Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 28 APRIL 2000
 
 

JERZY EINHORN DÖD
Jerzy Einhorn dog i blodcancer
Professorn och kd-riksdagsmannen Jerzy Einhorn på en bild från juli 1997.

Foto: TOMAS BERGMAN




Jerzy Einhorn på kristdemokraternas riksting 1998 tillsammans med partiledaren Alf Svensson och advokaten Rolf Åbjörnsson i mitten. Einhorn var aktiv i partiarbetet så sent som i början av detta år.
Foto: ANDERS DEROS
Jerzy Einhorn 1998 på besök i ett av nazisternas koncentrationsläger. Han var själv en av de få som överlevde koncentrationslägret i Hasag-Pelcery.
Foto: ÅKE ERICSON
Jerzy Einhorn med hustrun Nina, även hon cancerläkare på Radiumhemmet. Nina Einhorn överlevde tre år i Warszawas getto innan hon räddades ut av brodern Rudolf.
Foto: ULF HÖJER
Professor Jerzy Einhorn avled på fredagen på Karolinska sjukhuset i Solna.
  Han blev 74 år gammal.
  Jerzy Einhorn kom till Sverige 1946 som överlevande från nazisternas utrotningsläger. I sitt nya hemland blev han omtyckt och respekterad i alla läger för sin outtröttliga kamp för människovärdet.

  Jerzy Einhorn led sedan ett halvår tillbaka av leukemi, en cancerform som är mycket svår att bota.   Hela sitt yrkesverksamma liv ägnade Jerzy Einhorn som läkare åt att bekämpa cancern. I går tog sjukdomen hans liv.
  När den då 20-årige Jerzy Einhorn kom till Sverige 1946 hade han levt nära döden i flera år. Han överlevde mardrömmen i det judiska ghettot i hemstaden Chestochowa i Polen, han överlevde också helvetet i koncentrationslägret Hasag-Pelcery.

Radiumhemmet på 50-talet
  I Sverige utbildade han sig till läkare och gjorde snabb karriär. I mitten av 1950-talet kom han till Radiumhemmet, först som underläkare och sedan som biträdande överläkare och professor. Fram till 1992 var han chef på Radiumhemmet.
   Jerzy Einhorn skrev flera böcker inom sitt vetenskapliga område. Han var mycket stolt över de framsteg som svensk cancervård gjorde från 1950-talet och framåt.
  – I Sverige byggde vi upp världens bästa och mest solidariska sjukvård. Tillsammans med USA var vi det land som satsade mest, sa han till Aftonbladet för två år sedan
  Men det var som engagerad och konsekvent debattör som han blev känd och folkkär.

Sa ifrån om nedskärningarna
  När nedskärningarna i vården inleddes på 1980-talet sa Jerzy Einhorn ifrån. Han engagerade sig i politiken och blev riksdagsman för kristdemokraterna, men han lämnade riksdagen i vredesmod över den borgerliga regeringens nedskärningspolitik.
  – Vi är nu tillbaka i ett läge där människor ligger och dör ensamma för att man inte har råd med extra personal, sa Jerzy Einhorn vasst.

Bok om sjukvårdens förfall
  Under de sista åren av sitt liv var Jerzy Einhorn fortsatt aktiv. Han skrev en bok om den svenska sjukvårdens förfall, satt med som sakkunnig i flera utredningar och var redaktör för en internationell cancertidskrift.
  Lite då och då kastade han sig in i debatten, oftast gällde det sjukvård eller rasism. I ett av sina sista debattinlägg kritiserade han moderaternas flata inställning till den österrikiske högerextremisten Jörg Haider.
  Jerzy Einhorns konsekventa hållning väckte svenska folkets beundran. Han låg alltid högt på listan över Sveriges mest beundrade män. På förra årets lista placerade han sig som nummer tre - efter Kungen och Carl Bildt.
  Jerzy Einhorn sörjs närmast hustrun Nina, två barn och barnbarn.
Jens Kärrman


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER