Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
SÖNDAG 20 DECEMBER 1998
  

Här är min egen hemliga IB-lista
Julgranar kallade vi de amerikanska bombplanens lysgranater på natthimlen ovanför skyddsrummen i min barndoms Tyskland. Vad kallar barnen i Irak dem?
  När svenskar demonstrerade mot USA:s bombningar av Vietnam kunde de bli registrerade av vår egen underrättelsetjänst för ”säkerhetshotande verksamhet”. Det framgår av det av regeringen fri-släppta militära register som jag just köpt ut hos en vänlig dam i försvarsdepartementet.
  Här har du ditt hemliga liv för 258 kronor.
  
På ytterdörren stod det ELMER. Som i Birger Elmér, IB-chefen. Just denna lägenhet fanns i västra Helsingfors. Mina finländska bekanta som varit inne där en kväll hos en tillfällig svensk gäst konstaterade att utsikten var strategisk mot Wärtsilävarvets dockor. Där låg ofta ryska fartyg.
   Denna hemlighet släpper jag när jag läser mitt eget namn bland militärernas säkerhetsrisker av folkpartipolitiker, biskopar och skribenter. Olof Lagercrantz namn är felstavat. Minst en fackorganisation står uppsatt, Byggnads avd 49. Jag och Aftonbladet står på sidan 101.
  Jag har verkligen intresserat mig för militärernas åsikter. Det har blivit artiklar och böcker, man fick bara följa grundlagen och andra kända regler. Men vem gav militären rätt att åsiktsregistrera mig och tusentals andra svenskar?
  
Nu är det tydligen fritt fram – därför för första gången min egen hemliga IB-lista:
   Synnergren, Stig, f 1915, armégeneral, överbefälhavare. Avgörande vittne i IB-rättegången mot Guillou. 1965 hade jag en första debatt med generalen, arrangerat av liberale studentledaren Janerik Larsson. Var det då vi båda kom med på militärernas lista? Larsson fortsatte till hög position i SAF. Mig bemötte Synnergren i fortsättningen som gammal kompis. Han sa att han som son till en norrbottnisk lokförare var en som förstod socialdemokrater. Vid Folk & Försvars årliga konferens i Storlien bjöd han mig till sitt rum för whisky.
   Olson, Sven-Olov, f 1926, general, chef för flygvapnet. ”Stril-Olle.” Efter en debatt slutade vi i hans kök i Brommavillan. Bacon och ägg. Han sa att jag i alla fall måste vara klok nog att stödja Viggen-projektet, det största före Jas. Till sist vaknade hans fru och undrade vad vi höll på med.
   Sköld, Nils, f 1921. Armégeneral, chef för armén. ”Nisse.” Partiansluten socialdemokrat, son till legendariskt statsråd. Hade diskreta träffar med mig och likasinnade där han varnade för andra generaler, särskilt flygare. Berättade att flygvapnet en period fått så mycket pengar att det måste be Saab rita planen större.
   Almgren, Carl Eric, f 1913, general, chef för armén. På en av alla fina officersmässar dit man inbjöds för diskussion var både Almgren och Sköld med. På herrtoaletten blev jag ensam med Almgren. Då sa han: ”Akta dig för Sköld.” Nästa gång jag gick på toaletten stod Sköld där: ”Du ska akta dig för Almgren.”
   Skoglund, Claes, f 1916, armégeneral. Vi träffades inom det så kallade psyk-försvaret, vars styrelse jag en tid tillhörde. (Har försvarsstaben noterat det? Och 1973 när jag kom tillbaka från Mellanösternkriget bad de mig skriva en rapport om israelisk censur.) I ett slutet sällskap sa Skoglund apropå den wallenbergägda flygindustrin: ”Det vet väl varenda människa att det är wallenbergarna som bestämmer hur Sveriges försvar ska se ut.”
   Per Hjalmar Bauer, pansargeneral. När en kollega till mig på regeringsorganet Arbetet försökte avslöja den politiserande generalen, fick han veta att denne i hemlighet var tidningens militäre medarbetare.
   Curt Göransson, arméchef, C A Westring, flyggeneral, Blidberg och Strömbäck, amiraler. Medarbetade i de högerextrema publikationerna Folkförsvaret och Effektivt Försvar. Där kallades Olof Palme ”utrikespolitruk” och ”hötorgspolitiker”. Författaren Artur Lundkvist kallades ”råtta”.