Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 18 APRIL 1999
  

– Jag förlorade lusten till livet

Skådespelerskan Gunnel Fred har haft det tufft de senaste åren. ”Livet var grått, jag var sönderstressad”, säger hon.
Foto: TOMMY MARDELL

Gunnel Fred talar ut om skilsmässan från Peter Dalle

Livet har åkt berg-ochdalbana med Gunnel Fred de senaste åren.
  Hon har tampats med utbrändhet och nyligen tog förhållandet med Peter Dalle slut.
  – Separationer är väldigt jobbiga när man har barn, säger hon.
   I kväll, söndag, dyker skådespelerskan Gunnel Fred, 43, upp som tuff yrkeskvinna i tv-serien ”OP:7” i Kanal 5. Vi är vana att se henne spela färgstarka och drivna kvinnor. Nu som Cornelia i ”OP:7” eller i pjäsen ”Närmanden” på Dramaten. Tidigare som mamman i filmen ”Åke och hans värld” eller i uppsättningen ”Yvonne” på Dramaten. Rollkaraktärerna hänger ihop med hennes längd (1,77) och hennes mörka röst, tror hon.
  – Jag får aldrig spela bimbo. Jag är helt fel typ för det och det är synd. Bimborollen är rolig.

”Allt var grått”
   Gunnel Freds liv har tagit många vändningar de senaste åren. En period försvann lusten till arbetet och livet helt, berättar hon.
  – Livet var grått, jag var sönderstressad, hade hög puls och ingen lust. Typiska utbrändhetssymptom.
  Hon beskriver skådespelaryrket som både lustfyllt och utarmande. Repetitioner under dagtid och föreställningar sex kvällar i veckan tär på kroppen och psyket. Till slut orkar man bara inte längre.
  Det som hjälpte Gunnel Fred att ta sig ur utbrändheten var vila och allvarliga tankar för sig själv om vad hon ville med livet.
  Och att hon blev gravid.
  – Det var naturligtvis en oerhörd glädje och tur att det hände just då, säger hon. Lusten till jobbet kom också tillbaka.

Barn med Dalle
   I dag är dottern Eira fyra år. Eiras pappa, Peter Dalle, träffade Gunnel Fred under sin tid i Lorry-gänget i början av 90-talet. Att få barn så sent i livet var inget som bekymrade henne. Utan snarare problemen med att få föräldrarollen och skådespelaryrket att gå ihop.
  Sedan tidigare har hon dottern Hanna, 21, med ex-maken Stefan Ekman och visste därför vad kombinationen småbarn och teater innebar.
  – Det är ingen tillfällighet att det dröjde 17 år mellan mina bägge barn, säger Gunnel Fred.
  Tack vare kommunal barnomsorg fungerar det. Även som ensam mamma. Nu lever Gunnel Fred och Eira själva sedan ett år tillbaka. Fast Eira träffar sin pappa regelbundet.
  – Skådespelarpar har svårt att få förhållanden att fungera. Narcissister är klart överrepresenterade i vår kår, säger hon.
  Nu ser Gunnel Fred fram emot repetitionerna av Tjechovs ”Tre systrar” med Staffan Valdemar-Holm på Dramaten. Och sommarledigheten tillsammans med barnen förstås.
  – Bara vanlig vardag med Eira är lyxigt.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE