Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 15 AUGUSTI 1999
  

Ken hotade prinsessan Madeleine från scenen

Mitt i konserten började den svenske rapparen Ken plötsligt vräka ur sig hot mot kungafamiljen. Han uppmanade sedan publiken att storma slottet. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle)
Foto: JONAS BILBERG

Rapparen polisanmäld efter konsert
Rapparen Kens framträdande under Vattenfestivalen i går blev en skandal.
  Han hetsade tonårspubliken att storma Slottet och hotade prinsessan Madeleine och prins Carl-Philip.
  Nu är Ken polisanmäld för uppvigling och förtal.
   Skandalkonserten ägde rum på Blå scenen på Vattenfestivalen vid 20-tiden i går kväll. Runt 5 000 personer hade samlats för att lyssna på hiphopartisterna Ken, Blues och Ayo. Men konserten urartade.
  – Det var en hård stämning och plötsligt uppmanade Ken publiken att storma Slottet och vräkte ur sig saker om kungafamiljen, säger en ung tjej som bevittnade konserten.
  Tillsammans med över 200 andra personer lämnade hon genast området.

Sexistiska uttalanden
   Kens agerande var planerat. Under en av sina låtar började artisten att rappande framföra sexistiska hot mot prinsessan Madeleine och kom med kränkande uttalanden om prins Carl-Philip och en känd svensk artist.
  Ändå avbröt inte arrangörerna konserten.
  – Jag kontaktade polisen direkt men de kunde inte sätta stopp för konserten. Risken för upplopp var för stor, säger scenchef Ulf Brunte.

Uppvigling och förtal
   Ulf Brunte är mycket arg och upprörd över det inträffade.
  – Jag tänker aldrig mer ha Ken på min scen.
  På Kens produktionsbolag Luger ville man inte kommentera sin artists agerande under lördagskvällen.
  – Det här är olämpligt men jag vill själv ha chans att prata med Ken innan jag uttalar mig, säger Niklas Herrström på Luger.
  Sent på lördagskvällen gjorde polisen själv en anmälan mot Ken. Brottsrubriceringen är uppvigling och förtal och kan leda till böter eller fängelse i upp till sex månader.
  – Vi kommer inte gripa eller förhöra honom i kväll eftersom brottet redan är begånget, säger Mats Nylén informatör hos polisen på Vattenfestivalen.
Hade det inte varit en viktig markering att stoppa spelningen?
   – Vi gjorde en bedömning av vad som var rimligt och lagligt. Av säkerhetsskäl var det bättre att låta konserten fortsätta än att tacklas med en uppretad publik, säger Mats Nylén.
  Aftonbladet kunde på lördagsnatten inte nå Ken för en kommentar.

”Vi skulle aldrig ha bokat Ken”
– Vi beklagar djupt det som hänt. Hade vi vetat det här skulle vi aldrig ha bokat Ken.
  Vattenfestivalens informationschef Anette Malmberg var chockad efter rapartisten Kens agerande i går.
   Det blev ingen trevlig avslutning av årets Vattenfestival. Sista kvällen präglades i stället av Kens hot och förolämpningar mot hovet.
  – Det finns inget på hans platta som tyder på det här, då hade vi naturligtvis inte bokat honom, säger Anette Malmberg. Det här kom som en fullständig chock.
  Under lördagskvällen var Vattenfestivalens ledning i kontakt med polisen och försökte också framföra en ursäkt till hovet.
  – Det är egentligen inte vårt ansvar utan artistens och hans bolag. Men vi kände ändå att vi ville be hovet om ursäkt, säger Anette Malmberg.
  Hon hoppas också att det filmteam som fanns på plats lyckades banda Kens uttalanden.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE