Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 1 APRIL 2000
 
  

100 på marsch för ”Kvinnofängelset”

Drygt 100 demonstranter visade sitt stöd för ”Kvinnofängelset”.
Tv-seriens fans demonstrerade utanför TV4
Upp till kamp för ”Kvinnofängelset”!
  I går demonstrerade tv-seriens fans utanför TV 4:s lokaler i Stockholm.
  Deras krav – en repris av samtliga 692 avsnitt.
   Från hela Sverige hade de kommit. Killar och tjejer i alla åldrar förenades under parollen ”Visa mer Kvinnofängelset nu”. I svarta t-tröjor med texten ”Kvinnofängelset – värt att sitta inne för” marscherade de målmedvetet fram till tv-huset.

Fri från glamour
  
– ”Kvinnofängelset” är speciellt dels för att man får inblick i en annorlunda miljö och dels för att det handlar om kvinnor. Sen är serien härligt befriad från glamour, förklarade initiativtagaren Erika Wiman.
  – Den är liberal och fördomsfri. Där finns homosexuella karaktärer utan att det uppmärksammas. De kan gå och lägga sig med varandra men de gör ingen grej av det, fyllde Anna Götling i.
  En polisstyrka på åtta man var på plats för att övervaka demonstranterna. En fredligare demonstration hade de luttrade poliserna nog sällan sett.

Allsång
  
Till tonerna av ledmotivet ”On the inside” lade de sorgklädda fansen ner var sin röd ros i gräset framför tv-huset.
  Sedan stämde de upp i allsång.
  – ”On the inside the sun still shines and the rain falls down”, sjöng de.
  De drygt 100 demonstranterna marscherade inte förgäves. Bland åskådarna fanns både kanalens inköpschef Tony Mendes och planeringschefen Mikael Hernström.
  – När dessa människor engagerar sig på det här sättet ska de belönas. Just nu förhandlar vi med det brittiska bolag som äger rättigheterna, sa Tony Mendes som köpte in serien första gången.
  Demonstranterna överlämnade en gedigen namninsamling till kanalen med hela 4 410 underskrifter. Till och med några av skådespelarna hade satt sina signaturer på listan.

100 000 bänkade sig varje gång

  • Kvinnofängelsets 692 avsnitt spelades in i Australien mellan 1979 och 1986. Först 1994 började serien sändas i Sverige.
  • Serien sändes två nätter i veckan och varje avsnitt sågs i genomsnitt av 100 000 tittare.
  • I centrum för handlingen finns fängelsedirektören Erica, Bea som dömts för mord, gamla Lizzie och den tuffa vårdaren Vera.
  • Demonstrationen anordnades av http://visa.kf.mer.nu.
    Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
    telefon: 08-725 2000
    fax: 08-600 01 77


  •    

       
      MER NÖJE