Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 21 MARS 2000
 
  

”Torsk på Tallinn” vann stort tv-pris

Robert Gustafsson i ”Torsk på Tallinn.
Foto: ALEXANDER CRISPIN

Henrik Schyffert om hemligheten bakom ”Torsk på Tallinn


Killinggänget är roligast i världen.
  Sent i går kväll fick deras ”Torsk på Tallinn” pris som bästa tv-komedi vid prestigefyllda Golden Gate Awards i San Francisco.
  - Skitkul. Jag visste inte ens vi var med förrän en full Gustafsson ringde i natt och berättade att vi vunnit, säger Henrik Schyffert till aftonbladet.se.

  Regissören Tomas Alfredson och Killinggänget har anledning att känna glädje och stolthet i dag.
  Deras ”Torsk på Tallinn” vann silverspiran i klassen bästa tv-komedi i The 2000 Golden Gate Awards i konkurrens med drygt 1 600 bidrag från 60 olika länder.
  - Kul. Speciellt när det är i en stad fylld av glada bögar som röstar fram oss, säger en yrvaken Henrik Schyffert i en kommentar till aftonbladet.se.
   Varför fastnade juryn för just ert bidrag?
  - Någonstans slår det väl an något man känner igen. Och hur svårt det är att få tag på brudar. Någon hemlighet finns inte utan vi har kört ett gammalt beprövat recept.
   När fick du veta att ni fått priset?
  - I natt. En full Robert ringde från Sturehof.
   Förvånad?
  - Ja, jag hade faktiskt glömt bort det där. Så nog var det en glad liten överraskning. alltid. Visste att vi var med i någon slags uttagning för länge, länge sedan. Men hade förträngt det.
   Vad betyder utmärkelsen för Killinggänget?
  - Att vi ska åka till USA och gå på bastuklubb, ha ha. Nej, jag vet inte vad det betyder.
   Men kommer någon att åka dit till prisutdelningen?
  - Ingen aning. Ni är så snabba. Jag har inte ens hunnit prata med någon av de andra om det här. Framför allt tycker jag Tomas ska åka.
   Vad gör Killinggänget annars?
  - Vi kör vidare på Grand fram till maj. Det finns barbiljetter kvar. Sedan skriver vi jättelångsamt på något nytt som tar jättelång tid.
   För film, tv eller scen?
  - Jag vet inte.
   Grattis, då!
  - Tack.
  Killinggänget består förutom av Henrik Schyffert och Robert Gustafsson även av Andres Lokko, Jonas Inde, Martin Luuk och Johan Rheborg.
  ”Torsk på Tallinn” var en film i en svit av fyra filmer där även ”Gunnar Rehlin - en liten film om att göra någon illa”, ”ben och Gunnar - en liten film om manlig vänskap” och ”Sista versen - en liten film om döden” ingick och som visades i svenskt tv i fjol.
  I ”Torsk på Tallinn” får vi följa Robert Gustafsson och andra kärlekstörstiga svenska män på en bussresa till Tallinn i jakten på den lycka de aldrig finner.
  Silverspiran kommer att delas ut i samband med den 43:e filmfestivalen i San Francisco den 20 april till 4 maj.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE