Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 16 JUNI 1998
 

Ulrika får revansch

ulrika nilsson
TILLBAKA – SOM STJÄRNA Det krävdes omvägen om amerikanska tv-bolaget CNN för att Ulrika Nilsson skulle tvätta bort ”väderflicksstämpeln”. I sommar är hon tillbaka på TV 4 – som stjärna.
I sommar gör hon comeback på TV 4
Ulrika Nilsson, 32, blir TV 4:s nyhetsankare i sommar.
  Då hon 1994 lämnade TV 4 stormade det kring henne.
  Sommaren blir Ulrikas revansch.
  – Visst känns det kul att komma tillbaka, säger Ulrika Nilsson.
  Sommaren 1994 beslutade ledningen för TV 4 att låta väderpresentatören Ulrika Nilsson axla Malou von Sivers mantel. Hon skulle sköta utfrågning av gäster i Nyhetsmorgon. Känslorna svallade bland personalen.
  ”Hon är inte tillräckligt kompetent för att sommarvikariera för Malou von Sivers i två veckor” sade arga TV 4-medarbetare, som menade att ledningen låtit utseende gå före kunnande.
  Nu har fyra år gått. Ulrika Nilsson har under tiden arbetat som journalist och programledare på prestigefyllda CNN International, tv-stationen som sänder nyheter dygnet runt.
  – Det har varit spännande och oerhört lärorika år, säger Ulrika.
  Men för ett par månader sedan tog TV 4 kontakt med henne. Och frågade om hon kunde tänka sig sommarvikariera som nyhetsankare.

”Visst är det smickrande”
  – Visst var det smickrande att de ringde. Och det ska bli kul att komma tillbaka till Sverige, konstaterar Ulrika Nilsson.
  Den här gången hörs inga röster på TV 4 om Ulrika Nilssons kompetens. Den sjätte juli syns hon i svensk tv igen. Men hon är ovillig att tala om bråken 1994. Hon tycker händelserna då är överspelade.
  – Det var någon som sa något om att jag inte hade rätt bakgrund. Men ingen har någonsin gett mig kritik för det jag gjort i arbetet, säger Ulrika Nilsson.

Gammal ”väderflicka”
  Debatten som har rasat den senaste tiden i Sverige om väderpresentatörer har hon inte följt. Där kallar bland andra vänsterpartisten Hanna Zetterberg dem för ”ett hot mot demokratin”.
  – Mitt förflutna som väderflicka känns inte aktuellt nu. Det enda som förvånar mig är att det fortfarande är så oändligt intressant.
Du tror inte bråket 1994 handlade mycket om ditt förflutna som väderflicka?
  – Nej. Men jag bryr mig faktiskt inte om vad som hände då.
Jens B Nordström


... och nu är hon välkommen

Aftonbladet pejlade stämningen bland TV 4-kollegerna. Är det positivt att Ulrika Nilsson kommer tillbaka till TV 4?

Malou von Sivers, 44:
  – Ja, hon har mycket i bagaget från CNN som kan gagna TV 4. Diskussionen tidigare gällde om hon var kompetent eller inte. Det var många år sedan, och hon har lärt sig mycket sedan dess.

Petra Nordlund, 29:
  – Självklart. Hon är ett säkert nyhetsankare, och jag tror att allt snack från tidigare är gammalt och glömt vid det här laget.

Anna Lindmarker, 37:
  – Jag har inga åsikter. Jag känner henne inte, men jag utgår från att hon är kompetent.


Anki Edvinsson, 27:
  – Självklart är det bra att hon kommer tillbaka. Det gör mig så förbannad att det blir så mycket snack när en tidigare väderflicka gör karriär. Det är oförtjänt att de får så dåligt rykte.
  

Mera nöje