Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 11 FEBRUARI 2000
 
 

Soppa på guldfisk polisanmäls
Danskt museum anklagas för djurplågeri
KÖPENHAMN En konstutställning på museet Trapholt i Kolding har polisanmälts av danska djurskyddsföreningen. Ett av konstverken består av tio guldfiskar som simmar i en köksmaskin, en mixer. Med en enkel knapptryckning kan betraktaren förvandla innehållet till guldfisksoppa.
   - Vi hoppas att polisen kan få konstverket borttaget så att guldfiskarna får komma tillbaka till sitt akvarium, säger informationschefen i djurskyddsföreningen, Gitte Staffeldt, till danska nyhetsbyrån Ritzau.
  Anmälan riktas både mot museet och konstnären Marco Evaristti. Föreningen menar att det handlar om en klar överträdelse av djurskyddslagens första paragraf, där det står att djur så långt möjligt ska skyddas från lidande och inte hanteras olämpligt.

Kränkning av konstnärlig frihet
  Museidirektör Peter Meyer säger till Ritzau att han är överraskad över polisanmälan och ser den som en kränkning av både yttrandefriheten och den konstnärliga friheten.
  Han påpekar, att det är publiken som genom att trycka på knappen avgör om guldfisken ska dö eller inte.
  - Människan gör sig i allt högre grad till herre över liv och död genom till exempel aborter och respiratorer och det är detta verk en klar kommentar till, säger Peter Meyer.
  Polisen i Kolding hade på fredagen ännu inte bestämt om den ska ingripa mot konstverket eller inte.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER