Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
JULDAGEN 1999
  

Pelle Svanslös
i nya knipor

Det var ett tag sedan vi såg Pelle Svanslös och hans vänner – och ovänner – i julkalendern men nu är de snart tillbaka. Aftonbladet tittade in under inspelningen av nya långfilmen ”Pelle Svanslös och den stora sKATTjakten” och träffade Måns (Christer Fant) och Pelle (Björn Kjellman).

Foto: TOMMY MARDELL
Aftonbladet tittade in på inspelningen av nya långfilmen
– Får det lov att vara lite musöron i gräddsås och mörtmos?
  På Trisses krog i Åsgränd är det full fart.
  Aftonbladet har varit på inspelningen av nya Pelle Svanslös-filmen.
  
Brasse Brännström tvekade inte en sekund när han blev tillfrågad om att spela krögaren Trisse ännu en gång – två och ett halvt år efter inspelningen av förra årets julkalender om Pelle, Måns och de andra Gösta Knutsson-figurerna i gränderna i Uppsala.
  – Det känns ungefär som om man har varit ledig över helgen och kommer tillbaka till jobbet på måndag. Så lätt var det att sätta igång. Vi har så kul!

Jättelika studior i frihamnen
  
In genom dörren till SVT Dramas lokaler i frihamnen i Stockholm – och du står mitt i sagan. I två jättelika studior har man byggt upp Trisses mysiga krog, Gammel-Majas dammiga tornrum, Maja-Gräddnos prydliga kryp-in och Gullans smått vulgära frisörsalong. Och överallt travar katter omkring med jättesvansarna höjda.
  Varenda detalj är imponerande, från det överdimensionerade schackbrädet på Trisses krog (kungen och drottningen är katter – bönderna möss), som möjligtvis kommer att skymta i bakgrunden i filmen, till de radiostyrda sex-motoriga kattsvansarna. Sammanlagt består rekvisitan av 8 000 prylar.
  – Den stora utmaningen är att den fantasi som finns i sagan också går fram, säger regissören Mikael Ekman. (Ja, han är lillebror till Gösta.)

Nyskriven berättelse
  
”Pelle Svanslös och den stora sKATTjakten” är en helt nyskriven berättelse. I centrum står den strandade kärleken mellan Pelle och Maja och en skattkarta som Gammel-Maja, spelad av Siw Malmkvist, hittar bakom en tegelsten i sitt tornrum högst upp i Uppsala domkyrka. Där utspelar sig nästa scen.
  ”Tystnad, tagning, energi och varsågod att börja!”
  ”Torkade råttsvansar 1912” står det på den rostiga burken som Gammel-Maja räcker fram till Bill och Bull som kastar sig över de rosa läckerheterna – ihoprullade hallonstänger.
  ”Bryt! Du får inte vräka i dig så – ni har jävla massa respekt för Gammel-Maja. Det där blir äckligt, vi måste vara liiite sublima också.”

Lustfylld fasthet
  
Mikael Ekman leder hela ensemblen med lustfylld fasthet. Han vet precis hur han vill ha det. Själv verkar han inte ha gjort någon djupgående analys av sin regissörsroll.
  – Jag är en glad skit, helt enkelt, säger han.
  Och det smittar av sig på skådespelarna.
  – Det här är en unik satsning, en påkostad och bra produktion för barn, säger Björn Kjellman som spelar Pelle Svanslös.
  Men han kan inte dölja problemet med att spela den största mesen i hela filmen.
  – För mig, den 35-årige mannen Björn, är det inte helt lätt att spela denna extremt mesiga katt, jag kan få plötslig längtan efter att spela porrskådis. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt för killar att spela töntar, jag hatar att det är så, säger han och ler mycket generat.
  Kommer Trisse att få bukt med sin hicka som han kämpar mot hela filmen? Kommer Maja-Gräddnos hjärta att mjukna? Och hittar Pelle skatten?
  Detta är väl förborgade hemligheter som avslöjas först till hösten då filmen har premiär.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE