Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
ONSDAG 26 APRIL 2000
 
  

Sveriges industri
har muskler

Visst har vi sett bilden tidigare där den leende Renaultchefen Louis Schweitzer skakar hand med Volvochefen för att bekräfta en ny storaffär.
  Den här gången heter Volvochefen Leif Johansson. Inget tyder på att Renaultaffären nu ska gå i kras eller tvinga chefen på fall som med Pehr G Gyllenhammar i december 1993.


Renault värderar Volvos kunskap och arbetsorganisation

  Tvärtom får förmodligen samgåendet redan i dag välsignelse av Volvos ägare vid bolagsstämman på Liseberg i Göteborg. Skälet är enkelt: Volvo och ägarna har inget val. Det handlar om att vinna eller försvinna - både för Volvo och för dess ledning.
  På papperet är det en bra affär. Även om Renault blir största ägare i företaget syns ännu ingen stjälpande gyllene aktie. Den här gången är det Volvo som styr.
  Volvo-Renault blir störst i Europa och tvåa i världen. De båda företagens omhuldade varumärken behålls. Samordningsvinsterna beräknas till 3,5 miljarder kronor om året.

Att Volvos börsvärde i går rusade upp på en ny svart dag för IT-företagen i ”den nya ekonomin” är förståeligt. Kvar finns frågorna:

Går det verkligen så lätt att slå ihop två konkurrenter med olika kulturer som ledningar nu förespeglar? Vad händer med sysselsättningen vid Volvos fabriker i till exempel Umeå och Göteborg? Är detta en bättre affär än den havererade med Scania, med dess lönsamhet, utvecklade arbetsorganisation och goda effektivitet? På detta finns inga klara svar.

  Att ännu ett utländskt storföretag blir delägare i svensk verkstadsindustri är ingen tillfällighet. Svensk industri har haft den största produktivitetsökningen inom OECD. Ändå är det IT-världens nya ekonomi som har präglat debatten.
  Vi går nu in i en supervecka för storföretagen. SKF, Volvo, Electrolux, Scania och Gambro är några som kommer med rapporter.

IT-kometen Icon Medialab har trots en högröstad ledning i år tappat över 70 procent av börsvärdet. Medan analytikerna skrivit upp prognoserna för de 30 största företagen med 26 miljarder kronor - eller med elva procent.
  Det är svensk yrkeskunskap, den kraftiga produktivitetsökningen och en arbetsorganisation med ordning och reda som ger oss försprång och får utländska investerare att prioritera vårt land.
  Superveckan visar att svensk industri är på väg att återta initiativet.



epost:
ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17


Här finns länkarna till ledarsidans artikelserier

   

 
  FLER LEDARARTIKLAR