Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 22 DECEMBER 1999
  

Julia och Ulf 1972
Lönen för Vita stenen:
0 kronor

7 000 kronor och fem kronor om dagen i matersättning. Så mycket fick Julia Hede för sin rollinsats i klassikern ”Den vita stenen” 1972. Barnkontraktet som skrevs ger varken henne eller motspelaren Ulf Hasseltorp rätt till ersättning vid repriseringar. Inte heller nu när serien sänds för sjätte gången.
Foto: LASSE ALLARD

Sjätte reprisen
– men barn-
kontrakten gäller ännu för Ulf
och Julia

I dag börjar SVT sända ”Den vita stenen” i repris – för sjätte gången.
  Köpvideon har sålts i tusentals exemplar och serien visats i ett 20-tal länder.
  Men inte ett öre hamnar i huvudrollsinnehavarnas fickor.
  – Utnyttjande, det är vad det är frågan om, säger Ulf Hasseltorp som spelar Hampus.
  
Den lena stenen och Fias allvarliga blå ögon. Serien har blivit ett av Sveriges populäraste barnprogram genom tiderna. Men visste ni att ”Den vita stenen” även visats i länder som Martinique, Senegal, Kanada och Japan?
  – Jag har fått massor av beundrarbrev från Japan och Holland, säger Julia Hede som spelade Fia.
  Hon tjänade 7 000 kronor plus fem kronor om dagen i matersättning för ett halvårs heltidsjobb. Men på grund av att hon var minderårig då serien spelades in 1972 kan SVT tjäna hur mycket som helst på att sälja serien vidare utan att Julia får en krona.
  För tre veckor sedan skrev Aftonbladet om problematiken kring barnskådespelares löner och ersättningar för repriser, kassetter och videoband. För många är upplevelsen att få vara med i en film så stor att det inte ställs några större ekonomiska krav då kontrakten skrivs. Vad som glöms bort är att vissa barnskådespelare får lida för sin medverkan.

Engångssumma
  
– I tretton år fick jag förklara att jag var precis som alla andra för att orka gå igenom skolan, säger Julia Hede.
  Hon och Ulf Hasseltorp har drivit frågan länge. När ”Den vita stenen” gick i repris för andra gången 1987 vände de sig till Teaterförbundets dåvarande direktör, Anders Broberg, för att få hjälp. I flera års tid låg ärendet på hans bord utan att han lyckades träffa en uppgörelse med SVT.
  – Ingen hade något intresse för de här frågorna, varken SVT eller TF. Det är först nu när jag ser situationen utifrån som jag inser hur fel det är, säger Anders Broberg.
  I Julias och Ulfs kontrakt står det att de får en engångssumma för allt. Men teknikutvecklingen har lett till nya rättighetssituationer. 1972 hade ingen några tankar på köpvideo, kabelteve eller på att japaner skulle komma att älska ”Den vita stenen”.
  – Varför vägrar SVT dela ut reprisersättning till minderåriga? Jag tror oviljan beror på att andra barnskådespelare från förr också skulle komma med krav om man ger efter här, säger Anders Broberg.

Finns ingen policy
  
Christer Frey är ansvarig för kollektivavtal på SVT. Han tycker inte att det är konstigt att SVT köper ut unga skådespelare. Det handlar inte om att tjäna pengar utan om att det är svårt administrativt att ha koll på skådespelare som inte går under kollektivavtalet.
  – Vi har ingen policy som säger att det är omöjligt att få reprisersättning för minderåriga. Det är en fri förhandlingssituation. Men för oetablerade unga skådespelare kan det vara väldigt svårt att få igenom, säger han.
  Ulf Hasseltorp har lämnat filmbranschen. Han är besviken på hur barnskådespelare behandlas.
  – Ett djävla utnyttjande, det är vad det är frågan om. Det är skrämmande att SVT fortfarande köper ut unga skådespelare.
  Julia Hede håller med.
  – För mig handlar det inte om pengar, utan om upprättelse. Att man respekterar att jag har lidit genom 13 år i skolan.

Frida Lindqvist

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE