Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 2 DECEMBER 2000
 
  

Är det okej att ladda ner musik från nätet?
Ja   Nej  
Se resultat
En krona kvar. Sen har cd-priset nått 200-kronorsgränsen. I artiklar i onsdags och torsdags avslöjade och kartlade Aftonbladet orsakerna bakom prishöjningarna.
I dag kliver konkurrensminister Ulrica Messing in i debatten.
Hon uppmanar konsumenterna att protestera genom att ladda ner musik gratis från nätet. Hon lovar att jobba för en skärpning av konkurrenslagstiftningen.


”Ladda ner från nätet”
Konkurrensminister Ulrica Messing riktar skarp kritik mot höjningen av cd-priserna. Hon tycker det är konstigt att Sverige ska behöva betala dubbelt så mycket för cd-skivor som andra länder och säger att den enda förklaringen är att det är otillräcklig konkurrens.
Foto: PETER KNOPP

Namn: Ulrica Messing. Yrke: Minister på näringsdepartementet med ansvar för regionalpolitik, idrottsfrågor, konkurrens och turism. Ålder: 32 år. Bor: I radhus i Gävle. Familj: Maken Anders Uhlander, sönerna Oscar, 3, och Pontus, 9, från ett tidigare förhållande. Inkomst: 858 200 kronor (årets taxering).
Messing protesterar mot höjningen av cd-priserna
En cd kostar numera 199 kronor i affären.
  Konkurrensminister Ulrica Messing (s) anser att en sund protest är att ladda ner skivorna gratis från nätet via Napster.
  – Ja, bland unga. För de är ingen köpstark grupp men de är oerhört intresserade av musik.
  
Ulrica Messing har själv laddat ner musik från nätet.
  – Ja, det har hänt. För där kan man få en skiva man tycker om och göra nåt kul, när man ska ge bort den i present till exempel. Det är dessutom billigt. Jag lyssnar mycket på musik och det är klart det blir dyrt att gå och köpa en skiva som kostar nästan 200 kronor.
  Det höga priset beror enligt Ulrica Messing på att oligopol råder. Det vill säga: ett fåtal aktörer dominerar totalt, konkurrensen är satt ur spel.
  Warner, BMG, EMI, Sony och Universal har 90 procent av marknaden.
  – Man kan se att de olika bolagens priser ofta följs åt. Det finns en uppenbar risk att de missbrukar sin ställning. De som förlorar på det är vi, konsumenterna.
  Därför vill hon se en skärpning av konkurrenslagstiftningen.
1) Konkurrensverket ska få större möjligheter att bryta upp dominerande företagsstrukturer, att tvinga få företag att bli fler.
2) Företag eller personer som varit inblandade i kartellbildning eller olagligt prissamarbete ska ges en morot att avslöja brottet, till exempel reducerade böter.
3) När Konkurrensverket driver en process ska deras handlingar undantas från offentlighetsprincipen. Det skulle göra det lättare att komma åt lagbrytare.
  I somras gjorde Konkurrensverket razzia mot bensinbolagen. De misstänks gemensamt ha satt sig ner och gjort upp om prishöjningar. Ärendet ligger hos tingsrätten.
  – I dag har inte Konkurrensverket möjlighet att driva processen fullt ut, eftersom alla verkets handlingar är offentliga. Bensinbolagen har plockat ut allt material och kan läsa vad alla aktörer sagt. De kan samordna sin argumentation, säger Ulrica Messing.

Sunt att ladda ner från nätet
  
En utredning är tillsatt och jobbar efter riktlinjerna ovan. Den ska ha ett färdigt förslag att presentera i slutet av nästa år. Då handlar det om politisk makt. Tills dess kan var och en utnyttja sin makt i egenskap av konsument. Till exempel att ladda ner musik från nätet. Enligt Ulrica Messing en sund protest.
  Hon förstår skivbolagens oro för att folk laddar ner musik. Allra helst i skenet av den senaste prishöjningen till 199 kronor.
  – Just därför borde deras agerande handla om hur man kan pressa priserna. Så länge de höjer priserna kommer uppfinningsrikedomen fortsätta.

Måste skärpa lagstiftningen
  
Inga bevis finns för att skivbolagen gemensamt sätter sig ner och gör upp om priserna, men enligt Messing spelar det i praktiken liten eller ingen roll. Med få och stora aktörer på marknaden blir resultatet ändå att bolagen följs åt i prisbildningen.
  – Vi måste skärpa konkurrenslagstiftningen på flera sätt. Cd-skivorna är ett exempel. Det gäller andra marknader också, bensinbolagen, byggsidan och flyget. Det är så uppenbart att vi förlorar som konsumenter.
Tore Börjesson
Tore
Börjesson

  – Man kan räkna bort alla skatter och momser men man kan ändå inte förklara varför vi i Sverige betalar dubbelt så mycket jämfört med en del andra länder. Det finns bara ett svar: otillräcklig konkurrens.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE