Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 13 FEBRUARI 2000
 
 

Mannen använder en högaffel för att ösa upp de döda fiskarna vid floden Tisas strand i Becej, cirka 12 mil norr om Belgrad. Mer än 80 procent av fisken i floden uppges nu ha dödats av cyanidutsläppet i Rumänien den 1 februari.

Foto: REUTERS
”Den allvarligaste miljökatastrofen sedan Tjernobyl”
Stora mängder död fisk har i helgen plockats upp ur floden Tisa.
Foto: AP
Döda fiskar och cyanidskräck sprider sig i Jugoslavien

BELGRAD. Hundratals döda fiskar togs i helgen upp ur floden Tisa i norra Serbien. Den miljökatastrof som utlöstes när tusentals kubikmeter cyanidhaltigt spillvatten vällde ut ur en damm vid en guldgruva i Rumänien 1 februari nådde i helgen Jugoslavien.
  Det serbiska jordbruks- och vattendepartementet lämnade under söndagen inga nya rapporter om cyanidhalten i Tisa och Donau, trots att det i lördags hette att koncentrationen minskade snabbt. Få lät sig lugnas av myndigheternas lugnande uttalanden.
  I lördags morse rapporterades vattnet i Tisa innehålla 0,13 milligram cyanid per liter. Ett par timmar senare hade cyanidhalten sjunkit till 0,07 milligram per liter.
  Cyanidutsläppet i Rumänien har beskrivits som den allvarligaste miljöolyckan sedan Tjernobylkatastrofen 1986.

Kan hämta sig
  Det var en spillvattendamm vid Aurul-gruvan i Baia Mare i nordvästra Rumänien som sprang läck i månadsskiftet. Enorma mängder gift rann ut i Somes i Rumänien, en biflod till Tisza som rinner genom Ungern. Här dog mängder av fisk under förra veckan och människorna ett stort antal städer och samhällen som normalt tar sitt dricksvatten ur Tisza fick hämta vatten från tankbilar. Cyanidhalten i floden var då 800 gånger högre än den högsta tillåtna.
  Följderna för fisket (och turismen) beskrevs av en ungersk UD-talesman:
  - Här har vi en fem kilometer lång matta av död fisk som flyter nedför floden, sade han.
  Floden är död, ansåg experter i Ungern, och i Jugoslavien var det många som fruktade att det kan ta uppåt 15 år innan Tisa (Tiszas namn i Serbien) har hämtat sig. Men det finns också experter som tror att floderna kan återhämta sig ganska snabbt.

Brister i lagen
  Det australiska gruvbolaget Esmeralda, som äger guldgruvan i Rumänien, avsvär sig allt ansvar för miljöolyckan.
  Miljöorganisationer riktar hård kritik mot de internationella gruvbolag som drar fördel av fattiga länders bristfälliga miljölagar och utnyttjar farlig teknik som inte är tillåten i andra länder. Att rena ädelmetaller med cyanid är sedan länge förbjudet i de flesta i-länder.
  


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER