Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 29 JANUARI 2000
  


Jocke Berg och de andra i Kent behärskar Lisebergshallens storlek och är stundtals lysande. Problemet är att låtarna inte riktigt sitter ännu – men om någon vecka kommer det här att vara bäst.

Foto: ANDERS WEJROT
4 plus
Kent
Plats: Lisebergshallen, Göteborg. Publik: 2 800, utsålt. Längd: En och fyrtio. Bäst: ”Kevlarsjäl” och ”Musik nonstop”. Sämst: Att de varit ännu bättre.
GÖTEBORG. Ge dem några veckor.
  Sedan kommer Kent att göra perfekta spelningar också som arenaband.
  Än så länge är de ”bara” väldigt bra.

   Eskilstunas finaste får skylla sig själva. De har skämt bort oss med makalösa framträdanden genom åren. Såna man aldrig glömmer. Såna som skakat om en längst in i fundamentet.
Kraven blir därefter. Jag förväntar mig inget mindre än en direkt omvälvande upplevelse när de inleder sin första riktigt stora sport- och ishallsturné i ett fullsatt Lisebergshallen i Göteborg.
   Omvälvande blir det också.
  Ibland.
  ”Beskyddaren”, ”Kevlarsjäl” (med Bill Öhrström på bluesmättat munspel), ”En himmelsk drog” ”Ingenting någonsin” och ”Musik non stop”...det är fantastiska ögonblick. Där finns kraften, dedikationen, pondusen, tyngden och den där känslomässiga intensiteten som stoppar tiden och får åtminstone mig att sluta andas.
  Men vid premiären i Lund för drygt två år sedan lyckades de faktiskt upprätthålla den intensiteten från första till sista ton. Nu händer det att greppet om avtryckaren mjuknar. I ”Cowboys” till exempel”. Det är ett av de mer gripande ögonblicken på senaste skivan, men det finns en anings tvekan i framförandet på scen. Det totala patos som brukar vara Kents signum saknas. Jag noterar samma tendenser i ”Stoppa mig juni” och ”Berg & dalvana”. De är inte fullt lika mäktiga som på skiva. Att jämföra med ”Musik non stop” som växer åtminstone tio klasser och blir ett av kvällens verkliga monument.
  Det nya, stora formatet är näppeligen problemet. När det fungerar är kvintetten lika självklar i Lisebergshallen som på klubbscenerna. Det handlar snarare om att de där långsamma, suggestiva låtarna är svåra att spela. Det tar tid innan de sitter, innan de kan framföras med fullt självförtroende.
Per Bjurman
Per
Bjurman

  Händer inom någon vecka, skulle jag tippa.
Då är det bara att spänna fast säkerhetsbältet.
För när Kent är som bäst, då är Kent verkligen bäst.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE