Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 23 JUNI 2000
 
  

363 SVERIGE INVADERAS AV UTOMJORDINGAR Sven Wollter och Tomas von Brömssen (infälld) deltar båda i kampen mot saturnianerna.

Vilka rymdgubbar
Sven Wollter och Tomas von Brömssen
spelar in ny svensk science fiction-film

Jorden invaderas av utomjordingar från Saturnus.
  Den ende som kan rädda mänskligheten är den unge journalisten Jack.
  Det är intrigen i Sven Wollters och Tomas von Brömssens nya film ”Hotet från yttre rymden”.
  
Det ska bli Sveriges enda riktiga 50-tals science fiction. Kalkonen ”Rymdinvasion i Lappland” gjordes visserligen under rätt årtionde men blev aldrig den succé manusförfattarna hade hoppats på.
  När ”Hotet från yttre rymden” har premiär i höst ska svenskarna få en science fiction att vara stolta över, hoppas producenten Jessica Lerjerud.
  
– Tanken har varit att vi ska luras lite och försöka göra den här filmen till 50-talets svenska science-fiction. Det är en pastisch på den tidens filmer.
  
Idén kläcktes av Mikael Bergsten som spelar hjälten Jack. Tillsammans med regissören Nicklas Estberg har han jobbat med manuset i drygt ett år.
  
Ett problem är finansieringen. Visserligen har flera lokala näringsidkare i Norrköping ställt upp med pengar men några jättegager till skådespelarna tillåter inte budgeten.
  Det är dock inget problem för Sven Wollter. Han ställer upp för den goda sakens skull. Så fort han får en lucka i inspelningarna av Bille Augusts nya film ”Sången för Martin” kommer han att klämma in sin science fiction-debut.
– Jag hjälper gärna ungdomar med sådant här, det är friskt av dem att våga pröva. Killarna var jävligt trevliga och hade schyst inställning. De verkar vilja göra det här på ett kul sätt.
  
Men Sven Wollters favoritfilm i genren gjordes inte på 50-talet.

De är kritvita och hårlösa
  
– Min favorit är Stanley Kubricks ”2001”. Men jag har ju barn så jag har sett alla ”Stjärnornas krig”-filmerna.
  
Tomas von Brömssens och Sven Wollters roller är små men betydelsefulla. von Brömssen spelar en bonde som drabbas av rymdvarelsernas härjningar och Wollter Säpo-chefen som till varje pris vill tysta Jack.
  Men det är inga gröna rymdgubbar de båda karaktärskådespelarna ska kämpa emot. Saturnianerna liknar jordingarna bortsett från den kritvita färgen och avsaknaden av hår.
  På alla sätt försöker de nästla sig in i det svenska samhället för att förbereda en invasion.

elisabeth.lindham@aftonbladet.se

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE