Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 3 APRIL 2000
 
 

”Killar, våga vägra se på tv-sport”

Chefredaktören Madeleine Grive, 44, färsk styrelseledamot på Sveriges Television, är kritisk mot att männens tittande på sport-tv stjäl så mycket tid från familjelivet. ”Det är märkligt att så många kvinnor tiger still om det här, det verkar vara ett dolt problem” , säger hon.
Foto: BJÖRN LINDAHL

Namn: Madeleine Grive. Ålder: 44. Yrke: Chefredaktör för kulturtidskriften 00TAL samt ansvarig för evenemangsverksamheten, ledamot i Sveriges Televisions styrelse, i svenska Unesco-rådet och Sveriges författarfond. Familj: Gift med f d tennisstjärnan Rolf Norberg, numera sportkommentator på Eurosport, sonen Ruben 5 1/2 och dottern Siri, 3. Bor: I Vasastan i Stockholm. Tjänar: 300 000–350 000 kronor/år, det varierar.
Madeleine Grive: Sportprogrammen förstör äktenskap
Madeleine Grive, 44, nyvald styrelseledamot på Sveriges Television, slår hårda puckar – rätt in i den heliga sporten:
  – Sportprogrammen förstör en massa äktenskap! Mannen tror att han håller på med något viktigt när han tittar på sport istället för att vara med familjen.
  
Hon är chefredaktör för kulturtidskriften 90TAL, som i kväll döps till 00TAL.
  Och hon har livslång erfarenhet av sport.
  Madeleines pappa är Bengt Grive, 79, mångårig sportkommentator i Sveriges Television och hon är gift med före detta tennisstjärnan Rolf Norberg, numera sportkommentator på Eurosport.
– Jag tycker det var för mycket sport under min uppväxt, det finns annat att prata om som är mer givande.
Lätt bli biten av tv-sporten
  
– Men jag är ingen sportfientlig person. Som barn satt jag många helger och såg många skidtävlingar på tv för att kolla tiden när nästa gubbe skulle dyka upp bakom en gran. Som tonåring hade jag planer på att bli tennisjournalist.
  Det Madeleine protesterar mot är att sporttittandet stjäl tid från annat som är viktigare och kan ge mer.
  Hon vet hur lätt det är att bli biten och fastna framför sportprogrammen:
  – Det är spännande, därför är jag emot det.
Du är ny ledamot i Sveriges Televisions styrelse, kommer du att försöka påverka så att det blir mindre sport i tv?
  
– I dag är det ett alltför stort utbud av sportprogram och intelligensbefriande spel- och tävlingsprogram på bekostnad av kulturen, säger hon. Jag skulle gärna se en större valfrihet.

”Min man är inte fanatiker”
Vad tycker din pappa, som är rikskänd sportkommentator?
  
– Han vet vad jag tycker, säger hon. Men sporten är hans arbete, det går inte att jämföra med de som glor på sport-tv så fort de kommer hem.
  Hennes föräldrar har klarat ett mångårigt äktenskap trots sportens påfrestningar och hennes eget äktenskap med en sportkommentator tycks också blomstra.
  – Min man är inte fanatiker, han går hellre på teater än sportevenemang.
Känner du någon vars äktenskap har spruckit på grund av sporten?
  
– Jag har träffat många förbittrade kvinnor som talar om detta. Det är märkligt att så många ändå tiger still, det verkar vara ett dolt problem.
  Sen slår hon ännu en puck:
  – Vår kulturtidskrift 00TAL är för kvalité och den unga nyskapande litteraturen och det är inte så lönsamt precis. Vi skulle inte ha överlevt om vi haft ett stort förlag i ryggen. De skulle lagt ner oss på grund av olönsamhet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER