Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Torsdag 29 juli 1999
  

– I framtiden går kvinnor på bordell


"Egentligen är det väl ingen som vill ha sex utan känslor. Frågan är vilka känslor man talar om", säger Ylva Maria Thompson.
Enligt myten om den moderna kvinnan raggar hon som en man, bejakar sin sexualitet och njuter glatt av ett one-night-stand emellanåt.
  Samtidigt svarar 83 procent av kvinnorna i Aftonbladet/kvinnas och SIFO:s undersökning att de inte vill ha sex utan känslor.
Hur ser vi på sex egentligen? Och hur har sexualiteten betraktats genom historien? Kvinna gör sitt bästa för att reda ut begreppen.
– Egentligen är det väl ingen som vill ha sex utan känslor. Frågan är vilka känslor man talar om, säger journalisten, konstnären och före detta porrfilmspresentatören Ylva Maria Thompson.
  – Det är klart att det måste finnas en attraktion, man vill ju inte gå till sängs med någon man är helt ointresserad av. Självklart vill man ha känslor för den man har sex med, även om de är väldigt flyktiga.
  Hon menar att dagens sexuella frigjordhet kommer av ett ökat ekonomiskt och socialt oberoende.
  – Vi behöver inte hyckla på samma sätt som tidigare. Trots att riskerna för att bli gravid var mycket större förr i tiden hade kvinnor bevisligen sex i alla fall. Kvinnor kanske till och med visar sig ha starkare sexualdrift än män nu när vi får lov!
  Historien visar att sexualiteten länge spelat en stor roll i människors liv. Redan på 1600-talet var folk överens om att de sexuella relationerna måste fungera för att äktenskapet skulle hålla, berättar Malin Lennartsson, historiker i Växjö som just lagt fram sin doktorsavhandling om kvinnors och mäns relationer på 1600-talet, ”I säng och säte”.
– Jag har hittat ett fall där en man ansöker om skilsmässa för att hans fru har varit otrogen. I stället för att straffa kvinnan förklarar kyrkan hennes otrohet med att mannen var impotent och att kvinnan behövde få träffa andra!
  Kvinnors sexualitet var inte alls så skambelagd som man tidigare trott, menar hon.
  – Det var först under 1800-talet, när den viktorianska moralen fick sitt genomslag, som man talade om att kvinnan skulle blunda och tänka på fosterlandet.
  Med vår tids bättre och säkrare preventivmedel, för att inte tala om p-pillrens intåg på marknaden, förändrades villkoren för kvinnors sexliv radikalt.
  – Tänker man närmare på det är det väldigt onaturligt att vi kan hålla på och pippa hur mycket vi vill utan att bli gravida, säger Ylva Maria Thompson och skrattar.
  – I framtiden kanske rollerna blir helt ombytta. Det blir kanske män som öppnar bordeller dit kvinnorna får gå!
  Samtidigt kan hon känna sig aningen trött på vårt genomsexualiserade samhälle. Förhoppningen är att sex blir en mer naturlig del av livet framöver.
  – På grund av det tidigare förtrycket är det möjligt att det har slagit över lite. Vi frossar i sex, vi vill läsa och prata om det i 190 för att kompensera, men det lugnar kanske ner sig lite. Man kan hoppas på det, i alla fall.
annica.lundback@aftonbladet.se


epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805