Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
Onsdag12 januari 2000
 

Här griper de kidnapparen

KRAFTTAG Södertörnspolisens tålamod med unga kriminella i norra Botkyrka har tagit slut. En ny specialgrupp har satts in för att stoppa gängens ofta grova framfart. På bilden grips en person misstänkt för bland annat människorov och stämpling till mord. Rättegången inleddes i går i Huddinge tingsrätt.
Foto: STEFAN NILSSON

Tyck till om "Fittjakommissionen"

Aftonbladet var med när polisens nya specialgrupp slog till mot en misstänkt
Här griper polisens nya specialgrupp en efterlyst misstänkt kidnappare.
  ”Fittjakommissionen” ska stoppa våldet i södra Stockholm.
  - Vi är alltid beredda på att grova brottslingar kan skjuta sig fria om de tas på bar gärning, säger insatschefen Gunnar Appelgren.
  Klockan är sex på kvällen. Poliserna bankar på en lägenhetsdörr i ett hyreshus i Alby. En finnig 18-åring öppnar dörren.
  Han grips direkt och läggs ned på golvet. Poliserna tar inga risker.
  Pojken misstänks ha rövat bort, misshandlat och hotat en man till livet med Magnumrevolver.
  En timme senare sitter han i en cell i polishuset i Huddinge.
  - Fittja är inget Bronx där kriminaliteten härjar. Men här finns en liten klick ungdomar som är grovt kriminella och ibland går runt beväpnade, säger Gunnar Appelgren.
Inriktar sig på ledarna
  Han är insatschef för ”Fittjakommissionen” - en grupp särskilt utvalda poliser som griper brottslingarna, utreder fallen och kartlägger den undre världen.
  - Vi har ett 60-tal namn på kriminella som vi följer. Vi koncentrerar oss på omkring 15 personer som vi vet är ledartyper, säger Gunnar Appelgren.
  - I Sverige har vi missat ”det polisiära trycket”. Sådana här killar har kunnat växa sig starka eftersom vi inte har kollat dem, fotograferat dem och så vidare. Vi vill att de ska känna sig övervakade.
  Hans mobiltelefon ringer hela tiden. Han stänger aldrig av den.
  - Det ingår i uppdraget.
  I samlingsrummet på plan sex i polishuset är whiteboard-tavlan fullklottrad med namn och personnummer. På väggen hänger mängder av porträttfotografier på kända kriminella.
  En kikare, en videokamera och bärbara polisradioapparater står på en bänk. På bordet ligger en hemgjord batong med stålkula som tillhört någon skolpojke.
  Det viktigaste är att skaffa sig kunskap om brottslingarna, anser Gunnar Appelgren. Hur de opererar, hur deras kontaktnät ser ut och vilka bilar de kör.
  - De åker runt och begår brott över hela landet. Men vi lägger inte av vid vår gräns utan försöker ta ett större ansvar. Vi får mycket tips från andra polismyndigheter och sprider också information till dem.
Inspiration från USA
  Ledartyperna har ett stort inflytande, lägger ut uppdragen och bestämmer när och var brottet ska ske. Själva glider de omkring med guldlänkar i dyra bilar och leker kungar i förorten.
  - De begår brott i olika konstellationer. De tar in folk med olika kompetens beroende på vilket brott det handlar om.
  Gunnar Appelgren har sneglat på den amerikanska polisens Crash Units som arbetar med gängrelaterad brottslighet.
  - Vi är en resurs mot ett specifikt problem. Vi vill inte krafsa på ytan, säger han.
  Så ringer mobiltelefonen igen.


andreas.harne@aftonbladet.se

Stora framgångar för satsningen i norra Botkyrka
På två månader har ”Fittjakommissionen” löst ett flertal grova brott. Ett 20-tal misstänkta brottslingar har anhållits eller häktats.
Rånarliga i Alby. Fyra ungdomar har dömts för att ha rånat andra ungdomar utomhus.
Rån mot guldsmedsbutik. En man har dömts till ett år och åtta månaders fängelse för guldrån i Botkyrka och övergrepp i rättssak.
Grovt rån i Vårby. Två personer har åtalats för att ha rånat en butik.
Utpressningshärva i norra Botkyrka. Två personer sitter anhållna misstänkta för utpressning i flera fall.
Människorov, utpressning och stämpling till mord. Fyra personer misstänks ha rövat bort, misshandlat och pistolhotat en 18-åring i Tumba. Enligt misstankarna planerade ligan att mörda pojken.
Heroinbeslag. En man dömdes till fyra månaders fängelse sedan han haft ett parti brunt heroin.
Försök till mord. En man efterlyst, misstänkt för att ha skjutit en man i Fittja.
Förberedelse till grovt rån. En man greps med rånarutrustning i norra Botkyrka. Han sitter nu häktad och väntar på sin dom.
Grova vapenbrott. Omkring tio personer har häktats eller anhållits misstänkta för vapeninnehav. Polisen har bland annat beslagtagit ett avsågat hagelgevär, en Magnumrevolver, flera pistoler, ammunition och en mängd knivar.
  Källa: Särskilda insatsen mot kriminella gäng i norra Botkyrka.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER