdet av medkänslan är att när du utvecklar en känsla av att du bryr dig om andra så leder det omedelbart till egen inre styrka och mer självförtroende.
  – Det har att göra med att så fort du tänker på andra, bryr dig om andra, så blir ditt sinne bredare. Och detta är nyckeln till lycka i livet; är ditt sinne brett så krymper dina egna problem, de blir mindre viktiga. Resultatet är omedelbart en känsla av inre frid, inre styrka.
  – Å andra sidan om du glömmer andra, eller ännu värre utnyttjar dina medmänniskor, om du lägger stor kraft på ditt egenintresse; då blir ditt eget sinne väldigt trångt och koncentrerat på dig själv, dina egna problem blir väldigt stora. Resultatet är mycket mer oro, mycket mer fruktan.
  – Därför är medkänslan vägen till lycka, vägen till meningen med livet.
Hans Helighets liv är väldigt speciellt, du identifierades som Dalai lama vid två års ålder och din träning och utbildning började omedelbart. Har du någonsin känt att din barndom stals från dig?
  – Nej. Mitt liv är inte så speciellt, många tusen väljer att bli munkar, precis som jag. När jag var ung var mitt umgänge mycket lyckligt. Men även om det varit olyckligt eller inte så hör det till det förflutna och nuet är viktigare. Ha, ha, ha.
  – I dag är jag en 65 år gammal person, jag hoppas att jag blivit ganska normal, eller i alla fall okej. Ha,ha, ha, ho, ho, ho.
Kan Hans Helighet se några problem med att ha blivit en andlig superstjärna i västvärlden?
  – Det är inte viktigt. En del människor kommer för att se mig av ren nyfikenhet. Det är absolut helt okej, inga problem.
  – Jag introducerar alltid mig själv som bara en enkel buddhistmunk, en vanlig människa. Ibland när jag talar för stor publik så kan jag känna att de har mycket höga förväntningar. De ser Dalai Lama som någon som kan utföra mirakel och någon som har helande krafter.
  – Det är ett stort misstag att se mig som en sådan person, och du kommer att bli mycket besviken om du söker upp mig med de förhoppningarna.
  – Jag brukar skämta och säga att om det finns riktigt helande krafter på jorden vore jag glad om... du ser här i min nacke....
  Dalai lama hoppar raskt ur soffan, drar ner sin kåpa och visar nacken.
  – Jag har hudproblem, jag skulle bli mycket glad om det finns någon som kan hela dem. Jag kan det inte. I London förra året fick jag en healingtid av en person som kom fram efter min föreläsning.
Hjälpte det?
  – Ha, ha, ha. Lite kanske, jag vet inte. Ha, ha, ha.
Till sist, vad önskar sig Hans Helighet mest just nu?
  – Hmm. Låt mig tänka... Just nu... Att avsluta alla mina andra audienser i dag så fort som möjligt.
***
  BBC står på kö. De ska prata politik.
  Dalai lama kommer att upprepa sitt budskap om att utöva medkänsla, kärlek och godhet.
  Mötet med en så konsekvent klok och god människa är omtumlande.
  Liksom det faktum att världen ändå inte är bättre än att det bor tiggarbarn utanför Hans Helighets tempel.

jan.helin@aftonbladet.se

urban.andersson@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER