Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 3 AUGUSTI 1998
 

”Jag är inte lika rastlös längre”


275
PAPPA IGEN Johannes med sambon My, sonen Oliver och yngsta dottern Ella.
FOTO:ULF HÖJER

Johannes Brost, 51, talar ut om livet som
småbarnspappa


MELLBYSTRAND. Här passar Johannes Brost på att koppla av tillsammans med familjen.
  Och som nybliven pappa tar han gärna med barnen till stranden.
  – Det är underbart att gå med lilla Ella i en sele på magen, säger han till Aftonbladet.

  Egentligen har Johannes två sommarbostäder i Mellbystrand. Ett hus som han köpt för några år sedan och en liten strandstuga som ägts av hans mamma.
  Att bo här under sommaren är för honom en självklarhet.
  – Det var ”Den blomstertid nu kommer”, hem, packa väskan och åka hit. Sedan bodde jag och mamma här i tre månader.
  Föräldrarna skiljde sig när Johannes var liten och pappa Sven dog några år senare. Så skådespelande mamma Gudrun är den person som betytt mest för Johannes under uppväxten.

Hedersmedborgare
  När Johannes fyllde 50 år blev han hedersmedborgare i Laholms kommun och fick en stig uppkallad efter sig och mamma. Brosts stig, som går ner till nakenbadet.
  – Mamma är härifrån. Hon och mina morföräldrar ligger begravda i Veinge. För 20 år sedan sa hon ”det finns en plats där för dig”, men man behöver väl inte ha bråttom, säger han.
  I tidningar har Johannes kallats för både kvinnotjusare och festprisse. Han har synts i vimmel med olika kvinnor, men sedan några år tillbaka är han stadgad familjefar. My och Johannes träffades för 13 år sedan. De har sonen Tom Oliver tillsammans och för tre månader sedan föddes dottern Ella.
Är det någon skillnad att få barn vid 50 jämfört med när du var 20?
  – Man blir lika fascinerad varje gång. Det är ytterligare en kvist på ens livsträd, och det är inte fy skam.
Du tvekade aldrig och kände dig gammal?
  – Nej, jag är väldigt ung. Oerhört ung i mitt sinne och det är det som gäller. Det finns människor som är 26 år och gamla i tanken.
Finns det några fördelar med att få barn när man är äldre?
  – Ja visst. Det är en mogenhetsgrej. Man har hunnit gå igenom de större misstagen och förhoppningsvis lärt sig något av dem. Och så har man mer tid. Man är inte lika rastlös längre. Och nu när vi tagit beslutet att samla ihop oss blev det naturligt med en liten till på färden.

Svenssonliv lockar inte
  Men ett så kallat Svensson-liv är inget för Johannes.
  – Det kommer aldrig att passa mig. I bland blir jag orolig hemma och då går jag ut. Jag måste göra det ibland, jag har ett behov av att gå på pub och träffa folk.
Fler barn?
  – Nej, nu har vi satt time-out på ett tag.
Ska ni gifta er?
  – Vi har skojat om det, men inte kommit någonstans. Vi får se, en vacker dag kanske. Men i dag tycker jag att det blåser för mycket.

Vill minska insynen
  Han tittar ut genom fönstret på den igenvuxna trädgården. Och berättar att han tänkt plantera syrenbuskar runt tomten, för att minska insynen. Johannes är Joker i Rederiet med hela svenska folket och det har både fördelar och nackdelar.
  – Vissa människor är okänsliga, de går förbi och glor in. Ingen vill väl ha det så. Annars har jag inga problem med att vara känd.
  Och det dröjer nog innan Joker försvinner ur rutan.
  – Jag ska sluta någon gång, men har inte bestämt mig för när. Det är så pass trevligt att jag ska vara med ett tag till.
  I september sätter inspelningarna igång igen. Men under tiden tänker Johannes bara ta det lugnt.
  – Jag mår dåligt om jag inte får vara här någon gång under året. Bara att få stå vid stranden och blåsas ut av havet och vågorna.
Tove Oskarsson


Namn: Edvard Johannes Brost Forsell. Ålder: 51. Yrke: Skådespelare och ståuppkomiker. Bor: I Stockholm och har sommarhus i Mellbystrand. Familj: Sambon Maria ”My” Jacobson, barnen Ella, 3 månader, Tom Oliver, 9, Joanna, 19, och Sissela, 26. Inkomst: 378 100 kronor (1997 års taxering)


Mera nöje