Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
FREDAG 20 NOVEMBER
  

Våldtäktsmannen:
”Porr inspirerar”

Profil:
Den unge grupp-
våld-
täkts-
mannen






Obs! Bilden är arrangerad.
Foto: LARS ROSENGREN


De gruppvåldtäktsmän i åldrarna 14 till 17 år som vårdats inom Rädda Barnens program för vård av sexuellt utnyttjade barn och unga förövare har gemensamma drag. Erfarenheterna från verksamheten visar att de:
  
konsumerar porr
– vanligen genom internet eller genom att banda de filmer som visas på tv:s betalkanaler.
tillbringar mer tid med andra ungdomar än med vuxna
och har därmed svårt att få perspektiv på intryck från porrvärlden – och på sin egen utveckling.
använder alkohol och/eller andra droger.
är medlemmar i grupper där ledaren, kanske en äldre pojke med egna traumatiska upplevelser, driver utvecklingen mot sex i grupp.
Pojkarna står varandra närmare än vad de står den flicka de har sex med. Det finns exempel på pojkar som ”gör det” för att inte ”banga”, inte svika gruppen.
genom sina vanor hamnar i situationer som är utlösande för en gruppvåldtäkt.
Kanske ser man porrfilm tillsammans, pojkar och flickor – så går plötsligt alla tjejer hem, utom en som kanske somnat av att ha druckit för mycket...
efteråt säger: ”Vadå våldtäkt? Jag har inte
använt våld. Sådant är det värsta jag vet – alla våldtäktsmän borde skjutas.”

Kvinna granskar
gruppvåld-
täkterna


I går kom ett ännu åtal mot unga killar för inblandning i en våldtäkt. En 16-årig flicka i Strömsnäsbruk säger att hon våldtogs av en kille medan tre andra hjälpte till.
Hur ska övergreppen stoppas? Ska lagen ändras? Följ Aftonbladet /kvinnas artikelserie veckan ut.


Tidigare artiklar:

Ensam. Utsatt. Ifrågasatt Kvinna har granskat gruppvåldtäkterna

Flickan och pojkarna är ofta bekanta med varandra Det säger socialsekretaren Tommy Hjernerth om våldtäkter bland unga

”Det blev helt svart” Kvinna har tittat närmare på åtta fall

”Jag trodde att det var mitt fel” Monica, 27, våldtogs och utnyttjades i fyra år


I MORGON:
”Flickorna kränks i rätten”



Man, 20, dömd för gruppvåldtäkt: ”Jag kan inte ångra det jag gjorde, för det var inget fel i det”

Han är 20 år gammal. Den 18 juni i år dömdes han tillsammans med tre kamrater, 18, 18 och 22 år gamla, till två års fängelse för våldtäkt på två några år äldre kvinnor.
  Aftonbladet/kvinna träffar honom på en kriminalvårdsanstalt i Mellansverige.

  – Jag tror på att sanningen ska komma fram. Någon gång, säger han. Det var absolut ingen våldtäkt, det var helt frivilligt från tjejernas sida. Det var ju de som tog initiativet, de som sökte upp mig på restaurangen där jag arbetade.

  • De psykologer jag talat med säger att våldtäktsmän ofta säger som du för att bevara sin egen uppfattning av sig själva som bra killar?
      – Så är det inte i mitt fall. Jag tror att överfallsvåldtäkter som sker utomhus – då är killen alltid skyldig. Men sådant som händer i lägenheter, där alla känner varandra.
    Dömd för gruppvåldtäkt – Aftonbladet träffade honom i fängelse.
    Foto: SIGGE SIGFRIDSSON

    Nej, där tror jag inte att tjejen alltid har rätt. Det kan lika gärna vara så att tjejerna ångrar sig, får dåligt samvete och vill skylla på killarna, för att uppehålla sin bild av sig själva som ordentliga flickor. De kanske fått en stämpel som så kallad hora – så vill de få bort den stämpeln genom att anmäla killarna.
  • En av flickorna som anklagar dig för våldtäkt säger att hon var allvarligt intresserad av dig och att det var därför hon bjöd dig och dina kamrater med till lägenheten. Borde du förstått att hon kanske ville ha sex med dig – men inte med alla dina kompisar?
      – Jag var med henne dagen innan, då var hon med både mig och med min kompis. Hon har haft gruppsamlag förut. Jag tänkte att då vet man ju...varför inte den här gången också?
  • Vad känner du i dag för de två kvinnorna?
      – Hat. Varje gång jag läser om våldtäkter blir jag arg. Jag har fått mycket kort stubin, jag är orolig för mig själv, vet inte om jag kan kontrollera mig själv längre.
  • Har du fått någon professionell psykologhjälp?
      – När jag satt häktad fick jag erbjudande att gå i samtal med andra dömda våldtäktsmän. Jag vill inte göra det, jag vill inte sitta bland sådana människor, inte höra på hur de berättar om vad de gjort med sina offer. Så jag sa nej, och då blev det inte någon vård alls.
  • I debatten efter alla gruppvåldtäkter sägs ofta att ungdomar fått dålig uppfattning om relationer därför att de ser mycket på porr. Vad säger du om det?
      – Porrfilmer inspirerar ungdomar, man blir lite påverkad av dem. Killarna i filmerna knullar bra, kan olika ställningar och de killar som tittar vill kanske vara som dem. Jag har själv tittat på porr, det tror jag alla ungdomar gör nu för tiden, men jag har sällan suttit i grupp och tittat på porr med mina kompisar. Någon gång har det varit tjejer med också. De sa ”åh, vad äckligt”, men efter en stund tittade de också.
  • Vad tänkte då du och dina kompisar på när ni hade gruppsex på det här viset?
      – Gruppsex för mig och mina kompisar, det är en kul lek bara. När jag är tillsammans med en tjej och vi är ensamma så tar jag det mer allvarligt. Det har blivit lite status att vara med om gruppsex, något man går omkring i skolan och berättar om.
  • Kvinnorna säger att ni killar hånade dem under det att det som de menar var en våldtäkt pågick?
      – Det är helt fel, jag kan inte säga mer.
  • Ångrar du det som skedde?
      – Hade jag vetat att jag skulle hamna här skulle jag inte följt med tjejerna hem, men jag kan inte ångra det jag gjorde för det var inget fel i det som hände. Jag tänker mycket på det som skett. Jag vill inte vara kvar i den förort där jag växt upp och där jag jobbade, jag vill inte att någon som känner mig ska kalla mig för våldtäktsman. Då vet jag inte vad jag skulle ta mig till.
  • De två kvinnorna säger att de har hotats av släktingar till dig och dina kompisar. Vad skulle du säga till kvinnorna om du träffade dem i dag?
      – Jag är rädd att jag skulle få en blackout, inte kunna kontrollera mig, kanske göra något dumt så att jag hamnade i fängelse igen. Därför hoppas jag att jag aldrig mer träffar dem.
  • Du är gift, hur har din hustru reagerat?
       – Min fru litar på mig. Hon inser att jag var otrogen som en engångshändelse. Jag ringer henne varje dag, vi har bra kontakt. Det är jag verkligen jätteglad över.
  • Skulle du vilja att dina söner skulle umgås med flickor på det sätt du och dina kompisar gjort?
      – Du menar frivilligt gruppsex? Jag vet inte, jag vill att de ska vara som alla vanliga ungdomar. Det som hänt mig kunde ha hänt vem som helst. Att ha sex i grupp är inget fel i sig.
  • Och om du får en dotter?
      – Nej, inte min dotter. Det är ju vår tradition att flickor inte får ha sex innan de gift sig. Pojkar är mer fria i vår tradition än vad flickor är. Och så vill jag att det ska vara.
  • Tror du resultatet i domstolarna blivit annorlunda om du inte varit invandrare?
      – Ja, absolut. Vi var dömda i förväg. Förut har jag tyckt att Sverige varit ett rättvist land, nu ser jag att det finns en dold rasism. Hade det varit en enda svensk bland oss killar hade vi friats.
    Sigge Sigfridsson



    Psykologen: Föräldrarnas reaktion är viktig för behandlingen

    ”En pojke som inte vågar möta den osäkerhet det innebär att möta en flicka på vanligt sätt; dans, flirt, raggning – utan istället tar porrfilmens raka rör som sin modell. I porren är det aldrig krångligt att ha sexuell samvaro.”
      Så sammanfattar Rädda Barnens psykolog Anders Nyman sin bild av de unga män som våldtar i grupp.

      Efteråt förnekar de att de använt våld.
      – Så säger de för att försöka hålla uppe sin självbild av en snäll, normal kille, säger Anders Nyman.
      – I våra samtal försöker vi tala om hur de skulle vilja ha det i sitt förhållande till tjejer. För mig som psykolog gäller att få till en förtroendefull relation.


    ”Vi försöker tala om hur de skulle vilja ha det i sitt förhållande till tjejer”, säger Rädda Barnens psykolog Anders Nyman.
    Foto: PETER KJELLERÅS

      – Föräldrarnas reaktion på det som hänt är viktig. Säger föräldrarna ”det du gjort är förskräckligt” då är det lättare än om de förnekar det som skett med ett ”den där tjejen – hon vet vi nog hur hon är”. Då har man inte mycket att komma med som psykolog.

    Ny undersökning om unga sexförbrytare
      Rädda Barnens pojkmottagning har varit med och gjort en helt ny undersökning om unga sexbrottslingar.
      Den visar att sexton av 70 unga förövare har varit med om ett eller flera övergrepp i grupp.
      Rapporten kartlägger 70 unga mellan 13 och 18 år som begått sexuella övergrepp. Tre av dem är flickor.
      I den grupp som begått övergrepp i grupp finns enbart pojkar.
      – Men det handlar inte alltid om gruppvåldtäkter i betydelsen att det år tonårspojkar i gäng, som man pratar om till exempel i Södertälje.
      – Det finns fall inom familjen, som ett där en pojke tillsammans med sina föräldrar förgripit sig på sin syster, berättar Barbro Ericsson, enhetschef på Vasa PBU, som varit med och gjort rapporten.
      Hon kan inte säga att gruppvåldtäkter blivit vanligare i Sverige, men däremot att det finns sådana tendenser i Europa.

    Ökar i Holland
      – Jag har till exempel kontakter i Holland, och vet att anmälningarna av gruppvåldtäkter har ökat där. Det behöver inte bero på att brotten blivit fler, utan på att allt fler anmäler, precis som det kan vara i Södertälje. För jag tror inte att det är värre där än någon annanstans. Men det är fantastiskt bra att anmälningarna ökar, eftersom både offer och förövare behöver hjälp, säger Barbro Ericsson.
      Syftet med den nya rapporten är just att behandlingen för unga sexbrottslingar ska bli bättre.
      – Hjälpapparaten är för dålig i Sverige, säger Barbro Ericsson.
      Rapporten har inte tittat särskilt på gruppvåldtäkter, utan på sexövergrepp över huvud taget. Den har gjorts av Vasa PBU, Kristianstads socialförvaltning, BUP-Elefanten i Linköping och Rädda Barnens pojkmottagning och ska lämnas till Socialstyrelsen.

    Cecilia Gustavsson
    Sigge Sigfridsson



    Hur ska man få stopp på gruppvåldtäkterna?

    Jämställdhetsminister Margareta Winberg vill starta en rikskampanj mot gruppvåldtäkter. I onsdags kallade hon till ett idémöte med forskare och experter som arbetar med ungdomar. Så här tycker några av de som var med:


    ”Satsa på bättre sexundervisning”
    Stefan Laack, sjuksköterska, RFSU:
      – Genom att satsa på samtal och sexundervisning i skolan. Nu är den för dålig, kliniskt orienterad och handlar för mycket om graviditet och könssjukdomar. I stället bör man prata om relationer, diskutera vad porr är och ge perspektiv. Men det är svårt för lärarna, då de saknar utbildning, vilket de borde få på lärarhögskolan. Det måste skapas utrymme i skolan. Att våldtäktsmän tittar på pornografi är ett symtom – inte en förklaring. Det handlar i stället om att killlarna har dåliga vuxna kontaktnät – så gissar jag att det är i Södertälje.


    ”Lär pojkarna sätta sig in i andras känslor”
    Lars Naumburg, våldsförebyggare och ordförande i White ribbon-kampanjen:
      – Pojkar måste tränas i att sätta sig in andra människors känslor. Det bör göras systematiskt i skolan – och det finns fungerande, utarbetade metoder för detta, om hur man bygger en sund relation utan sexuella övergrepp.
      – Alla bär ansvar för vad som hänt i Södertälje. Vi har missat att lära ungdomar hur man hanterar känslor och relationer. Men media bidrar starkt, med sin totala fixering vid en sexualitet som tycks långt bortom alla sinnliga möten.

    ”Vi män kan påverka unga pojkar”
    Roger Gustafsson, samordnare för Manliga Nätverket i Sverige:
      – Öka kunskapen om vad som är sexualitet och manlighet. Det finns inget forum där pojkar kan tala om detta i dag. Ingen vet vad som gäller. Vi behöver bryta tystnaden, diskutera de onanifantasier som porren visar upp. Den naturliga platsen är skolan – men då krävs mer kunskap. Det är inte säkert att lärarna är bäst på detta. Det gäller att sikta in sig på den goda kraften hos pojkarna, så de blir lyhörda och kan stå emot grupptryck. Frågan är jätteviktigt. Vi män kan påverka unga pojkar – men alla krafter måste till.

    Ylva Bergman/enkät