Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 4 JULI 2000
 
  

De svettas för att vi ska få kul i tv i vinter

234 Stjärnorna trängs i rollistan, från vänster: Johan Widerberg, Jonas Nölvand, Tuva Novotny, Börje Ahlstedt, Mona Malm, Per Oscarsson, och Alexandra Rapaport.
Foto: MATTIAS KARLSSON
GOTTENVIK. De är vaccinerade mot fästingar.
  De får absolut inte bli solbrända.
  De svettas.
  Men vad gör inte skådespelare för att skapa en tv-klassiker.

  Nåja, de mindre angenäma sidorna av inspelningen kommer inte märkas när SVT Drama sänder serien ”Herr von Hancken” i vinter.
  Lika lite lär tittarna ana den envist kvackande gåsflocken, jycken som febrilt försöker bita ihjäl tv-seriens tupp och grisarna som ger sig hän åt ett vilt kopulerande i den lantliga idyllen ett par mil utanför Norrköping.
Hancken VILKET LYFT FÖR GAMLE KAPTEN Den excentriske kapten von Hancken, spelad av Per Oscarsson, glömmer fru och barn när han börjar svärma för den betydligt yngre och vampiga vicomtessen, som spelas av Alexandra Rapaport. Johan Widerberg har också en stor roll i SVT:s stjärnspäckade dramasatsning. Filmen regisseras av Rumle Hammerichs och bygger på Hjalmar Bergmans roman ”Herr von Hancken”.
Foto: MATTIAS KARLSSON
  Inget får störa. Det handlar om en av Sveriges Televisions verkliga storsatsningar. Över 200 personer är inblandade i inspelningen, inklusive flera av Sveriges främsta skådespelare.

”Jag är ingen Don Quijote privat”
  Men stämningen är ändå lättsam och prestigelös i ensemblen som tillbringar både arbetstid och fritid tillsammans.
  – Det känns som vi börjar bli som en familj på riktigt. Jag har ju varken jobbat med ungdomarna eller Per tidigare, säger Mona Malm som gör rollen som Kaptenskan.
  Per heter Oscarsson i efternamn. Han spelar Kaptenskans make – den egofixerade och tragikomiskt storhetsvansinnige von Hancken. En svensk Don Quijote i 1800-talsmiljö och ytterligare en egensinnig figur till Per Oscarssons samling.
– Visst är han excentrisk. Det är väl därför de gett mig den här rollen, säger han självironiskt.
– Men bilden av att jag skulle vara en sorts Don Quijote även privat tycker jag inte om. Den stämmer inte. Jag slåss varken med väderkvarnar eller spöken.

Han blir förälskad i den vampiga vicomtessen
  Historien börjar med att den ekonomiskt och psykiskt trängde kapten von Hancken anländer till en tredjeklassens brunnsort tillsammans med sin familj. Precis som de andra gästerna gör han allt för att visa upp en tjusig fasad utåt – förgäves. Väl på plats uppsöker han ortens demoniske kvacksalvare – doktor Wurm (Johan Rabaeus) – som ger honom ett dramatiskt besked. Kaptenen har bara sex veckor kvar att leva.
I stället för att gräva ner sig i depression lever von Hancken upp. Han förälskar sig i den unga vampiga vicomtessen som utnyttjar situationen för att vinna egna fördelar. Uppeldad av sina känslor inbillar von Hancken sig själv och alla brunnsgäster att kungen ska komma på besök och arrangerar en enorm välkomstceremoni.
Tuva & Johan UNG KÄRLEK Johan Widerberg och Tuva Novotny gillar att jobba ihop. Deras rollfigurer blir passionerat förälskade i varandra. Men oddset för att kärlekshistorien ska sluta lyckligt är dåligt.
  Vicomtessen spelas av Alexandra Rapaport, som skrider fram på inspelningsplatsen i en klänning som är, eh, lite mer urringad än kläderna hon hade i sin huvudroll i ”Tsatsiki, morsan och polisen”.
  – Det är jättekul. Jag har inte så många repliker i dag så jag går mest runt och ser snygg ut, säger hon och skrattar.
  – Vicomtessen är en rolig figur. Hon utger sig för att vara en fin person, men det går rykten om att hon egentligen är en slampa.
  Ung kärlek spirar också på den slitna brunnsorten. Carlander (Johan Widerberg) har det hopplösa uppdraget att undervisa von Hanckens efterblivne son. Han har större framgång hos kaptenens dotter Nora (Tuva Novotny). Men deras kärlek har dåliga odds. Nora är bortlovad till den betydligt förmögnare och äldre herr Bungenstjerna (Börje Ahlstedt).

Lika stora chanser som fotbollslandslaget
  – I Sportbladet räknade experterna ut att Sverige hade 1,3 procents chans att slå Italien i fotbolls-EM. Någonstans där ligger Noras och Carlanders chanser, säger fotbollskonässören Johan Widerberg.
  Tuva Novotny (”Skilda världar”, ”Tic-tac”) gör sin första stora dramaroll för tv.
  – Man vill suga upp varje sekund och verkligen ta vara på tiden. Det är fantastiskt att få spela mot människor jag haft som idoler ända sedan jag var liten, säger hon.

Dan Panas

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE