Aftonbladet  
Aftonbladet  

Tisdag 3 mars


Grundad av
Lars Johan Hierta 1830


Arkiv signerat
Vad får en ren kosta? (2/3)
Nu ska kyrkan bli grön (25/2)

Dagens huvudledare
Leif Blomberg död

I torsdags drabbades Metalls förre ordförande, statsrådet Leif ”Blomman” Blomberg av en hjärnblödning när han var i Göteborg för att delta i Nordiska rådets miljökonferens. I går avled han på Sahlgrenska sjukhuset, nyss fyllda 57 år.
 Leif Blomberg var arbetargrabben som blev facklig förbundsordförande och ”Blomman” med hela svenska folket. Han representerade en folklighet av finaste märke.
 ”Blomman” vistades gärna i skog och mark. Jakt och fiske var hans främsta fritidsintressen. Han tyckte om rock- och countrymusik, läste snarare Per Anders Fogelström än T S Eliot och åt hellre ärtsoppa och pannkakor hemma än dinerade med höga herrar i fina salonger.
 ”Blomman” började redan som sextonåring på Bahco Verktyg i Enköping och fick där sina ideoloigiska och politiska värderingar grundlagda.

”Blomman” var en typisk folkrörelsemänniska. Han visste hur det arbetande folket tycker och tänker. Han var en av dem, och han förblev en av dem.
 Till kännetecknen hörde en stark känsla för social rättvisa, engagemang för arbete åt alla och ett mänskligare arbetsliv, kamp för de lågavlönade och tro på internationell solidaritet.
 I elva år, 1982-93, var ”Blomman” ordförande i Metall, och som sådan gjorde han sig känd och respekterad för att tala klarspråk. Han sade vad han tyckte och beskrev i lättbegripliga bilder vad de kontroversiella frågorna gällde. I stället för att plädera för löntagarfonder med inviduell anknytning sade han att han önskade ett fondsystem med ”raka rör till löntagarnas plånböcker”.

För det taktiska spelet, som ibland spelar stor roll i toppolitiken, hade ”Blomman” varken lust eller begåvning. Han föredrog de enkla men rätta orden och de tydliga linjerna. Om han i konfliktsituationer kunde välja satsade han på rejäl debatt i stället för att hanka sig fram i låtsad enighet.
 Facklig-politisk samverkan var självklar för Leif Blomberg. Svensk arbetarrörelse var för honom en enhet. Han tjänade denna rörelse i mer än tre årtionden, och han tjänade den väl.

Aftonbladet på internet distribueras via