Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 15 APRIL 1999
  

I mitten av maj kommer svenska soul-stjärnan Robyns nya skiva. Samtidigt skulle hon ha kunna bli mamma men i höstas valde hon att göra abort. Det var ett mycket svårt beslut berättar hon.
Foto: ULF HÖJER

Robyn: Jag gjorde abort

Soul-stjärnan talar ut om sitt livs svåraste beslut

Den 17 maj släpper Robyn sitt andra album.
  Egentligen skulle hon också fött barn då.
  Men hon gjorde abort i höstas.
  – Jag hade ingen rätt att ta ett liv. Men jag hade möjligheten att välja, så jag gjorde det och mådde skitdåligt, säger hon till tidningen Café.
  Vår svenska världsstjärna Robyn har redan släppt en singel, ”Electric”, från det kommande albumet ”My truth”. Förväntningarna är skyhöga, debuten ”Robyn is here” har sålts i 1, 5 miljoner exemplar.
  I samma veva som den nya cd:n släpps skulle Robyn egentligen ha fött barn, men hon gjorde abort i höstas. Att ta det beslutet var mycket, mycket jobbigt, berättar hon i en intervju med tidningen Café.
  – Det var en chock att få reda på att jag var med barn, en chock som inte släppte. Hur mycket jag än grubblade så kom jag inte fram till nåt annat än att det var fel, vad jag än gjorde, säger hon.
  Folk hon pratade med stöttade henne och sa att vad hon än bestämde sig för att göra, så var det rätt. Men det hjälpte föga.
  – Man tror inte på nåt nån säger. Det gör så jävla ont att man blir helt tom, allt man kan göra är att härda ut, säger Robyn.
  Till slut tog hon emellertid beslutet och hon gjorde abort. Långt efter att det skedde skrev hon en låt, ”Giving you back”, som handlar om den smärtsamma händelsen. Låten är något av det bästa hon har skrivit och när den var klar kändes det ändå som om aborten hade en mening, säger hon.
  – Jag tror att allt sker av en anledning, och genom att ta ett liv kunde jag också ge liv... det finns något där som trots allt lever vidare, jag tog inte bara ett liv utan födde fram något gott ur det också.
  Nu, många jobbiga månader senare, kan hon motivera aborten inför sig själv.
  – Men självklart skulle jag, om jag kunde ändra nåt i efterhand, hellre ha både aborten och låten ogjorda, säger Robyn som i framtiden hoppas att hon får flera barn – ”med så få fäder som möjligt”.
Filip Hammar


Allt fler tonåringar gör abort
Sammanlagt utfördes 30 700 registrerade aborter under 1998.
Det är en kraftig minskning jämfört med 1997 då 31 433 aborter utfördes.
  Minskningen gäller dock inte tonårsaborterna som i stället ökade med två procent under 1998.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE