Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 25 OKTOBER 1999
  

’Utmanande kjolar skapar våldtäkter’

Tyck till: Är slöjan ett skydd mot övergrepp?
RAPPANDE MUSLIM Ayo, 25, konverterade till islam i en moské i Stockholm strax före sommaren. Angående religionens kvinnosyn säger succéartisen: ” Tjejer ska stå för en man och inte vara så lösaktiga.”
Foto: PRESSENS BILD
Rappstjärnan Ayos recept mot övergrepp: slöja
Svenske rappstjärnan Ayo, 25, konverterade till islam strax före sommaren.
  Religionen har färgat hans syn på kvinnor.
  – Muslimska tjejer ska bära slöja. Det stoppar suget efter våldtäkt, säger han.
  
Ayo, känd för sin ”Betongdjungelboken”, föddes i en muslimsk by i Nigeria. Två år gammal kom han till Sverige med sin svenska mamma och sina bröder.
  Familjen hade kristna värderingar.
  Men Allah lockade mer.
  – I svåra tider har jag tänkt på Allah. Islam är den störst växande religionen i världen, det måste ligga någonting i den, säger han.

Vill ha en tjej som är oskuld

  – Det kom till ett stadium när jag fick min dotter. Livet var jobbigt, jag hade inga pengar, ingenting. Då bad jag till Allah. Två dagar senare köpte jag en klocka för 300 spänn, som senare visade sig vara värd 30 000. Efter det började jag verkligen tro, sånt händer inte bara av en slump, säger Ayo.
  Han konverterade i en moské i centrala Stockholm sent i våras.
  Islam är en religion som har anklagats för att begränsa kvinnors frihet, inte minst för yngre kvinnor.
Hur frigjorda tycker du att tjejer ska få vara?
  
– Dom ska stå för en man, och inte vara så lösaktiga. För mig skulle det vara en grym grej med en tjej som var oskuld, men hon är svår att hitta.

Måste tänka på hur man klär sig
  
Han säger också att slöjor är fint.
  – Enligt islam ska muslimska kvinnor bära slöjor. Det är ett bra sätt att förhindra övergrepp. Korta, utmanande kjolar skapar våldtäkter.
Skapar våldtäkter?
  
– Jag kan inte prata för en våldtäktsman, men jag kan säga så här – om man ser en brud med värsta rumpan så tänker man först ”fan, om hon var min brud ... henne måste jag ha”. Sen när hon är din brud och fortfarande går omkring sådär med 150 grabbar stirrande på henne, det är jobbigt.
  – De sätter på sig kjolarna för att se fina ut och få uppmärksamhet, och tro mig, det gör dom. Man ska tänka två gånger innan man gör något, typ ”om jag sätter på mig den här korta kjolen, vad symboliserar det?”
Ska inte tjejerna få göra som de själva vill?
  
– Jo, de ska få göra som de vill också ... men det är ett sätt som islam har för att skydda sina kvinnor.

”Lättklädda utmanar ödet”
Menar du att lättklädda tjejer har ett eget ansvar om de våldtas?
  
– Jag kan inte säga att de har ett ansvar, men hon gör det ju enklare för honom att våldta. Såna tjejer utmanar sitt öde. Det är därför jag respekterar kvinnor som använder slöjor. Där kan våldtäktsmannen aldrig se vad det är för tjej han... förstår du vad jag menar? Han kan bara se slöjan. Det stoppar suget efter våldtäkt.

Kristian Borglund

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE