Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 30 JANUARI 2000
 


Alf Svensson fick kristdemokraternas högsta organ att rösta för ett medlemskap i valutaunionen EMU. Detta trots att han leder ett parti där över 50 procent skulle rösta nej i en ny EU-omröstning.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Lena Mellin

Fick partiledningen att rösta ja till EMU – trots EU-motståndet
KARLSTAD. Alf Svensson ligger i vinnarspår just nu. Allting går hans väg.
  I går lyckades han få tre fjärdedelar av kristdemokraternas högsta beslutande organ att rösta ja till EMU. Trots att partiets sympatisörer är minst sagt skeptiska.
  
För tio år sedan var Alf Svensson en lustig krumelur i utkanten av svensk politik. Han hade visserligen varit partiledare i 17 år och tack vare valsamverkan med centerpartiet suttit i riksdagen under en period.
  Men han hade inget inflytande. Trots träget turnerande och en aldrig sviktande envishet lyckades Alf Svensson aldrig samla mer än två procent av väljarna.
  1991 kom genombrottet. Under en och samma valnatt kom partiet in i riksdagen – och i regeringen.
  Sju år senare gick proppen ur ordentligt. 60 år gammal blev Alf Svensson svensk politiks guldgosse. Partiets väljarstöd tredubblades och Svensson blev den partiledare som svenska folket hade störst förtroende för.
  Sedan dess har det fortsatt att gå Alf Svenssons väg. När kristdemokraterna i går samlades i Karlstad till ett extra riksting för att ta beslut om EMU vann partiledningen stort. Hela 75 procent av ombuden röstade ja till att gå över till euro – och till en avgörande folkomröstning.
  Det måste betraktas som en bedrift i ett parti där varannan sympatisör tycker att EU-medlemskapet blev sämre än väntat. Och där 51 procent skulle rösta nej vid en ny folkomröstning.
  Alf Svensson är alltså ett fenomen. Men vilka är hemligheterna bakom hans framgångar?
Alf Svensson talar så att folk förstår.
  
Han är en god kommunikatör som dessutom kan fatta sig så kort att budskapet går fram i tv.
   Det bevisades inte minst i går. Något hårdraget framställde han dem som är emot svenskt EMU-medlemskap som elaka mot bulgarer och rumäner, fattiga människor som knackar på EU:s dörr och vill in i den ombonade unionstryggheten. Kan man tänka sig ett bättre argument för just den publiken? Även om det inte hade direkt med EMU att göra.
Alf Svensson är en av Sveriges mest erfarna politiker.
  
Han har gått den långa vägen från torgmöten i Säffle till partiledardebatter i riksdagen. Det innebär inte bara att han är trygg i sin roll. Han förstår också värdet av att prata med folk, att titta dem i ögonen, ta dem på allvar.
En tredje förklaring är hans sätt att argumentera.
  
Alf Svensson förlorar sig sällan eller aldrig in i olika teknikaliteter. Han talar om mål, visioner och värderingar.
  Att vändningen kom i samband med valet 1998 beror sannolikt på tre sammanfallande faktorer. Carl Bildt var på väg ut, det kände de flesta på sig. Göran Persson har många svårt att ta till sitt hjärta. Dessutom fanns det ett sug att diskutera värderingar. Detta banade inte bara väg för Alf Svensson utan också för Gudrun Schyman, förra valets vinnare.
  Att Alf Svensson har kultstatus i sitt eget parti är odiskutabelt. De flesta skulle säkert önska han hade evigt liv. Tills vidare får de nöja sig med boken ”I valet och talet”. Fem tal av Alf Svensson som kunde inköpas på tinget för 70 kronor. De som köpte fem exemplar fick dock storköpsrabatt.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER