Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 29 JUNI 2000
 
  

Svenska Lisa gör hits till stjärnorna
... och i höst kommer en egen platta

Lisa LIGGER PÅ TOPPLISTAN Lisa Lindebergh har gjort en låt till den amerikanska popstjärnan Mandy Moore.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

Namn: Lisa Lindebergh. Ålder: 26. Bor: Södermalm i Stockholm. Lyssnar på: Tori Amos, Kate Bush, Beth Orton, Terence Trent D’Arby... Familj: Sambo med Jimmy. Aktuell: Släpper albumet ”Sparkling” den 5 juli och har låtar med på Mandy Moores nya och Peter Jöbacks kommande album.
Hennes album kommer snart. Men Lisa L från Stockholm ligger redan på topplistan.
  I USA.
  Hon har gjort en Max Martin: skrivit en låt åt en miljonsäljande artist, Mandy Moore.

  Mandy är 16 år. Hon är stor i USA. En popstjärna à la Britney Spears. Hennes debutalbum ”So real” sålde på bara tre månader platina (1 miljon exemplar). Nyligen kom uppföljaren ”I wanna be with you”. Den gick in på 21:a plats på amerikanska albumlistan.
  Spår tre, ”Want you back”, är skrivet av Lisa L från Södermalm i Stockholm.
  – Det är jättekul att få med en låt på en sån stor skiva. Det gör att folk i branschen får respekt för mig. Och jag tror att min låt blir hennes nästa singel, säger hon.

Med på Jöbacks nya skiva
n Det blir pengar...
  – Det går ingen nöd på mig. Det är det som är så himla sjukt i den här branschen, man är hela tiden på gränsen till värsta pengaflödet. Men det är ju inte därför man håller på, det gör man av kärlek till musiken.
  Mandy Moore är bara början. Lisa har med två, kanske tre låtar på Peter Jöbacks kommande album. En garanterad storsäljare.
  Sitt eget album släpper hon den 5 juli: ”Sparkling”. Det låter lite av Tori Amos och Kate Bush men med ett direktare och poppigare tilltal.

Tackar Carola för musiken
  Det senare kan Carola tackas för.
134 Mandy Moore, 16.
Foto: PRESSENS BILD
  – Jag hörde hennes ”Främling” på radio när jag var riktigt liten, några dar efter att hon vunnit schlager-SM, och jag började gråta. Den var så bra. Jag kan nog säga att det var Carola som gjorde att jag själv började med musiken.
  – Det var mycket Carola och Herreys och så i unga år. Trallvänlig musik. Det har satt sina spår, för jag kan inte skriva nåt annat, även om jag försöker skriva nåt lite svårare blir det i alla fall till slut raka popmelodier, säger Lisa.
  Som låtskrivare ligger hon i Norden på det av Ben Marlene och Per Gessle ägda förlaget Tom Bone Music. Hon har en egen studio till sitt förfogande där hon sitter och jobbar fram sina låtar.
  Nyligen skrev hon kontrakt med förlagsjätten Warner Chapell för övriga världen.
  – Gessle är ett stort fan och tycker att min platta är superbra, säger Lisa.

Tore S Börjesson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE