Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 11 SEPTEMBER 2000
 
  

Jessica
en jättekändis efter succén

”Tillsammans” blev genombrottet – både för henne och sambon Gustaf Hammarsten

Jessica TUFF BRUD Jessica Liedberg spelar Anna i Lukas Moodyssons succé ”Tillsammans”. Filmen handlar om ett kollektiv på 70-talet där Jessica spelar en lesbisk kaxig tjej. I filmen medverkar även Gustaf Hammarsten, som Jessica är tillsammans med privat.
Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Jessica Liedberg är Anna i ”Tillsammans”. En film om ett kollektiv på 70-talet. I öppningsscenen visar hon sitt sköte för kollektivet och publiken.
  – Det är en bra, berättigad och rolig scen. Den sätter karaktären direkt, säger hon.

  Det var så på 70-talet.
  En kvinna kunde ta politisk ställning och visa sin radikalitet och feminism genom att visa skötet vid ett fullsatt köksbord.
  Scenen träffar mitt i prick. Det är många som tycker det.
  I de pressbilder som filmbolaget skickat ut finns just den bilden med. När vanligtvis påklädda program som Aktuellt och Rapport ska ge ett smakprov från filmen, ja, då visas just den scenen. När den visas tagen ur sitt sammanhang känns det lite jobbigt.

”Jag såg dig på Aktuellt”
  – Jag kan ju tycka att det är lite tjatigt när nån som jobbar på Sparlivs kommer fram och säger: ”Jag såg dig på Aktuellt”. För då vet jag ju vad de har sett. Men då säger jag: ”Gå och se filmen också”.
  Farfar tittar alltid på Aktuellt.
  – Jag höll på att få chocken när jag fick reda på att scenen visats. Ringde honom direkt, men han tyckte inte att det var så farligt. Det är märkligt. Jag hade inte ägnat en tanke åt sånt innan, när jag läste manus, när vi spelade in...
  Det betyder inte att Jessica Liedberg är en oerfaren skådespelerska. Det betyder att hon är oerfaren av genomslagskraften i en biosuccé. Hittills har teater varit huvudsysslan.
  Hon kom in på Teaterhögskolan i Stockholm redan som 19-åring 1989 och gick ut 1992 och har sen dess synts i en rad uppsättningar, till exempel Strindbergs ”Ett drömspel” på Stockholms stadsteater i regi av den berömde amerikanske regissören Robert Wilson.
Jessica Liedberg Jessica Liedberg blev orolig när hon förstod att hennes farfar hade sett henne visa vitala delar i tv. Men farfar tog det bra.
Namn: Jessica Liedberg. Ålder: 30 år. Bor: Lägenhet i Vasastan. Familj: Sambo med Gustaf Hammarsten. Tjänar: 277 100 kronor (taxeringsåret 2000).
  – Det var premiär hösten 1998. Har hållit på med den i två år. Vi har gästspelat i Tyskland två gånger, i Paris, i Australien... I skiftet november och december ska vi till New York. Och i maj åker vi till London.
  Just nu repeterar hon ”Baby Love”. Premiär 23 september på Stockholms stadsteater.
  Men teater är teater. Dess räckvidd begränsad. Där går det bra att visa sig naken hur länge som helst och fortfarande gå och handla utan att expediten för det på tal. Rollen i ”Tillsammans” har räckvidd. Den har tagit in Jessica i en annan tillvaro.
  – Normalt, om en tidning till exempel ringer upp mig en vecka före en teaterpremiär och vill göra en intervju, ja, då tackar jag ja direkt, man behöver ju all publicitet man kan få, pjäsen behöver det. Men jag tänkte ringa och ställa in den här intervjun.
  Annat tryck nu. Fler reportrar. Nyfiknare reportrar. Privatare frågor.
  Ja, och så finns ju det här med att Gustaf Hammarsten är med i filmen. Han och Jessica är inte bara med i ”Tillsammans”. De är tillsammans. De är ett par. De bor ihop.
  Det är sånt journalister kallar för ”gjuten vinkel”. En självklar ingång till en historia.
Jessica och Gustaf (bilden är ett montage)

Träffades för ett och ett halvt år sedan
  Men nån bild tillsammans vill de inte ställa upp på och nån rubrik på temat är heller inte önskvärd.
  Däremot är Jessica Liedberg beredd att prata lite.
  – Vi träffades för ett och ett halv år sen när vi gjorde pjäsen ”Rendez-vous i Rio” på Stadsteatern.
Ni var ett par i pjäsen och sen blev ni det i verkligheten?
  – Ja, det blev så, jättefånigt.
Är det bra att leva i ett förhållande och ha samma yrke?
  – Det finns de som säger att skådespelare inte ska vara tillsammans. Men det är ju jättemånga yrken där det är så. Man träffas på arbetet. Var ska man annars träffas? På krogen, eller vadå?
  – Det är väl inte så himla märkvärdigt. Men det är klart, det blev lite märkligt, vi träffades förra våren och provspelade för ”Tillsammans” och väntade hela sommaren på besked och så fick vi båda vara med, bättre kan det ju inte bli.

Vill göra något att visa för sina barn
  Jessica Liedberg vill göra fler filmroller. Dels är det ett för henne mindre utforskat område än teatern och därför en större utmaning, dels är det en konstform som äger beständighet.
  – En teateruppsättning försvinner i samma stund du gjort sista föreställningen. En film finns kvar för eftervärlden och alla vill väl göra nåt man kan visa för sina barn.
Planerar du och Gustaf barn?
  – Ja, det är klart. Inte just nu, jag ska ju utomlands med ”Ett drömspel”, men sen... Det är klart jag vill ha barn. Jag är 30 år.

Tore S Börjesson




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE