Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 23 FEBRUARI 2000
 
 

Ät ägg i stället för antibiotika

NYA LÄKERÖN Om hönor vaccineras mot bakterier lägger de ägg som är fulla med antikroppar. Människor som sedan äter ägget får färre infektioner. Anders Larsson är en av forskarna i Uppsala som nu är på väg att lösa problemet med bakterier som är multiresistenta mot penicillin.
Foto: STAFFAN CLAESSON
Svenska forskare injicerar frukostägg med bakterier – och botar infektioner
Ät ägg med antikroppar så slipper du bland annat karies och diarré. Tidskriften Medikament avslöjar att äggen även lindrar och botar svårare infektioner.
  – Det funkar på patienter med cystisk fibros, säger docent Anders Larsson.
   Att bakterier blir multiresistenta mot antibiotika är ett globalt problem. Därför söks alternativ till antibiotika.
  I tidskriften Medikament skriver Anders Larsson, docent vid avdelningen för klinisk kemi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, om äggantikroppar.
  – De binder sig till bakterien så att bakterien inte fastnar på slemhinnan. Kan den inte fastna trillar den bort. Då får du inga skador, säger Anders Larsson.
  Källan: vanliga hönsägg.
  – Vi vaccinerar hönor mot bakterier, vilka som helst. Då får man ett antikroppssvar i hönan. Antikropparna går från hönan till hönans foster, vilket ger väldigt mycket antikroppar i ägget. Sedan äter man ägget, säger Anders Larsson.

Hjälper mot karies och diarrée
  
Studier har visat att äggantikroppar kan förhindra bakterie- och virusinfektioner.
  Äggantikroppar kan, enligt Anders Larsson, även minska kariesförekomst, motverka diarréer, lunginfektioner och parasitinfektioner.
  – Dricker man det behandlas hela vägen från svalg till tarmkanaler, säger Anders Larsson.
  – Alla patienter som har en ökad infektionsbenägenhet skulle kunna få ett bättre liv.
  Enligt Anders Larsson får ett tiotal patienter med cystisk fibros äggantikroppar.
  – De får färre infektioner. Det ser så bra ut att vi nu ska testa det på fler personer som har cystisk fibros, säger Anders Larsson som ger sina patienter ett halvt ägg per dag.
  – Ett frukostägg ska du koka i tolv minuter innan all antikroppsaktivitet slås ut. Kokar du det fem till sex minuter finns huvuddelen av antikropparna kvar.
  Men än är äggen på ett försöksstadium.

Läkemedel
eller livsmedel?

  
Och frågan är: Ska de klassas som läkemedel eller livsmedel om de i framtiden kommer ut i butikerna?
  – Det vet vi inte. Men det är väl svårt för ett läkemedelsbolag att ta bra betalt för ett ägg, säger Anders Larsson.

Cystisk fibros är en ärftlig sjukdom som orsakas av mutationer i en gen. Förändringen leder till att personen får för mycket salt i svettkörtlarna och segt slem i luftvägarna. I slemmet fastnar bakterier och luftrören täpps till, vilket leder till en kronisk lungsjukdom. I Sverige är cystisk fibros mycket ovanligt. Enligt docent Anders Larsson finns det cirka 450 personer i landet med sjukdomen.
Äggantikropparnas fördelar framför antibiotika (penicillin)

Slår exakt mot den bakterie, virus eller svamp som ska bort. Och dödar inte bakterier runt om.
Ingen inflammatorisk reaktion. Kroppens eget försvarsshystem slipper alltså kopplas in.
Bakterierna blir inte resistenta.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER