Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
LÖRDAG 25 DECEMBER
  


David Tjeder, 27
Yrke:
Forskare. Familj: Flickvän. Bor: Stockholm. Därför kjol: Vill ifrågasätta manligt och kvinnligt och tycker att det är snyggt och skoj med kjol. Fick idén genom: Vet inte riktigt, pratat med kompisar om det sen förra sommaren. Burit kjol: Knappt ett år. Favoritkjol: En lång, rak helgrå.

Hallå man!
Du har väl fixat nyårsblåsan?

2000-talets killar gillar kjolar – på sig själva

Svenska män byter om till den yttersta symbolen för kvinnlighet – kjol.
  Stora klädvaruhus säljer kjolar för män och det är inte längre bara Stakka Bo och Di Leva som vågar ha byxornas motsats på sig.
  Kvinna träffade tre män som bär kjol.


Mathias Elofsson, 32
Yrke:
Jeansförsäljare. Familj: Flickvän. Bor: Stockholm. Därför kjol: Snyggt och bekvämt. Burit kjol: I ungefär ett år. Fick idén genom: Provade flickvännens sarong. Favoritkjol: Lång, rak och mörkt marinblå.


  Manskjolen har på några år förflyttat sig från Gaultiers catwalk i Paris till svenska kändisar som Stakka Bo och Eric Gadd vidare in i det folkligaste av klädvaruhus för att slutligen parkera sig runt den svenska mannens midja.
  Hennes & Mauritz började sälja en kjolmodell för män i somras.

– Den säljer väldigt, väldigt bra, säger Anna Karin Hedenskog, informatör på H&M. Företaget säljer nu vinterkjolar för män och planerar att fortsätta med manskjolar.

  I många avseenden är det inget vanligt klädombyte. På en kvinna är en kjol snygg eller ful och så är det inget mer med det. Men en man i kjol är en annan sak.
  – Det väcker starka reaktioner, säger Paul Ingulfson.


Paul Ingulfson, 29
Yrke: Restaurangägare. Familj: Fru. Bor: Stockholm. Därför kjol: Det är väldigt snyggt. Burit kjol: Ungefär ett år, letade i åratal efter en snygg kjol innan dess. Fick idén genom: Såg modebilder och tyckte att en lång rak kjol skulle passa till det långa krögarförkläde han använder i jobbet. Favoritkjol: Lång, rak omlottkjol i jeanstyg.
  Han har kjol ibland därför att han helt enkelt tycker att det är snyggt och bekvämt. Men för alla är det inte så enkelt. Tydligast märks det när han befinner sig i en bar full med folk som tagit en drink eller två och han ska gå på herrtoaletten. Iförd kjol.
   – När man står där på rad vid pissoaren tittar folk verkligen om man säger så, säger Paul.
   För något år sedan provade Mathias Elofson sin flickväns sarong. Han tyckte att det var väldigt bekvämt och snyggt och sedan dess har han kjol ibland.
  – För vissa betyder det nog ”fjolla” eller ”bög”, hos andra kanske det väcker någon sorts respekt med en kille som vågar gå i kjol, säger han.
  David Tjeder forskar kring mansideal på Stockholms universitet. Och ibland knallar också omkring på stan i kjol. Han tycker själv att han ser rätt vanlig ut, men i kjol märks han. Även om ingen låtsas om det.

– Alla anstränger sig verkligen för att visa att de inte alls lägger märke till kjolen, säger han.

   Han har aldrig fått en direkt kommentar om kjolen. Bekanta han träffar stirrar honom stint i ögonen ovanligt mycket och länge för att verkligen visa att de inte lagt märke till kjolen överhuvudtaget och att de inte alls tycker att det är konstigt på något vis.
  
– Annars visar de att de är fördomsfulla och det är ju tabu, säger David Tjeder.
  Kjolen är för honom ett sätt att protestera mot att samhället lägger ner så mycket energi på att bygga upp gränser mellan könen och intala oss att vi är olika. Att män är si och kvinnor är så.
  – Förutom att jag tycker att jag är rätt snygg i kjol så symboliserar den för mig någon slags tro på att man kan få välja lite som individ och göra som man vill, säger han.
  Han menar att anledningen till att män i kjol är kontroversiella är den ojämlika maktfördelningen i samhället mellan män och kvinnor, där kvinnan är underordnad.

– En man som antar ”kvinnliga” attribut blir ”kvinnlig” och tar då ett steg neråt i hierarkin. Det är radikalt att stå för det, säger han.

  Men kort-kort kjol är uteslutet.
  En sådan kjol innehåller för mycket koder som objektifierar och frågan är hur det skulle tolkas av omgivningen.
  – Skulle man gå ut på stan i kort-kort läderkjol skulle man få ett helvete tror jag, säger han.

Anna Maria Lindgren



epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805