Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 3 FEBRUARI 2000
 
 

Kropp och Skinnarmo laddar med semlor

Nordpolen-fararna Göran Kropp och Ola Skinnarmo laddar med extra många semlor för att gå upp vikt inför sin 100 mil långa skidtur över isen i 50-gradig kyla.
Foto: KAI REHN


Namn: Lars Olof Göran Kropp
Ålder: 33 år
Yrke: Föreläsare och bergsklättrare
Familj: Sambon Renata Chlumska
Bor: Lägenhet i Jönköping.
Aktuell: Ska ihop med Ola Skinnarmo åka skidor till Nordpolen. En expedition som startar från Sibirien 1 mars.

Namn: Ola Skinnarmo.
Ålder: 27 år.
Yrke: Äventyrare och författare.
Bor: Österskär, norr om Stockholm.
Familj: Flickvännen Kajsa.
Aktuell: Ska ihop med Göran kropp åka skidor till Nordpolen. En expedition som startar 1 mars.

Följ äventyret på deras egen hemsida

Nu kan du även knappa in på Kropp och Skinnarmos egen hemsida.
Från och med i dag kan du där läsa om deras förberedelser och sedan få regelbundna rapporter från grabbarnas strapats mot Nordpolen.
  Adressen är: www.nordpolen2000.com

Tidigare artiklar
Öga mot öga med isbjörnar. Här botar de sin björnfrossa inför Nordpolen-färden (30 januari).
Behöver många extra kilon inför Nordpolen-färden
Muummmms.
  Inte e n semla. Utan två, tre, fyra...
  - Det är bra med extra grädde runt bilringen, säger äventyraren Ola Skinnarmo som precis som kompisen Göran Kropp behöver extra kilon inför deras livs svåraste uppdrag; åka skidor till Nordpolen.

   Och var passar väl bättre att smaska i sig ett stort fat med gräddstinna semlor än på Conditori Nordpolen i Vara.
  Det anrika kafeét från 1903 som fick sitt namn efter att ingenjör Andrée kraschat en av sina ballonger på ett gärde i närheten under en av sina många provflygningar inför äventyrsresan till Nordpolen.
  Nu sitter hans efterföljare Kropp och Skinnarmo där drygt 100 år senare och laddar upp inför samma resa.
  Fast den här gången på skidor istället för i ballong.

100 mil i 50-gradig kyla
  En tuff tripp på 100 mil över isen, i 50-gradig kyla bland isbjörnar och isskruvvallar, under 55 dagar som förstås kräver sitt pris.
  - Ja, när jag skidade till Sydpolen gick jag ner 20 kilo. Jag räknar med att tappa lika mycket den här gången, säger Ola Skinnarmo.
  Han har redan en rejäl kulmage, medan Göran Kropp ännu har en bit att fylla.
  - Jag har slutat träna för att istället gå upp i vikt. Mycket pasta och potatis för kolhydraternas skull.

”Viktigt att få tjockt lager fett”
  - Men gärna ett gäng hamburgare med mycket pommes frites också. Det är viktigt att få ett tjockt lager fett, påpekar Göran Kropp.
  Hans matchvikt ligger på 104 kilo.
  - Jag behöver 6 kilo till. Minst. Där kan semlorna göra underverk, säger Kropp och slickar sig runt munnen.
  Ola Skinnarmo säger att han alltid älskat semlor och har dem i blodet.
  - Min morfar är konditor. Hans specialitet är visserligen mazariner.
  - Men när jag var liten bytte han ut mandelmassan mot blåbärssylt. Du anar inte hur gott det var!
  Olas matchvikt är normalt 80 kilo. I dag väger han 95, men säger att något kilo ytterligare inte är till någon skada.
  - Varje semla gör gott. Det är bara att bita ihop, säger han och skrattar.
  Och pojkarna passar förstås på att smörja kråset.

Inga gourmetmiddagar på isen
  Ute på isen väntar knappast några gourmetmiddagar i den 120 kilo packning de båda släpar på.
  - Det blir drygt ett kilo mat per dag, säger Göran Kropp vid en snabb uträkning.
  200 gram välling per dag, fyra portioner nypon- eller blåbärssoppa. Frystorkat mat till huvudrätt, kompletterat med arméns nödlivsmedel, choklad och c-vitamindryck.
  - Fast på söndagar blir det fest. Då kör vi genomgående min favoriträtt som är orientalisk gryta, säger Göran Kropp.
  Fast tillägger snabbt:

Claes
Salomonsson

  - Frystorkat förstås.
  Den 1 mars står de i Sibirien, redo att spänna på sig skidorna.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00